today-is-a-good-day
18 C
Athens

Η Σ.Βούλτεψη παρουσίασε στο Βερολίνο τις καλές πρακτικές της Ελλάδας κατά της εγκληματικότητας και της ριζοσπαστικοποίησης

Οι καλές πρακτικές που εφαρμόζει η Ελλάδα για την παράλληλη προστασία των συνόρων, των προσφύγων και της κοινωνικής συνοχής, αλλά και την προστασία της ελληνικής κοινωνίας από τον κίνδυνο του εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης παρουσιάστηκαν από την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη στο «Διεθνές Forum για την Δημοκρατία και την Ειρήνη 2024», στο Βερολίνο.

Το Forum διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Διεθνή Ακαδημία Πολιτιστικής Διπλωματίας και σ’ αυτό συμμετέχουν υπουργοί, βουλευτές, πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί, αξιωματούχοι της ΕΕ, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, φιλόσοφοι, δημοσιογράφοι και αναλυτές των διεθνών και γεωπολιτικών εξελίξεων.

Στην ομιλία της με τίτλο «Ριζοσπαστικοποίηση, η μεγαλύτερη απειλή για την Ειρήνη και την Δημοκρατία», η κ. Βούλτεψη ανέλυσε τους κινδύνους εξάπλωσης της γλώσσας του μίσους, της εξτρεμιστικής δράσης και της εγκληματικότητας εξαιτίας των δραματικών διεθνών εξελίξεων, των πολλών πολεμικών μετώπων και της κλιματικής κρίσης, που προκαλούν μεγάλα προσφυγικά ρεύματα.

Η υφυπουργός αρμόδια για την Ένταξη, τους Ευάλωτους και τους Ασυνόδευτους Ανήλικους επικεντρώθηκε στον κίνδυνο εργαλειοποίησης των ευάλωτων και των νέων από το οργανωμένο έγκλημα και στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να αφαιρεί όπλα από τα πάσης φύσεως εγκληματικά δίκτυα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ως χώρα πρώτης γραμμής και πρώτης υποδοχής, η Ελλάδα ανέπτυξε πρωτοποριακά εργαλεία, δημιουργώντας ένα από τα πιο ολοκληρωμένα συστήματα υποδοχής και προστασίας».

Μεταξύ των ελληνικών πρακτικών είναι:

-η αποφυγή δημιουργίας παράλληλων κοινωνικών συστημάτων,

-η εξοικείωση των προσφύγων στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, τους δημοκρατικούς θεσμούς και την ισότητα των φύλων,

-η αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων,

-η δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας (με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη),

-η δημιουργία Ξενώνων Φιλοξενίας για Ασυνόδευτους Ανηλίκους στα αστικά κέντρα και Ασφαλών Ζωνών στις Δομές Φιλοξενίας

-η δημιουργία Γραφείων Ένταξης στις Δομές

-ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης (που τιμήθηκε με το πανευρωπαϊκό βραβείο Πρόληψης Εγκληματικότητας και πλέον με ομόφωνη απόφαση αποτελεί σύσταση προς όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ),

-το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφύγων και μεταναστών στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (που περιλήφθηκε στα «Επιτεύγματα της Ένωσης»),

-το πρόγραμμα μη τυπικής εκπαίδευσης «Όλα τα παιδιά στην Εκπαίδευση» από το οποίο επωφελήθηκαν πάνω από 25.000 παιδιά,

-τα ενταξιακά προγράμματα HELIOS και HELIOS JUNIOR,

-η εκπαίδευση με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης των προσφύγων σε τομείς της ελληνικής οικονομίας που έχουν ανάγκη από εργαζομένους, καθώς και μια σειρά από σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις που διευκολύνουν την ένταξη και ενισχύουν την κοινωνική συνοχή.

Πρόκειται για καλές πρακτικές που υλοποιούνται κυρίως με κοινοτικούς πόρους, πόρους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, αλλά και δωρεές από χώρες όπως η Ελβετία, η Ολλανδία, η Τσεχία, η Νορβηγία και η Δανία, με την συνεργασία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και της UNICEF.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ