today-is-a-good-day
15.6 C
Athens

Το νέο «ξεκίνημα» για τη Ν.Δ. με αλλαγές πολιτικών και προσώπων προετοιμάζει ο Μητσοτάκης

Τη δυναμική «επανεκκίνηση» της ΝΔ, με αλλαγές στις πολιτικές αλλά και στα πρόσωπα που θα υπηρετήσουν το νέο «ξεκίνημα», σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την απώλεια παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ, που προτίμησαν τον …καναπέ στις ευρωεκλογές, ίσως  για να στείλουν ένα δυνατό σήμα βελτίωσης της κυβέρνησης, προτού να είναι αργά…

Του Κώστα Πασίση

Από το βραδύ των εκλογών και μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού, ότι το μήνυμα των πολιτών ελήφθη οι υπουργοί της κυβέρνησης κάθονται σε αναμμένα …κάρβουνα, περιμένοντας τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος δεν …ενθουσιάστηκε από το ποσοστό 28,31 της ΝΔ.

Μια εκλογική επίδοση, που βρίσκεται μακριά από τον στόχο του 33% που είχε θέσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια προεκλογικής συνέντευξής του η οποία είχε προκαλέσει αίσθηση, με το «ρίσκο» για ορισμό συγκεκριμένου πήχη.

Τα σενάρια του ανασχηματισμού «πυροδοτήθηκαν» ακόμη περισσότερο από την ακύρωση της σημερινής επίσημης επίσκεψης του στην Ιορδανία με κύριο αντικείμενο την συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ενώ την ερχόμενη Παρασκευή έχει προγραμματιστεί Υπουργικό Συμβούλιο για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών και κανείς ακόμη δε γνωρίζει με ποια σύνθεση θα πραγματοποιηθεί…

Ως γνωστόν, ανασχηματισμός γίνεται όταν προκύπτει ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της εκάστοτε κυβέρνησης ή όταν ο Πρωθυπουργός έχει κατά νου να εστιάσει σε νέες πολιτικές που θέλουν και διαφορετικά πρόσωπα και διακριτό πολιτικό στίγμα.

Ωστόσο το μείζον στην προκειμένη περίπτωση είναι οι πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν προκειμένου η ΝΔ να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των δυσαρεστημένων πολιτών.

Επίσης είναι γνωστό ότι οι αλλαγές στην κυβέρνηση πολλές φορές χρησιμοποιείται ως «εργαλείο» για να βελτιωθεί η δημόσια «εικόνα» της κυβέρνησης, όταν έχει δεχθεί κάποιο πλήγμα…

Αυτή τη στιγμή στη ΝΔ η μόνη πολιτική σταθερά είναι ότι δε θα γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε στη Γαλλία, ο Μακρόν, μετά τη νίκη της Λεπέν.

«Από τώρα οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μιας νέας διαδρομής προς το 2027. Γι’ αυτό από αύριο στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα, για περισσότερη δουλειά και λιγότερες αδυναμίες, για μεγαλύτερη προσπάθεια και για μικρότερες αστοχίες», υπογράμμισε  χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κλείνοντας κάθε χαραμάδα για σενάρια πολιτικής αστάθειας στη χώρα.

Ένα μήνυμα που είχε στείλει και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Επισημαίνεται ότι χθες από το γραφείο του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου πέρασαν οι κ.κ Γεραπετρίτης, Χατζηδάκης και Γεωργιάδης.

Οι πρώτες δονήσεις στην Κεντροαριστερά

Από την άλλη πλευρά στην Κουμουνδούρου το κλίμα δεν είναι …εύκρατο. Και ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με τα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η ΝΔ είχε φθορές, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισέπραξε τίποτε. Αντίθετα υποχώρησαν τα ποσοστά του.

Με το …καλημέρα το κλίμα «χάλασε» από την παρέμβαση Τεμπονέρα – Κοτσακά η οποία έκανε αίσθηση για την ταχύτητα της αντίδρασης.

Τα δυο στελέχη της Αριστεράς ζήτησαν από την ηγεσία να κάνει άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, παρότι γνωρίζουν ότι τα σχέδια Κασσελάκη είναι για ιδρυτικό συνέδριο που θα τα αλλάξει όλα στο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Νίκος Παππάς ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια συγκροτημένη διαδικασία ανίχνευσης προγραμματικών συγκλίσεων με τα άλλα προοδευτικά κόμματα.

«Περίεργο» πολιτικά είναι και το κλίμα στην Χαριλάου Τρικούπη καθώς το βράδυ των εκλογών η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου η οποία αφού επεσήμανε ότι ο  στόχος που είχε θέσει το ΠΑΣΟΚ ήταν η δεύτερη θέση με ισχυροποίησή του ποσοστού, πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να συζητήσουμε τα πάντα στα όργανα του κόμματος», ακόμη και το θέμα ηγεσίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Η απάντηση στην κυρία Γιαννακοπούλου ήλθε από το συνάδελφο της Παναγιώτη Δουδωνή ο οποίος δήλωσε με νόημα ότι την απάντηση την είχε ήδη έτοιμη…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ