today-is-a-good-day
16.7 C
Athens

Ο Σολτς υπερασπίστηκε την «δύσκολη απόφαση» για την ανταλλαγή κρατουμένων

«Κανείς δεν αποφάσισε με ευκολία να απελάσει έπειτα από λίγα χρόνια κάθειρξης έναν δολοφόνο που καταδικάστηκε σε ισόβια», αλλά σε αυτή την περίπτωση η εκτέλεση της ποινής «έπρεπε να σταθμιστεί με τον κίνδυνο για τη ζωή και την ελευθερία Γερμανών που κρατούνταν στην Ρωσία», αλλά και πολιτικών κρατουμένων που είχαν φυλακιστεί άδικα, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αιτιολογώντας την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να συμπεριλάβει στην ανταλλαγή κρατουμένων με την Ρωσία τον Βαντίμ Κράσικοφ, γνωστό και ως «δολοφόνο του Tiergarten».

Για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ήταν αποφασιστικής σημασίας «η υποχρέωση που έχουμε να προστατεύσουμε τους Γερμανούς πολίτες, αλλά και η αλληλεγγύη με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Σολτς από το αεροδρόμιο Βόννης/Κολωνίας, όπου μετέβη προκειμένου να υποδεχθεί τους κρατούμενους που απελευθέρωσε η Ρωσία.

Ο καγκελάριος διευκρίνισε ακόμη ότι για το θέμα είχε ενημερωθεί «εγκαίρως» και ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος είχε δώσει τη ρητή συγκατάθεσή του στην απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής, ο Όλαφ Σολτς συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος του δήλωσε ότι ήταν «πολύ ευγνώμων για την συνεργασία των δύο χωρών μας σε αυτό το σημαντικό ζήτημα».

Οι δύο κυβερνήσεις βρίσκονταν σε στενότατη επικοινωνία εδώ και μήνες για την επίτευξη της συμφωνίας, αποκάλυψε ο καγκελάριος και πρόσθεσε ότι για τις ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να απελευθερωθεί ο αμερικανός δημοσιογράφος Έβαν Γκέρσκοβιτς και ο πρώην πεζοναύτης Πολ Γουέλαν.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε κατά το παρελθόν εμφανιστεί μπροστά στις κάμερες στην Ουάσιγκτον μαζί με μέλη των οικογενειών των Αμερικανών που αποφυλακίστηκαν. «Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στον καγκελάριο», δήλωσε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος νωρίτερα απόψε, επισημαίνοντας ότι ενόψει των απαιτήσεων της Ρωσίας, έπρεπε να ζητήσει «σημαντικές παραχωρήσεις» από την Γερμανία. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα της Wall Street Journal, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν τον περασμένο Ιανουάριο, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε στον Τζο Μπάιντεν, «θα το κάνω για σένα».

Την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης υπερασπίστηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν (FDP), με εντολή του οποίου ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας ανέστειλε την ποινή του Βαντίμ Κράζικοφ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για την δολοφονία το 2019 στο πάρκο Tiergarten του Βερολίνου του Γεωργιανού Ζελιμχάν Κανγκοσβίλι, την οποία διέπραξε κατ’ εντολήν της ρωσικής υπηρεσίας FSB. Ο κ. Μπούσμαν έκανε λόγο για «πικρή παραχώρηση», η οποία έγινε προκειμένου 16 άνθρωποι να μπορέσουν να ζήσουν ελεύθεροι.

«Απειλούνταν με μια μοίρα παρόμοια με αυτή του Αλεξέι Ναβάλνι: θάνατος σε απάνθρωπη, άδικη κράτηση», είπε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο της ανταλλαγής, αφέθηκαν ελεύθεροι τρεις πρώην βοηθοί του Ναβάλνι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ