today-is-a-good-day
16.3 C
Athens

Υπουργικό Συμβούλιο: Οι νέες οδηγίες του Πρωθυπουργού στους υπουργούς του ενόψει ΔΕΘ

Την έναρξη μιας περιόδου εντατικής προετοιμασίας για τη ΔΕΘ και την εφαρμογή κρίσιμων νομοθετικών πρωτοβουλιών, σηματοδοτεί το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, λίγο πριν τις ολιγοήμερες θερινές διακοπές, με τον Πρωθυπουργό να ζητά απ όλα τα κυβερνητικά στελέχη να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Του Κώστα Πασίση

Με την ανακοίνωση μάλιστα των νέων γενικών γραμματέων έκλεισε και ο «κύκλος» των κυβερνητικών αλλαγών, που ξεκίνησε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και τον ανασχηματισμό.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού «οι αλλαγές στις γενικές γραμματείες των υπουργείων έχουν ως στόχο την περαιτέρω επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και έγιναν έπειτα από συνεννόηση του Μεγάρου Μαξίμου με όλους τους υπουργούς».

Επισημαίνεται ότι οι νέοι γενικοί γραμματείς είναι ανώτερα κυβερνητικά στελέχη στα υπουργεία που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή των πολιτικών και στην καθημερινή λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, όπου το τελευταίο διάστημα είχαν παρατηρηθεί κάποιες εξόφθαλμες αρρυθμίες…

Στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναμένεται να δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες για τα ζητήματα που πρέπει να προωθηθούν σε νομοθετικό επίπεδο το επόμενο διάστημα, προκειμένου να μην υπάρξουν κενά, καθυστερήσεις και ασυνέχειες, λόγω θερινής ραστώνης…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει και τις εισηγήσεις των υπουργών για την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα είναι εστιασμένη κυρίως στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και λιγότερο στις παροχές.

Άλλωστε το στίγμα της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη το έδωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο κ. Μητσοτάκης, μη αφήνοντας μεγάλα περιθώρια για γαλαντόμες εξαγγελίες …τύπου ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο στον «πυρήνα» της τοποθέτησης του στο Βελλίδειο θα είναι η αύξηση του εισοδήματος όλων των πολιτών και η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Επιπλέον τα όποια  φιλολαϊκά μέτρα ανακοινωθούν θα στοχεύουν στη βελτίωση πολιτικών που έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια, όπως η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Επίσης ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από όλους τους υπουργούς να μην απουσιάσουν για πολλές ημέρες από την Αθήνα, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της συνέχειας και της αποτελεσματικότητας στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Ειδικότερα θα τονίσει ότι δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό ή χαλαρότητα, καθώς η υλοποίηση του προγραμματισμένου κυβερνητικού έργου απαιτεί  προσήλωση και εργατικότητα από όλους.

Οποιαδήποτε παρέκκλιση ή αδιαφορία σε σχέση με τις προτεραιότητες της κυβερνητικής ατζέντας δε θα γίνει ανεκτή.

Σημειώνεται ότι όλοι υπουργοί αναμένεται να είναι στα πόστα τους στις 22 Αυγούστου…

Σακελλαροπούλου – Μητσοτάκης

Σημαντικά μηνύματα σχετικά με την αγορά ενέργειας και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έστειλε ο Πρωθυπουργός κατά την καθιερωμένη  συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπουλου.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη απότομη αύξηση των τιμών της χονδρικής ενέργειας στην ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Μίλησε για άλλη μια φορά ότι θα φορολογηθούν με ένα έκτακτο τέλος τα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ενέργειας και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει τον Έλληνα καταναλωτή από τις ανισορροπίες της αγοράς, παρεμβαίνοντας όταν προκύπτουν αδικαιολόγητα κέρδη.

Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση του έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και συνοχής.

Τέλος, στην εβδομαδιαία του ενημέρωση μέσω των κοινωνικών δικτύων, ο Πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στο ζήτημα της δημόσιας υγείας, θέτοντας ως άμεση προτεραιότητα την επίλυση της έλλειψης ιατρικού προσωπικού στις απομακρυσμένες και αραιοκατοικημένες περιοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ