Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα έφθασε σήμερα στην Κίνα, ισχυρό σύμμαχο της Ρωσίας, για μια πρωτόγνωρη επίσκεψη που έχει στόχο να καθορίσει έναν “απευθείας διάλογο” για τους τρόπους τερματισμού του πολέμου.
Παρά τις στενές οικονομικές, διπλωματικές και στρατιωτικές του σχέσεις με τη Μόσχα, οι οποίες ενισχύθηκαν περαιτέρω μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το Πεκίνο θεωρεί ότι έχει ρόλο μεσολαβητή στη σύγκρουση.
“Ενδελεχείς, λεπτομερείς και ουσιαστικές συνομιλίες προβλέπονται με τον Κινέζο ομόλογό μου Ουάνγκ Γι, για τους τρόπους επίτευξης μιας δίκαιης ειρήνης”, έγραψε σήμερα στο Instagram ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.
“Πρέπει να αποφύγουμε τον ανταγωνισμό μεταξύ των ειρηνευτικών σχεδίων. Είναι πολύ σημαντικό το Κίεβο και το Πεκίνο να δεσμευτούν σε έναν απευθείας διάλογο και σε μια συζήτηση για τις θέσεις τους”, πρόσθεσε ο Κουλέμπα.
Η επίσκεψή του είναι η πρώτη στην Κίνα Ουκρανού αξιωματούχου αυτού του επιπέδου από τότε που ο Πούτιν άρχισε την εισβολή του.
Το Πεκίνο παρουσιάζεται ως ένας μετριοπαθής συνομιλητής σε σύγκριση με τους Δυτικούς, που κατηγορούνται ότι “ρίχνουν λάδι στη φωτιά” παραδίδοντας όπλα στην Ουκρανία.
Η Κίνα κατηγορείται ότι υποστηρίζει οικονομικά τη Ρωσία καθώς και τη στρατιωτική της βιομηχανία.
Η άφιξη του Κουλέμπα πραγματοποιείται ωστόσο μια εβδομάδα αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι άνοιξε την πόρτα στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, δηλώνοντας υπέρ της παρουσίας της Μόσχας σε μια μελλοντική ειρηνευτική σύνοδο κορυφής.
Όταν ρωτήθηκε σήμερα για την άφιξη του Κουλέμπα, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, η Μάο Νινγκ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα αφορούν κυρίως τη “σινο-ουκρανική συνεργασία και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος”.
“Η Κίνα παραμένει πεπεισμένη ότι η ταχεία κατάπαυση του πυρός και η αναζήτηση πολιτικής λύσης είναι προς το κοινό συμφέρον όλων των πλευρών”, δήλωσε η εκπροσωπος κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου.
Η Κίνα, η οποία συμμερίζεται με τη Ρωσία τη βούληση να αποτελέσει αντίβαρο στις ΗΠΑ, ουδέποτε καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι παραβλέπει τις ανησυχίες της Μόσχας.
Η επίσκεψη αυτή θα διερευνηθεί επίσης από Αμερικανούς και Ευρωπαίους. Καθώς η Κίνα προσφέρει στη Ρωσία, η οποία υπόκειται σε σοβαρές δυτικές κυρώσεις, οικονομική υποστήριξη καθοριστικής σημασίας.
Το Πεκίνο καταγγέλλεται από τους Δυτικούς, οι οποίοι κατηγορούν συγκεκριμένα κινεζικές εταιρίες ότι πωλούν προϊόντας “διπλής χρήσης” (μη στρατιωτικής και στρατιωτικής χρήσης) που είναι απαραίτητα για να διατηρηθεί η ρωσική στρατιωτική παραγωγή.
Το Πεκίνο διαψεύδει αλλά οι Δυτικοί επιβάλλουν κυρώσεις σε κινεζικές εταιρίες που κατηγορούνται ότι βοηθούν τη Μόσχα.