Εμπρόθεσμα πληρώνουν τους φόρους τους οι Έλληνες φορολογούμενοι, σύμφωνα με τον «χάρτη» φορολογικής συμμόρφωσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με τις επιχειρήσεις να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά σε αντίθεση με τα νοικοκυριά, τα οποία φαίνεται να ζορίζονται. Συγκεκριμένα, το 90% των επιχειρήσεων καταβάλλει εμπρόθεσμα τον φόρο εισοδήματος, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στα φυσικά πρόσωπα διαμορφώνεται στο 75,4%.
Αναλυτικά, στο πρώτο πεντάμηνο του έτους από τα 1,968 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να καταβάλλουν τα νομικά πρόσωπα, πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 1,788 δισ. ευρώ, ενώ τα φυσικά πρόσωπα ενώ θα έπρεπε να πληρώσουν για τονν φόρο εισοδήματος 1,07 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου- Μαΐου, κατέβαλαν 806 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 25% του φόρου έμεινε απλήρωτος αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Χειρότερη ήταν η εικόνα τον Μάιο, με το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης να διαμορφώνεται μόλις στο 57,14%, ενώ στάση αναμονής τηρεί το οικονομικό επιτελείο για το κατά πόσο οι φορολογούμενοι, και κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα εξοφλήσουν τον φετινό φόρο, δεδομένης της επιβάρυνσης που έφερε το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης.
Σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους φόρους, υψηλότερο ποσοστό εισπραξιμότητας στο 80,96% εμφάνισε ο ΦΠΑ για τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατέβαλαν 5,973 δισ. ευρώ από τα 7,378 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να εισπράξει το Δημόσιο σε επίπεδο πενταμήνου.
Αντίστοιχα, στον ΕΝΦΙΑ συνεπές ήταν το 77,46% των φορολογουμένων στο πεντάμηνο, ενώ τον Μάιο το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο 77,15%, καθώς από τα 213,83 εκατ. ευρώ που έπρεπε να καταβληθούν, στα δημόσια ταμεία μπήκαν σχεδόν 165 εκατ. ευρώ.
Συνολικά για όλους τους φόρους (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ) τόσο φυσικών όσο και νομικών προσώπων το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης στο πεντάμηνο ανήλθε το 81,88%, δηλαδή 8 στους 10 φορολογούμενους ήταν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους στην εφορία.