today-is-a-good-day
16.9 C
Athens

Παπακώστα: Η Ν.Δ. είτε να υπερασπιστεί είτε να αποκηρύξει τη διακυβέρνηση Καραμανλή!

H Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου παραχώρησε συνέντευξη το απόγευμα της Παρασκευήςστην εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα» και το δημοσιογράφο Άρη Ραβανό, που φιλοξενείται στις συχνότητες της ΕΡΤ-1.

Στη συνέντευξη, που συμμετείχαν και οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Κουκλουμπέρης από την «Εφημερίδα των Συντακτών» και Αιμίλιος Περδικάρης από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Υφυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της παραβατικότητας στους χώρους των πανεπιστημίων, επισημαίνοντας πως «δεν μπορεί η αστυνόμευση να λύσει τα ζητήματα της παιδείας και δεν μπορούμε να ζητάμε αστυνόμευση για οποιοδήποτε κενό ή στρέβλωση υπάρχει στη δημόσια ή στην ιδιωτική σφαίρα», προσθέτοντας πως «εμείς ενθαρρύνουμε τους Πρυτάνεις και εστιάζουμε στην ενίσχυση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, και εγώ προσωπικά και ως Ν.Ε.Ο. και ως διακριτή πολιτική παρουσία. Εστιάζουμε στην ενίσχυση του αυτοδιοίκητου ώστε οι Πρυτανικές αρχές να ενθαρρύνονται να ζητούν τη συνδρομή της Αστυνομίας όταν πρέπει. Και λέει ο νόμος πότε πρέπει. Άρα λοιπόν τους προτρέπουμε να το κάνουν».

Συνεχίζοντας, η Υφυπουργός διευκρίνισε τι σημαίνει «αυτοπροστασία» για τους αστυνομικούς, αναφέροντας πως «είναι πάρα πολύ απλό αυτό το οποίο είπα και είναι θεσμοθετημένο απολύτως. Το δόγμα της αυτοπροστασίας τι σημαίνει; Σημαίνει ότι ο αστυνομικός, κατά Σύνταγμα και κατά Νόμω, σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εκτελεί χρέη ανακριτικού υπαλλήλου. Όταν δηλαδή δει να συντελείται αδίκημα μπροστά του δεν χρειάζεται ούτε άδεια, ούτε εντολή, αυτό δηλαδή που λέγεται από κάποιους ότι έχουμε δεμένα τα χέρια [τους] και αυτό είναι από τα πρώτα μαθήματα που διδάσκονται οι ένστολοί μας στις σχολές», καταλήγοντας πως «ο αστυνομικός από το Σύνταγμα και το Νόμο έχει τα χέρια του ελεύθερα να ενεργήσει γιατί τον προστατεύει ακριβώς το νομικό μας πλαίσιο και αν ενεργήσει έτσι κανείς δεν θα τον ενοχλήσει».

Αναφορικά με το θέμα των Ημερολογίων της ΕΛ.ΑΣ., η Υφυπουργός τόνισε πως «είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα, θα περιμένω το αποτέλεσμα της έρευνας για να δω αν θα είμαι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα. Ο έλεγχος θα είναι τέτοιος και σε τέτοιο βάθος που θα αναδείξει αν υπάρχει ζήτημα δόλου ή όχι”.

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στη συνάντηση που είχε ως Πρόεδρος του Ν.Ε.Ο. με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, επισημαίνοντας πως «είναι άλλο πράγμα ο χωρισμός του Κράτους [από την Εκκλησία] και άλλο η απο-ορθοδοξοποίηση που κάποιοι προσπάθησαν να πουν ότι επιχειρείται μέσα από μία συζήτηση, μέσα από έναν καλόπιστο διάλογο», ενώ αναφερόμενη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και τη στάση της στο κοινό ανακοινωθέν Κράτους-Εκκλησίας, ανέφερε πως «ή θα επενδύσουμε, ο πολιτικός κόσμος εννοώ, στην αξιοπιστία μας, ή θα εκθέσουμε πολλές φορές τους εαυτούς μας υπαναχωρώντας από θέσεις τις οποίες έχουμε εκφράσει. Εγώ δεν θα προσυπέγραφα κάτι και μάλιστα σπεύδοντας να το προσυπογράψω, αν στη συνέχεια σκόπευα να το αποσύρω, διότι αυτό δημιουργεί ένα έλλειμμα αξιοπιστίας το οποίο δεν συνάδει στις ανάγκες των σημερινών καιρών».

Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα του C4I, η Υφυπουργός παρατήρησε «βλέπω μια σπέκουλα η οποία σηκώνεται πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ όπως θέλετε πείτε το, έχω μπερδευτεί κι εγώ με τις επωνυμίες τον τελευταίο καιρό», καταλήγοντας πως «σε αυτό το θέμα, ένα κόμμα που φέρει την επωνυμία Νέα Δημοκρατία, του οποίου ιδρυτής υπήρξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, οφείλει στοιχειωδώς να απαντήσει στα αυτονόητα, δηλαδή να υπερασπιστεί τη διακυβέρνηση ή αλλιώς να την αποκηρύξει. Αυτή η ανοχή διά της σιωπής εμένα μου κάνει μια πολιτική παραδοξότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ