Υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει μία ακόμα χρηματοπιστωτική κρίση εάν δεν μπορεί να αποτρέψει το καθοδικό σπιράλ των τραπεζών της, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, σε ανάλυσή του μετά την παρουσίαση του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος για την μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Το Bloomberg επισημαίνει πως η Αθήνα προσπαθεί να βρει τρόπο να «σώσει τις τράπεζές της, ξανά», προσθέτοντας πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Πέραν του σχεδίου της ΤτΕ, το Bloomberg σημειώνει πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται ακόμα το ενδεχόμενο να παράσχει εγγυήσεις για την μερική αποπληρωμή δανείων. Ένα ακόμα ενδεχόμενο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η επιδότηση δανειοληπτών ώστε να καταστεί πιο εύκολη η καταβολή δόσεων στις τράπεζες.
Αντίθετα, το σενάριο άμεσης παροχής κεφαλαίων φαντάζει πολύ δύσκολο.
Το πρώτο πρόβλημα είναι πως η χορήγηση κρατικής βοήθειας θα συνιστούσε παραβίαση των κοινοτικών κανόνων που υπαγορεύουν πως η παροχή βοήθειας στις τράπεζες θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από «κούρεμα» μετόχων, ομολογιούχων και μεγαλοκαταθετών με αποταμιεύσεις που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ.
Το δεύτερο εμπόδιο είναι η πηγή τέτοιας κρατικής χρηματοδότησης. Η Αθήνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μέρος του δημοσιονομικού μαξιλαριού που έχει συγκροτήσει για την πρώτη μετα-Μνημονιακή διετία, όμως αυτό θα ήγειρε αμφιβολίες στις αγορές για το κατά πόσον οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ίδιου του Δημοσίου είναι πλήρως καλυμμένες.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΤτΕ, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών αντιστοιχούσαν στο 47,8% του συνόλου, ήτοι σε 88,9 δισεκατομμύρια ευρώ.