today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Προσβάλθηκε σε δίνη αίματος η Χάριτα βαρέου τύπου – Γράφει η Αγγελική Κώττη

Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη τρεις και τον τσακώσανε και στη φυλακή τον χώσανε. Η παροιμία πάει σετάκι με την άλλη, πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση, μα κάποτε θα σπάσει. Μία έριξαν σούπα σε πίνακα, δύο έριξαν πουρέ, τρεις έκαναν άλλα αίσχη, τώρα που παραμόρφωσαν πίνακα του Μονέ στο Μουσείο d’ Orsay του Παρισιού, η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού τα πήρε κρανίο κατά το κοινώς λεγόμενο. Ως πού θα φτάσουν οι ανόητοι ακτιβισμοί; Αναφώνησε. Ωρα να κλείσουμε και κανέναν μέσα!

Η Γαλλία έχει περάσει Διαφωτισμό, Αναγέννηση, έχει ζήσει μια μεγάλη Επανάσταση, τα πάντα όλα. Και ακτιβισμοί δεκάδες έχουν γίνει στο έδαφός της ή από πολίτες της. Πλην, όλα έχουν ένα όριο. Πόσο να επαναπαυθεί η κάθε πολιτική ηγεσία όταν δεν σταματάνε οι «παρεμβάσεις» (ο Θεός να μας φυλάει) σε σπουδαία έργα τέχνης που αποτελούν θαυμαστή περιουσία της ανθρωπότητας;

Βεβαίως, υπάρχουν και εκείνοι που βλέπουν έναν ακτιβισμό και σπεύδουν να τον επικροτήσουν. Που δικαιολογούν τα πάντα και δεν θεωρούν ότι οι νόμοι είναι για να εφαρμόζονται. Το αποτέλεσμα στην περίπτωσή μας είναι ότι πριν οι διαμαρτυρόμενοι (και καλά) για το περιβάλλον, κολλούσαν τα χέρια τους στους τοίχους των μουσείων. Την τελευταία φορά η ακτιβίστρια κόλλησε πάνω από τον Μονέ μια αφίσα, η οποία απεικονίζει  καμένο τοπίο που καταστρέφεται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο πίνακας έχει προστατευτικό γυαλί, όμως ούτε αυτό πρέπει να μας πείθει ότι τέτοιες πράξεις επιτρέπονται. Επαθε κάτι μικροζημιές, τον πήραν οι συντηρητές, όλα διορθώθηκαν όμως δεν γίνεται να κάνουμε αυτή τη δουλειά συνέχεια.

Προσωπικά, φυσικά και ανησυχώ για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Εξίσου «φυσικά» δεν θέλω να βλέπω ανοσιουργήματα εναντίον έργων τέχνης, πάντως. Το να θέλεις να με πείσεις πως εσύ, που δεν σέβεσαι την πολιτιστική δημιουργία αιώνων έχεις τη λύση για το πρόβλημα, είναι μάταιο. Αν δεν σέβεσαι τον άνθρωπο και τα έργα του, τίποτα δεν έχεις λύσει. Ούτε καν τον λόγο ύπαρξής σου.

Η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Ρασιντά Ντατί, εξεμάνη και έγραψε στο Twitter: «Αυτή η καταστροφή της τέχνης από παραβάτες δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο. Πρέπει να σταματήσει! Επικοινώνησα με το [υπουργείο Δικαιοσύνης], για την εφαρμογή μιας ποινικής πολιτικής για αυτή τη νέα μορφή παραβατικότητας που προσβάλλει την πιο ευγενή πτυχή της συνοχής μας: τον πολιτισμό!».

Σήμερα ψηφίζουμε. Τι; Ποια Ευρώπη θέλουμε. Την Ευρώπη που θα προστατεύει τον Ανθρωπο και τα  έργα του ή την Ευρώπη του λαϊκισμού;

Να σπεύσουμε στις κάλπες, λοιπόν, να στηρίξουμε τις θέσεις μας. Και να μην κλαίμε μετά, ως απατημένες κορασίδες, που κάναμε λάθος και δεν πήγαμε στα εκλογικά κέντρα. Η Δημοκρατία έχει δικαιώματα, τα οποία ταυτοχρόνως είναι και υποχρεώσεις.

«Προσβάλθηκε» είπε η άλλη στον «αέρα». Βάλθηκε να  μας τσακίσει το νευρικό σύστημα.

«Ένα leave-in προϊόν εξασφαλίζει πως τα μαλλιά θα είναι ακόμα πιο λεία, λαμπερά και ενυδατωμένα» γράφει στον τίτλο. Τι είναι  το leave-in προϊόν έχει ο συντάκτης την καλοσύνη να μας πει;

«Heidi και Leni Klum: Coordinated εμφάνιση για μαμά και κόρη». Το άκρον άωτον της βλακείας που λέγεται πετάω και καμιά ξενική λέξη για να δείξω τη μόρφωση και τη διαφορά μου από την πλέμπα!

«και μην ξεχνάμε το “ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΕΝΑ.ΛΕΠΤΟ” (give me a minute), στα ελληνικά λέμε “μισό λεπτό ” “ένα λεπτό ” κτλ» σημειώνει ο φίλος στη σελίδα» «Μεταφραστές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης». Μήπως την έχουμε πάθει κιόλα την νευρική κρίση, δεν ξέρω!

«Η γυναίκα βρέθηκε μέσα σε μια δίνη αίματος». Οι αστυνομικοί συντάκτες έχουν γίνει πολύ ευφάνταστοι εσχάτως.

«Ένα ατιμώρητο καθεστώς» θα ήταν εντάξει, αν εκείνος που το ξεστόμισε δεν εννοούσε καθεστώς ατιμωρησίας. Καθεστώς οι κοτσάνες!

«Προσλαμβάνει το εκλογικό υλικό και θα το οδηγήσει στο δημαρχείο». Να το προσλάβει, να οδηγήσει, να το οδηγήσει, κι εμείς να μεταφερθούμε παραπέρα, μη και προσβληθούμε, βεβαίως- βεβαίως.

«Εχουμε ασφαλή και ενυδατωμένη επιδερμίδα». Ασφαλώς, ασφαλώς…

Υπάρχει και καλύτερο: «της ασφαλής φροντίδας». (Ασφαλώς, δις και πάλι),

«Ακουσα τις γνώμες πολλού κόσμου» είπε τηλεπερσόνα που μας το παίζει και φιλόλογος. Πολύ κόσμου γλυκούλα μου. Μην αυτοαποθεώνεσαι. Ο,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει. Όπως τα ποσοστά τηλεθέασης ένα πράμα!

«Οι ψηφοφόροι κάνουν απόβαση ψήφου προς τις γενέτειρές τους». Απόβαση, ήταν στη Νορμανδία. Αλλά πού να σου κάνω και μάθημα Ιστορίας τώρα!

«Υπέπεσε σε τραυματισμό» ο κακομοίρης. Και τα αυτιά μας, το ίδιο έπαθαν.

«Βαρέου τύπου; βαρέων τύπου;» Τίποτα από τα δύο. Για προσπάθησε πάλι, να γελάσουμε κι άλλο…

«Να ενσκύψει με φροντίδα και στοργή επάνω στον ανθρώπινο πόνο». Με αυτή τη φράση ενέσκυψε ο τυφώνας «Ανοησία» και με αποτέλειωσε.

«Οι πλήρεις συνθήκες του ατυχήματος» τι είναι; Τι θέλει να πει ο (μη) ποιητής;

Μέγα το δίλημμα της εβδομάδας: ποιο είναι το πιο μυρωδάτο λεμονάκι; Επειδή έπαθα έναν διχασμό, θα μπουν και τα δύο:

-«Θυμάστε το σήριαλ Τρεις Χάριτες; Ε, λοιπόν, μόνο η μία Χάριτα είναι εν ζωή.» Και η αγραμματοσύνη ζει και βασιλεύει λεβέντη μου. Σαν τη Χάριτα.

-«Οι δυο τους, εδώ και ένα μήνα συναναστρέφονται κοινωνικά και κυκλοφορούν πολύ έντονα σε κοινές παρέες».

Η κοινωνία με κατατρέχει…

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ