Θα μπορούσε κανείς να προσεγγίσει από πολλές οπτικές το άγχος, να γραφτούν χιλιάδες άρθρα γι’ αυτό και να ενώσει πολλούς ανθρώπους σαν κοινό χαρακτηριστικό. Το να συνυπάρχει κάποιος με το άγχος συχνά επηρεάζει καθημερινές βασικές ανάγκες του. Όπως είναι ο ύπνος, το φαγητό, η διάθεσή του, την εργασία του, την σωματική και ψυχική του υγεία.
Της Μίκας Πανάγου *
Στον καθένα εμφανίζεται διαφορετικά, για παράδειγμα κάποιος μπορεί να οδηγηθεί στην αφασία ή στην υπερφαγία, να έχουμε αϋπνίες ή πολλές ώρες ύπνου για να μην σκέφτεται. Να νιώθει κόπωση ή να έχει πολύ ενέργεια. Η πηγή της πληγής όμως για όλους είναι ίδια, το άγχος. Άραγε μας το μεταφέρουν οι άλλοι; Το βρίσκουμε ως μια καλή δικαιολογία; Είναι η μάστιγα της εποχής; Ερωτήματα που γεννιούνται συχνά. Το άγχος είναι στοιχείο της προσωπικότητας κάποιου όμως από κάπου ξεκίνησε. Κάποιος ή κάτι του το δημιούργησε. Μπορεί να είναι η αγωνία να τα κάνει όλα σωστά, ο φόβος μήπως απογοητεύσει τους άλλους, ή η έλλειψη εμπιστοσύνης στις δυνατότητες του. Μπορεί το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε να λειτουργούσε με βάση το άγχος, τα πρότυπα του να ενίσχυαν την πεποίθηση ότι χωρίς αυτό δεν πετυχαίνεις.
Θέλει σκάψιμο βαθύ ώστε να εντοπίσει κανείς γιατί το έχει, ώστε να μπορέσει να το μετριάσει αν φυσικά αντιληφθεί ότι του κάνει κακό. Δυστυχώς πολλές φορές δεν προσπαθούμε και θεωρούμε ότι έτσι είμαστε και δεν αλλάζει. Όμως όταν χτυπήσει το κουδουνάκι της υγείας μας τότε κινητοποιούμαστε.
Βέβαια όχι πάντα με τις κατάλληλες μεθόδους. Κρίνεται απαραίτητο να αναφερθούμε σε μεθόδους όπως η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, τυχερών παιχνιδιών, η υπερκατανάλωση φαγητού, η χρήση φαρμάκων χωρίς την καθοδήγηση γιατρού να οδηγούν αντί σε αντιμετώπιση του προβλήματος σε διόγκωση αυτού. Το να επενδύεις σε μια συνήθεια επιβλαβής πιστεύοντας ότι σε χαλαρώνει δημιουργεί απλά μια ουτοπία στο μυαλό. Μία βλάβη αν δεν ψάξουμε να βρούμε από που ξεκίνησε δεν θα αποκατασταθεί ποτέ. Όλα θα είναι προσωρινές λύσεις. Ακόμα και θέματα υγείας να εμφανιστούν συχνά δεν βρίσκουμε χρόνο να τα δούμε.
Τελικά ο χρόνος δεν φτάνει ή εμείς τον επενδύουμε λανθασμένα; Δεν ταιριάζουν όλα σε όλους. Όμως υπάρχουν αρκετές επιλογές για κάποιον που θα τον υποστηρίξουν στο να αντιμετωπίσει το συναίσθημα αυτό. Όπως είναι η άσκηση, ο διαλογισμός, η ψυχοθεραπεία, η ένταξη σε ομάδες ψυχαγωγικές, το διάβασμα, το γράψιμο και πολλά αλλά. Επίσης είναι σημαντική η πρόληψη της υγείας μας. Να γίνονται ετήσιες εξετάσεις ώστε να φροντίζουμε το σώμα μας. Ναι έχει γίνει μέρος της ζωής μας το άγχος όμως του το επιτρέψαμε και εμείς οι ίδιοι. Δώσαμε χώρο σε κάτι τόσο ψυχοφθόρο γιατί είναι τάση και το έχουν όλοι τελικά.
Θέλουμε να κυριεύουμε ή να μας κυριεύουν; Δεν είναι γρίπη να κάνει τον κύκλο του να περάσει. Είναι κάτι που ριζώνει και μεγαλώνει. Ακόμα και οι γονείς όταν το παρατηρείται στα παιδιά είναι σημαντικό να το διερευνήσετε.
Όταν κάτι επηρεάζει την καθημερινότητα και την υγεία μας είναι κουδουνάκι. Οι προσωρινές συχνά τοξικές λύσεις μας προσφέρουν χαλάρωση λίγων ωρών.Η ποιότητα της ζωής μας ορίζεται από εμάς τους ίδιους όποτε ας δούμε σε ποια κατηγορία θέλουμε και αξίζουμε να ενταχθούμε.
* Η Μίκα Πανάγου είναι κοινωνική λειτουργός με εκπαίδευση στη συστημική οικογενειακή θεραπεία – Facebook – Instagram