today-is-a-good-day
13.7 C
Athens

Πώς θα διαμορφωθεί η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ εάν εκλεγεί πρόεδρος η Κ.Χάρις

Σε περίπτωση που εκλεγεί η νυν αντιπρόεδρος, Καμάλα Χάρις αναμένεται να ακολουθήσει δε μεγάλο βαθμό την εξωτερική πολιτική του Τζο Μπάιντεν σε βασικά ζητήματα όπως η Ουκρανία, η Κίνα και το Ιράν. Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείο Reuters θα μπορούσε να τηρήσει μια πιο σκληρή θέση απέναντι στο Ισραήλ για τον πόλεμο της Γάζας.

Η Καμάλα Χάρις μετά από τέσσερα χρόνια ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει εμπειρία και προσωπικούς δεσμούς με παγκόσμιους ηγέτες και είναι γνώστης των σημαντικών παγκόσμιων ζητημάτων.

Ωστόσο, ως αντίπαλος του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, Ντόναλντ Τραμπ η Χάρις έχει και ορισμένα τρωτά σημεία όπως το μεταναστευτικό το οποίο θεωρείται από τα μείζονα ζητήματα στη προεκλογική εκστρατεία. Σύμφωνα με αναλυτές η προεδρία της Χάρις για μια σειρά παγκοσμίων ζητημάτων θα μοιάζει με μια δεύτερη κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Η Χάρις θα είναι πιο ενεργή στην παγκόσμια σκηνή, αλλά ένα πράγμα δεν θα πρέπει να περιμένετε – οποιεσδήποτε άμεσες μεγάλες αλλαγές στην ουσία της εξωτερικής πολιτικής του Μπάιντεν», δήλωσε πρώην διαπραγματευτής στη Μέση Ανατολή για Δημοκρατικές και Ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις.

Η Χάρις έχει αναφέρει, για παράδειγμα, ότι δεν θα παρεκκλίνει από τη σταθερή υποστήριξη του Μπάιντεν στο ΝΑΤΟ και θα συνέχιζε να υποστηρίζει την Ουκρανία στον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας. Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη δέσμευση του πρώην προέδρου Τραμπ να αλλάξει ριζικά τη σχέση των ΗΠΑ με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και τις αμφιβολίες που έχει εγείρει σχετικά με τις μελλοντικές προμήθειες όπλων στο Κίεβο.

Όσον αφορά την Κίνα, η Χάρις έχει τοποθετηθεί εδώ και καιρό σχετικά με την ανάγκη να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ την επιρροή της Κίνας, ειδικά στην Ασία. Πιθανότατα θα διατηρήσει τη στάση του Μπάιντεν να αντιμετωπίσει το Πεκίνο όταν είναι απαραίτητο, αναζητώντας παράλληλα τομείς συνεργασίας, σύμφωνα με αναλυτές.

Τα Μεσανατολικό θα βρεθεί, επίσης, ψηλά στην ατζέντα της Χάρις εφόσον εκλεγεί, ιδιαίτερα αν πόλεμος στη Γάζα μαίνεται ακόμη. Αν και ως αντιπρόεδρος υποστήριζε σταθερά το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του μετά τη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά καιρούς είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τη στρατιωτική προσέγγιση του Ισραήλ. Οι αναλυτές εκτιμούν πως ως πρόεδρος η Χάρις θα ακολουθήσει μια πιο σκληρή ρητορική σε σχέση με τον Μπάιντεν χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει μεγάλη αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στο Ισραήλ, καθώς θεωρείται από τους στενότερους συμμάχους της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή.

Τέλος, η Χάρις αναμένεται να κρατήσει μια πιο σταθερή στάση απέναντι στο Ιράν μετά τις τελευταίες αποφασίσεις της Τεχεράνης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Μπαίντεν έδειξε ελάχιστο ενδιαφέρον να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη για την επανέναρξη της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας του 2015, την οποία ο Τραμπ εγκατέλειψε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Το Ιράν θα μπορούσε δυνητικά να αποτελέσει μια μεγάλη πρόκληση γα την Χάρις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ