today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Δεν ξέρουμε Ιστορία, δεν μάθαμε Αρχαία, από θεωρίες συνωμοσίας όμως… – Γράφει η Αγγελική Κώττη

Εξι στους δέκα υποψήφιους για ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα έγραψαν κάτω από τη βάση στην Ιστορία. Το ίδιο συνέβη και στη Φυσική και στα Μαθηματικά, αλλά σημερινό μας αντικείμενο δεν είναι τα (μεγάλα πάντως) προβλήματα της εκπαίδευσης. Σίγουρα φταίει και ο τρόπος που εξετάζονται για τις πανελλήνιες. Αλλά όχι μόνον αυτός. Το σημερινό μας θέμα είναι η Ιστορία, είναι και τα αρχαία ελληνικά, στα οποία πάτωσαν περίπου οι μισοί εξεταζόμενοι. Είναι, ακόμη, αν θέλετε, και το 12 και κάτι τοις εκατό όσων πάτωσαν στα νέα ελληνικά. Εν ολίγοις για ποια φιλοπατρία κοπτόμεθα;

Εχουμε και λέμε:  Στην 1η Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών (Ανθρωπιστικών, προσέξτε όχι οικονομικών ή άλλων) αναμένεται μικρή πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές – Νομικές, Ψυχολογίες – σε σχέση με πέρσι εξαιτίας των ελαφρώς χαμηλότερων επιδόσεων των υποψηφίων στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, σαφώς χειρότερων στα Αρχαία Ελληνικά και στην Ιστορία αλλά καλύτερων στα Λατινικά. Ειδικότερα, η μέση επίδοση των υποψηφίων του Πεδίου ήταν 11,35 ενώ η περσινή ήταν 11,73. Επιπλέον, ήταν περισσότεροι όσοι έγραψαν κάτω από τη βάση σε σχέση με τους αριστούχους, δηλαδή όσους βρίσκονται βαθμολογικά μεταξύ 18-20. Στα Αρχαία Ελληνικά φέτος έγραψε άριστα το 2,18% έναντι του περσινού ποσοστού, που ήταν 4,87%. Στην Ιστορία, οι φετινοί αριστούχοι ήταν το 10, 85% του συνόλου όταν πέρσι το ποσοστό ήταν 13, 02%. Αντίθετα, περισσότεροι ήταν οι φετινοί αριστούχοι στη Γλώσσα και στα Λατινικά.

Ναι, αλλά μη μας πεις ότι κάτι ελληνικό δεν είναι το ωραιότερο, εξυπνότερο, νοστιμότερο, πρωτοποριακότερο, ανώτερο σε όλο τον πλανήτη, θα πέσουμε να σε φάμε. Τι αγαπάμε από μια πατρίδα που δεν ξέρουμε; Αυτό ακριβώς. Οσα δεν ξέρουμε, όσα διαστρεβλωμένα μαθαίνουμε, όσα υιοθετούμε μέσα από χαώδεις θεωρίες συνωμοσίες και γελοιότητες που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα. Εκεί κάνουμε τον κόπο να διαβάσουμε ό,τι σαχλαμάρα κατέβει στο κεφάλι του καθενός. Να ανοίξουμε ένα βιβλίο όμως, δεν το συνηθίζουμε.

Ενδεικτικά όσα γράφει στο twitter κάποια, όνομα και μη χωριό, που αυτοπροσδιορίζεται ως «Βασίλισσα των Πελασγών». Ας πούμε ευθύς εξαρχής πως οι Πελασγοί δεν ήταν ελληνικό, αλλά προ-ελληνικό φύλο. Επομένως, δεν χρειάζεται κανένας σχολιασμός επί όσων φαντάστηκε.

Γράφει λοιπόν, ανάμεσα σε άλλα: «Λέγεσαι Αμερική αλλά δε λέγεσαι Αμερική, καθ ότι ο Αμέρικο Βεσπούτσι ήταν βαφτισμένος Όμηρος. Μικρόν τον φώναζαν Ομέρικο και παραποιήθηκε σε Αμέρικο.

Η συμπαθέστατη Γερμανία. Αυτοί αυτοαποκαλούνται Deutschland. Το πρώτο συνθετικό είναι το Deus δηλαδή Δίας, και το δεύτερο είναι land από την λέξη λας= πέτρα από όπου και το λατομείο. Τουτέστιν η Γερμανία είναι η χώρα του Δία.

Η φιλτάτη Αγγλία, εκείνο το British που προέρχεται από την λέξη Βρυτός δηλαδή παρθένος, ήταν η Αγγλία η χώρα με τις πολλές παρθένες. Από αυτού βγαίνει και το Αγγλικό virgin από όπου και η πολιτεία της Αμερικής Virginia προς τιμήν της Βασίλισσας που ήταν παρθένος.

Ιταλία, είναι ‘’εις άλω’’, εις την θάλασσαν, πιστεύω πως έχετε δει πως μπαίνει η Ιταλία ορμητικά μέσα στην Μεσόγειο.

Ισπανία. Οι ίδιοι λένε την πατρίδα τους Espana , και σωστά την αποκαλούν έτσι αφού η χώρα λόγω των πολλών βροχών έχει πολλά δάση και ήταν αφιερωμένη στον Έλληνα θεό των δασών Πάνα. Εις τον Πάνα λοιπόν.

Αίγυπτος, είναι χαρακτηρισμένη έτσι επειδή βρίσκεται υπτίως του Αιγαίου. Εκεί θα βάλουμε έναν τοποτηρητή μιάς και θα ελέγχουμε και την διώρυγα του Διός.

Οι Άραβες διαβάζουν από δεξιά προς αριστερά και το SUEZ διαβάζεται ως ΖΕΥΣ.

Η Ινδία. Ο Δίας είχε έναν μονάκριβο αναγνωρισμένον γυιό που τον έλεγαν Ιν. Ο Ιν του Δία. Λίγο πιο κεί είναι μία μεγάλη Κινεζική περιοχή που λέγεται Yunnan, δηλαδή Ιωνία.

Για πάμε και στην Ιαπωνία που εύκολα διαβάζεται ‘’η Άπω Ιωνία’’.

Ολόκληρη η Ήπειρος Ασία πήρε το όνομά της από τον αδελφό της Εκάβης Άσιο που σκότωσε στην Τροία ο Αίας ο Τελαμώνιος . Και η Ευρώπη πήρε το όνομά της από την μεγαλομάτα Ευρώπη, κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάεσσας, εγγονής του Ποσειδώνα»

Αν εξαιρέσουμε την Ευρώπη, όλα τα λοιπά είναι αποκυήματα φαντασίας. Αντε όμως να πείσεις τους 800 τόσους που έβαλαν καρδούλα στο ποστ και όσους σχολίασαν «ό,τι καλύτερο έχω διαβάσει τελευταίως».

Εννοείται πως έχω δει τον Γάμο α λα Ελληνικά όπου ο μπαμπάς της νύφης Γκας Πορτοκάλος δίνει ανάλογες, άκυρες ετυμολογίες σε κάθε λέξη. Ελα όμως που τόσα χρόνια μετά δεν σταματάει το κακό!

Γλώσσα να μελετάτε και Ιστορία να μαθαίνετε. Είναι τα μόνα που σώζουν από κακοχωνεμένους εθνικισμούς και οδηγούν στον γνήσιο πατριωτισμό. Μερικές φορές, μάλιστα, λέω ευτυχώς που οι Φιλέλληνες δεν ασχολούνται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας, δεν θα είχαμε Φιλέλληνες. ‘Η μήπως ασχολούνται και δεν δίνουν σημασία;

Προσωπικά δεν μπορώ παρά να δώσω σημασία στους στίχους του μεγάλου Ευριπίδη,

ὄλβιος ὅστις τῆς ἱστορίας ἔσχε μάθησιν,
μήτε πολιτῶν ἐπὶ πημοσύνην
μήτ’ εἰς ἀδίκους πράξεις ὁρμῶν,
ἀλλ’ ἀθανάτου καθορῶν φύσεως
κόσμον ἀγήρων, πῇ τε συνέστη
καὶ ὅπῃ καὶ ὅπως.
τοῖς δὲ τοιούτοις οὐδέποτ’ αἰσχρῶν
ἔργων μελέδημα προσίζει

Δηλαδή,

Πραγματικά πλούσιος είναι εκείνος που διδάχθηκε
πώς να ερευνά συστηματικά τον κόσμο, χωρίς
να επιδιώκη την συμφορά των συμπολιτών του
και χωρίς να επιδίδεται σε άδικες πράξεις, αλλά
συλλαμβάνοντας με την νόησή του την αγέραστη
κοσμική τάξη της αθάνατης φύσεως, με ποιον
τρόπο αυτή δημιουργήθηκε και για ποιον σκοπό
και πώς ακριβώς. Στο μυαλό τέτοιου είδους
ανθρώπων ουδέποτε προσκολλάται η μέριμνα
για αισχρές πράξεις.

Όμως όλα αυτά επιτυγχάνονται μόνο με μελέτη. Χάρη στην οποία κερδίζουμε σε γνώσεις. Τότε οι αστήρικτες θεωρίες δεν θα μας αγγίζουν. Διότι προς το παρόν…

Προς το παρόν, «δημιουργείται ένας καυγάς». Γιατί αν ο καυγάς ξεσπάσει ή γίνει, ποιος του δίνει σημασία; Πρέπει να δημιουργηθεί.

Το ίδιο συμβαίνει με το «έχουν πραγματοποιήσει δολοφονίες» (και γλωσσοκτονίες θα έλεγα) ή με το «σε σειρά κοινοβουλευτικών ερωτήσεων που της τέθηκαν.». Διότι αν δεν πραγματοποιηθούν οι δολοφονίες και δεν τεθούν οι κοινοβουλευτικές ερωτήσεις πού πάμε;

«Βαρέου τύπου περιστατικά» άκουσα. Όχι για πρώτη φορά. Βαρέως σπανίως θα πούνε σε ρεπορτάζ.

«Να ανταλλάζει απόψεις» ή να μην ανταλλάζει; Σταγόνα- σταγόνα σταλάζει το φαρμάκι αλλά τίποτα δεν αλλάζει.

«Ιαμβλίχος» λέει η συμπαρουσιάστρια εκπομπής σε επεισόδιο από τη Σίφνο. Α, δεν φταίει το κορίτσι. Ηταν γραμμένο κεφαλαία. Και έτσι, γίνεται το λάθος με περικεφαλαία, καθώς όπως φαίνεται ούτε ο παρουσιαστής ξέρει το σωστό, να το αφαιρέσει στο μοντάζ.

«Δεν υπάρχουν τα ιδία μέσα». Εσένα θα σου το εξηγήσω κατ’ ιδίαν το λάθος.

«Τι φταίει σ’ αυτό το σίριαλ και παίζουν όλοι τέλεια και πάνω από όλα είναι πιστευτοί στο ρόλο τους; Τέλειο» ρωτά θεατής. Τι να φταίει τι να φταίει που δεν πήγαμε μπροστά;

Παίκτρια σε ριάλιτι μόδας το ξεστόμισε: «είμαι η προσωποποιημένη νικητήρια διαφορά» Ε, αυτά είναι.

Λεμονάκι της εβδομάδας, μια μετάφραση που δεν πέτυχε. Ο Κέβιν Κόστνερ είπε πως ο χωρισμός του ήταν μια… συντριπτική στιγμή στη ζωή του. Δεν το είπε έτσι ακριβώς βεβαίως ο άνθρωπος. Είπε crushing, αλλά σημαίνει και ολέθρια, σημαίνει και άκρως στενόχωρη, σημαίνει και άλλα πολλά.

Μα, σου κολλάει στα ελληνικά το «συντριπτική»; Σου κολλάει παιδάκι μου; Τι να πω;

Να πω ότι όσοι καίνε γενικώς και όσοι καίνε την Πάρνηθα ειδικώς, το βουνό που αγαπώ από παιδί, να μη δουν άσπρη μέρα στη ζωή τους. Οι μέρες τους να είναι γεμάτες στάχτη και αχιλιά (το ίδιο σημαίνει) που θα έλεγε κι ο Σεφέρης.

Βέβαια, εκείνου κάηκε η πατρίδα… Ναι, βλέπω πόσο την προσέχουμε κι εμείς… Ασε!

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Για τον Λεσόρ!