today-is-a-good-day
14.3 C
Athens

Γ.Κεφαλογιάννης: Εμείς έχουμε μια πάγια εθνική θέση, ότι η μοναδική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών

“Το γεγονός ότι μπορούμε αυτή τη στιγμή να συνομιλούμε με μία χώρα με την οποία διαχρονικά αντιμετωπίζουμε διάφορα προβλήματα, ζητήματα, εντάσεις, είναι πολύ θετικό ότι αυτή τη στιγμή. Στο πεδίο υπάρχει ηρεμία, με την έννοια ότι δεν υπάρχουν παραβάσεις ή παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, τουλάχιστον από πέρσι, ενώ υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας σε οικονομικό και όχι μόνο επίπεδο”, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

Επίσης εκτίμησε ότι “στο μεταναστευτικό, τους τελευταίους μήνες υπάρχει καλύτερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ακόμα και όσον αφορά στα σύνορα και την αστυνόμευση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας”.

Παράλληλα επανέλαβε ότι “εμείς έχουμε μια πάγια εθνική θέση, ότι η μοναδική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών, εν προκειμένω, δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Η Τουρκία θέτει μια σειρά από άλλες διεκδικήσεις, οι οποίες προφανώς δεν υπάρχει ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση να δεχτεί, ούτε καν ότι υφίσταται ως διαφορά στην ουσία της συζήτησης. Το “γκριζάρισμα” περιοχών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, προφανώς εμείς αμφισβητούμε ότι υφίσταται καν ως διαφορά. Επομένως, κανείς δεν περιμένει ότι από την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα αυτή τη στιγμή θα γυρίσει κάποιος πίσω στην Αθήνα έχοντας μια συμφωνία για τη μοναδική διαφορά που είναι, όπως είπα προηγουμένως, η διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών”, πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο ζήτημα του Παλαιστινιακού επανέλαβε ότι “η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη διαχρονικά και αναφέρεται στη δημιουργία δύο κρατών, του Ισραήλ προφανώς και ενός Παλαιστινιακού, με πολύ συγκεκριμένα σύνορα”.

Εξάλλου ο κ. Κεφαλογιάννης χαρακτήρισε “αχρείαστη” τη σημερινή επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Αθήνα καθώς “πραγματοποιείται ενόψει των εκλογών, που θα έχει όμως το 2025 και παρατήρησε ότι “δεδομένου ότι σε λίγες εβδομάδες έχουμε τις ευρωεκλογές κάποιοι ενδεχομένως να θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτή την επίσκεψη για μικροκομματικά παιχνίδια. Ήδη κάποια κόμματα εντός της Ελλάδας προσπαθούν να το κάνουν”.

Παράλληλα επανέλαβε ότι “δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από την έλευση οποιουδήποτε ξένου ηγέτη θέλει να κάνει μία ανοιχτή, δημοκρατική επίσκεψη ή ακόμα και εκδήλωση στη χώρα μας”.

“Από εκεί και πέρα”, πρόσθεσε, “προφανώς υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα με την Αλβανία, τα έχουμε θέσει κατ’ επανάληψη όπως αυτό της, κατά τη γνώμη μας, παράνομης φυλάκισης του Μπελέρη ως ευρωπαϊκό και όχι διμερές. Σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε υποχωρήσει ούτε ένα εκατοστό σε σχέση με τα δίκαια της πατρίδας μας και αυτά τα οποία έχουμε θέσει τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση διά των αρμοδίων οργάνων έχει αφήσει τίποτα αναπάντητο από οποιαδήποτε χώρα μπορεί να έχει προκαλέσει ή να θέσει σε αμφισβήτηση οτιδήποτε αφορά στα εθνικά δίκαια και δικαιώματα της πατρίδας μας. Άρα, συνέχισε, αν υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση, προφανώς θα υπάρχει και αντίστοιχη απάντηση. Θέλω να πιστεύω ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός, γνωρίζοντας ότι χρειάζεται και το «πράσινο φως» της Ελλάδας σε όλα τα στάδια της ενταξιακής διαδρομής της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα κάνει το λάθος να προκαλέσει, ειδικά εντός της Ελλάδας”, σχολίασε περαιτέρω.

Για τις αντιδράσεις που προκαλεί η υποψηφιότητά Φρέντι Μπελέρη στα κόμματα της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι “αντιλαμβάνομαι τον εκνευρισμό που μπορεί να προκαλεί η υποψηφιότητα σε κόμματα, είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά, αλλά θα έλεγα ότι αυτό είναι μία πολιτικά υποκριτική στάση. Δεν γίνεται πριν από μερικούς μήνες να τον θυμούνται όλοι και τώρα να εμφανίζεται ως δημόσιος κίνδυνος λέγοντας πως – θα χρησιμοποιήσω φρασεολογία της αντιπολίτευσης – «θα ανατινάξει τις αλβανικές σχέσεις”.

“Νομίζω θα πρέπει να επιδείξουμε σοβαρότητα σε αυτό το ζήτημα. Σίγουρα, εφόσον εκλεγεί, θα μπορεί να προωθήσει και τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη γειτονική χώρα”, συμπλήρωσε.

Τέλος για το παζλ των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή επανέλαβε ότι “η χώρα μας έχει καλέσει και τις δύο πλευρές να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες και κυρίως τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν τονίσει και στις δύο πλευρές ότι επιβεβλημένη λύση σε όλη αυτή την κατάσταση είναι η κατάπαυση του πυρός και να καθίσουν άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η τελευταία προσπάθεια δυστυχώς απέτυχε”, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ