today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Τα «μηνύματα» των Γαλλικών εκλογών και η «αντανάκλαση» τους στην Ελλάδα

Την πολιτική σταθερότητα μιας κυβέρνησης, μέσω της αυτοδυναμίας, προτάσσει το Μαξίμου, με αφορμή το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των Γαλλικών εκλογών, όπου ηττήθηκε η Ακροδεξιά, αλλά και την προσπάθεια εκμετάλλευσης από την Κουμουνδούρου με ένα υποτιθέμενο «νέο ρεύμα» στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, προβάλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως εκφραστή του στην Ελλάδα!

Του Κώστα Πασίση

«…Αν μπορεί να βγει ένα σίγουρο συμπέρασμα, ένα ασφαλές συμπέρασμα, από αυτά τα οποία βλέπουμε να συμβαίνουν εκτός Ελλάδος και συγκεκριμένα στη Γαλλία, είναι την πολύ μεγάλη, την ξεχωριστή αξία που έχει η πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση, μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, με μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, επειδή έτσι το αποφάσισαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές οι Έλληνες πολίτες», τόνισε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε ερώτηση για το συνασπισμό δυνάμεων στις Γαλλικές εκλογές.

Το …θέμα προέκυψε από τη σχεδόν …θριαμβευτική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η «νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία σηματοδοτεί μια νέα μεγάλη ευκαιρία για την ευρωπαϊκή Αριστερά. Μια ευκαιρία που μας αφορά όλους. Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν μακρά παράδοση πολιτικής, ιδεολογικής συμπόρευσης».

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Μαξίμου συζητήθηκαν οι εκλογικές εξελίξεις στο Παρίσι καθώς οι άριστες Ελληνογαλλικές σχέσεις έχουν μακρά παράδοση αλλά ταυτόχρονα επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Ενώ η Γαλλία του Μακρόν διαδραματίζει και κομβικό ρόλο στις Βρυξέλλες.

Η πρώτη ανάγνωση που κάνουν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού είναι ότι οι όποιοι παραλληλισμοί με το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας είναι άστοχοι, καθώς η Γαλλία έχει εκλογικό σύστημα δύο γύρων και εκείνο που προκύπτει σχετίζεται με τη διάθεση μιας γενικότερης συνεργασίας απέναντι στη Λεπέν.

Στην προκειμένη περίπτωση ο πολύς κόσμος συνασπίστηκε και ψήφισε την Αριστερή Συμμαχία ως το λιγότερο κακό σε σχέση με την ακροδεξιά που καταγράφει άνοδο, λόγω των κοινωνικών συνθηκών, και δεν ταυτίστηκε με τις θέσεις του Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Επιπλέον στην Ελλάδα δεν υπάρχει ισχυρή ακροδεξιά, όπερ σημαίνει ότι οι λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις δεν έχουν άλλοθι για τέτοια συνεργασία αφού δεν υπάρχει βολικός εχθρός…

Ωστόσο στο Μαξίμου περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν οι σκληρές διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό μιας αξιόπιστης και βιώσιμης  κυβέρνησης στο Παρίσι, με δεδομένο την αναδιάταξή του εκλογικού χάρτη της Γαλλίας.

Ένα συμπέρασμα στο οποίο συμφωνεί η πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών.

Η δεξιά στροφή που δεν έγινε…

Οι Γαλλικές διεργασίες πάντως δεν έχουν αντανάκλαση στην ελληνική πολιτική σκηνή, ούτε στην Κεντροδεξιά, ούτε στην Κεντροαριστερά η οποία βγάζει προς τα έξω μια εικόνα διχασμού και σύγκρουσης.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις κατά την ομιλία τους στο Πολεμικό Μουσείο των κ.κ Καραμανλή και Σαμαρά οι οποίοι με αφορμή τις Γαλλικές εκλογές …είδαν το υπερωκεάνιο της  Ευρώπης να στρίβει προς τα δεξιά…

Γι αυτή τη …στροφή που δεν έγινε ρωτήθηκε, ο κ. Μαρινάκης οποίος όμως …προσπέρασε την ερώτηση λέγοντας μεταξύ άλλων: «Δεν έχει νόημα να σχολιάσουμε δηλώσεις δύο πρώην Πρωθυπουργών της χώρας και δύο πρώην Προέδρων της Νέας Δημοκρατίας».

Από την άλλη πλευρά στην Κουμουνδούρου ο Στέφανος Κασσελάκης είναι σε μόνιμη αμφισβήτηση και εξαιτίας αυτής στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε απείλησε εκ νέου με διαγραφές τους διαφωνούντες με τη γραμμή του…

Ενώ το ΠΑΣΟΚ κινείται σε τροχιά εσωκομματικών εκλογών και κανείς δε γνωρίζει αν ο νέος αρχηγός ή ο …παλιός θα θελήσει μια σύμπλευση με το ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη.

Εκείνο πάντως που προκύπτει από το αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών είναι η αποτροπή ανόδου του λαϊκισμού και του εθνικισμού στην Εξουσία σε μια μεγάλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια νίκη της Μαρίν Λεπέν θα συνιστούσε σημαντικό πλήγμα για τις αξίες και τη συνοχή της ΕΕ.

Η διατήρηση της φιλοευρωπαϊκής  πολιτικής γραμμής της Γαλλίας καθώς στο τιμόνι της Γαλλίας παραμένει ο Εμανουέλ Μακρόν, παρότι το κόμμα του δεν κέρδισε…

Τέλος, η τρίτη θέση της Λεπέν είναι πιθανόν να έχει ως συνέπεια την ανάσχεση της περαιτέρω άνοδο των ακροδεξιών λαϊκιστικών κομμάτων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ