today-is-a-good-day
26.5 C
Athens

Τσουχτερά τα πρόστιμα για ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα – Τι αλλάζει στην εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας

«Γκάζι» για αλλαγές στο κυρωτικό πλαίσιο για τα ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα, καθώς και την εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας πατά το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα θα ξεκινούν από τα 250 ευρώ για τα δίκυκλα, θα αυξάνονται στα 500 ευρώ για τα επιβατηγά και θα αγγίζουν τα 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης.

Σε ό,τι αφορά στην εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας, τα πρόστιμα θα είναι κλιμακωτά, ανάλογα με τον χρόνο καταβολής τους, ενώ η τελευταία προθεσμία θα είναι η 31η Δεκεμβρίου. Έτσι, για ένα μήνα καθυστέρησης, το πρόστιμο θα διαμορφώνεται στο 25% της αξίας των τελών, για δύο μήνες καθυστέρησης στο 50% και για τρεις μήνες καθυστέρησης οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να πληρώσουν το 100%, ουσιαστικά δηλαδή το διπλάσιο ποσό των τελών.

Στα σκαριά 4 ακόμα νομοσχέδια
Επιπλέον, μέσα στο καλοκαίρι θα έρθουν και τέσσερα νομοσχέδια που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, τη λειτουργία των ΔΕΚΟ, τις συναλλαγές με χαρτόσημο και τα κίνητρα για συγχωνεύσεις.

Για να ενισχυθεί η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, εξετάζονται φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, με υψηλότερα «μπόνους» για την απορρόφηση των μικρών εταιριών από μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα. Κι αυτό γιατί φαίνεται να μην αποδίδει τα μέγιστα το το ισχύον καθεστώς που προβλέπει μείωση φορολογίας κατά 30%-50% για διάστημα 9 ετών, στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση.

Μάλιστα, αυξάνοντας τις φορο-εκπτώσεις οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές, καθώς θα έχουν ευκολότερα πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ως προς τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, που βρίσκονται υπό την εποπτεία του Υπερταμείου, εξετάζεται να γίνει στα πρότυπα της ΔΕΗ, με τον διορισμό διοικήσεων από την αγορά, με βάση τυπικά και επαγγελματικά προσόντα, παρακάμπτοντας τις μακρόχρονες διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Παράλληλα, το εν λόγω σχέδιο νόμου θα προβλέπει και τη δημιουργία νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, με έμφαση σε κλάδους νέων τεχνολογιών και πράσινων επενδύσεων.

Αλλαγές όμως αναμένονται και στο τέλος χαρτοσήμου που θα έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό, την ψηφιοποίηση και την κατάργηση του για ορισμένες συναλλαγές.

Τέλος, για τις δημόσιες επενδύσεις αναμένεται να συσταθεί μηχανισμός που θα ελέγχει τη συντήρηση των έργων, καθώς κι ένας ξεχωριστός λογαριασμός χρηματοδότησης έργων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ