today-is-a-good-day
24 C
Athens

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Θετικά Βήματα, αλλά τα «καυτά» θέματα παραμένουν ανοικτά

Την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας Ελλάδας και Τουρκίας, η ηρεμία στο Αιγαίο και να συνεχιστεί ο διάλογος των δυο χωρών σε καλό κλίμα, εξυπηρετεί η νέα συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που ξεκίνησε τις εργασίες της στην Ουάσιγκτον, εορτάζοντας την επέτειο των 75 ετών από την ίδρυσή της.

Του Κώστα Πασίση

Στο επίσημο πρόγραμμα των συναντήσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού δεν υπήρχε το εν λόγω ραντεβού, αλλά μια προετοιμασία στο ΥΠΕΞ είχε γίνει καθώς ήταν γνωστό ότι στις ΗΠΑ θα βρισκόταν και ο Τούρκος πρόεδρος.

Άλλωστε, τόσο ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης όσο και ο Τούρκος ομόλογος του Χακάν Φιντάν οι οποίοι συνομιλούν μεταξύ τους, όποτε υπάρχει ανάγκη, βρίσκονται επίσης στην Ουάσιγκτον και όπως επισημαίνεται, αναμένεται να είναι παρόντες στη συνάντηση των δυο ηγετών, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, λίγο πριν το δείπνο των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Το περιβάλλον στο οποίο γίνεται ο ελληνοτουρκικός διάλογος περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση του με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρτ.

Όπως είπε περάσαμε τρία χρόνια δύσκολες στιγμές σημειώνοντας ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά και πρέπει να το αναγνωρίσουμε.

«Ταυτόχρονα – πρόσθεσε – αναγνωρίζουμε ότι ορισμένες από τις θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει ριζικά. Αλλά το γεγονός ότι είχαμε δεκαέξι μήνες ησυχίας, όσον αφορά το να μην έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ότι συνεργαζόμαστε καλύτερα σε θέματα μετανάστευσης, ότι στην πραγματικότητα έχουμε κάνει μια συμφωνία που επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στην νησιά του Αιγαίου και να πάρουν τη βίζα τους πολύ γρήγορα, όλα αυτά είναι μερικά θετικά βήματα».

Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας για τη νέα επαφή Μητσοτάκη – Ερντογάν, αναφέρουν ότι θα γίνει μια σύνοψη των βημάτων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση τους που θα έχουν στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο όπου θα συζητηθούν θέματα του πολιτικού διαλόγου.

Η Τουρκία δε ξέχασε τις προκλήσεις

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι το τελευταίο διάστημα, παρότι δεν υπάρχουν προκλήσεις στο πεδίο, η Τουρκία έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το αναθεωρητικό δόγμα της και μια επιθετική ρητορική, που η Αθήνα έχει χαρακτηρίσει απαράδεκτη.

Λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του έθεσε θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους στην Κυπριακή Δημοκρατία από τη Διεθνή Κοινότητα, γεγονός που εξοργίζει τόσο την Αθήνα όσο και τη Λευκωσία, ενόψει της κινητικότητας που αναπτύσσεται για μια νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Επίσης δυο μήνες νωρίτερα, το αρμόδιο υπουργείο της Τουρκίας ενέκρινε το νέο  εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσθέτοντας στα σχολικά βιβλία το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας, αποκαλυπτικό για τις μελλοντικές προθέσεις της.

Το έτερο θέμα που προέκυψε μετά τη Διακήρυξη των Αθηνών και την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα, είναι τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμηνύει στη γειτονική μας χώρα, ότι το ζήτημα δεν την αφορά.

Πρόκληση προς τη χώρα μας, είναι οι πρόσφατες  άκρως επιθετικές δηλώσεις του Ντεβλέτ Μπαχτσελί ο οποίος δήλωσε ότι θα συμπεριλάβει στην Τουρκία νησιά του Αιγαίου, τη  Δυτική Θράκη και τη Θεσσαλονίκη.

Το σημαντικό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η εν λόγω αναφορά δεν έγινε από ένα στέλεχος της Τουρκικής Αντιπολίτευσης, αλλά από τον κυβερνητικό εταίρο του κ. Ερντογάν, γεγονός που δημιουργεί προστιθέμενη αξία στη δήλωση του.

Τα προαναφερόμενα θέματα τονίζουν τις διαφωνίες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο χωρών, καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη διπλωματικών συγκλίσεων.

Ωστόσο συνεργάτης του Πρωθυπουργού στέκεται στα θετικά του νέου ραντεβού τονίζοντας ότι μια νέα συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών στέλνει ένα μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας όχι μόνο σε Ελλάδα και Τουρκία αλλά και στη διεθνή κοινότητα.

Είναι μια ευκαιρία να δείξουν ότι, παρά τις διαφορές, υπάρχει η βούληση για διάλογο και επίλυση προβλημάτων.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως η τελευταία συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο  είχε γίνει τον περασμένο  Μάιο στην Άγκυρα, ενώ είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ