today-is-a-good-day
16.1 C
Athens

Η φροντίδα της ψυχής μας – Γράφει η Μίκα Πανάγου

Έγραφα και έσβηνα, έψαχνα να ταιριάξω κάτι με την φροντίδα της ψυχής. Είναι όμως πολλά και όλα απαραίτητα. Το σημερινό άρθρο επέλεξα να έχει ένα περισσότερο βιωματικό χαρακτήρα και να μιλήσω ως ειδικός Ψυχικής Υγείας. Να εκπροσωπήσω όλες αυτές τις πληγωμένες και ταυτόχρονα όμορφες ψυχές που έρχονται και μου καταθέτουν τα βιώματα τους, τις σκέψεις τους, τα συναισθήματα τους. Θέλει τόλμη και δύναμη να το κάνεις. Θα σκαλίζεις κομμάτια σου πολύ καλά κρυμμένα, θα ανακαλύψεις σκοτάδια σου, θα συνειδητοποιήσεις τον πραγματικό ρόλο δικών σου ανθρώπων στη ζωή σου. Όμως δεν θα το μετανιώσεις όλο αυτό το ταξίδι όταν το ολοκληρώσεις και νιώσεις απελευθέρωση και αποδοχή του εαυτού σου.

Της Μίκας Πανάγου *

Το ποτέ θα επισκεφτούμε έναν ειδικό Ψυχικής Υγείας και για πόσο εξαρτάται από εμάς. Είναι σημαντικό και απαραίτητο στάδιο αν με ρωτήσει κάποιος προσωπικά, για να ανακαλύψεις ποιος είσαι, τί θες πραγματικά, αν θες κάτι να το βελτιώσεις, συνειδητοποιείς πράγματα για την ζωή σου, δίνεις εξηγήσεις και ερμηνείες. Υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να ζήσουν, άλλοι που δεν ξέρουν πως ν’ αγαπούν, άλλοι που νομίζουν ότι δεν αξίζουν ευκαιρίες και τόσοι άλλοι. Το να δουλέψεις λοιπόν με τον εαυτό σου δεν προϋποθέτει να είσαι «τρελός» όπως συνηθίζουν πολλοί να πιστεύουν, ούτε είναι ντροπή ούτε αδυναμία. Το αντίθετο, είναι ένα ασφαλές πλαίσιο που ο θεραπευτής σου σε αποδέχεται για αυτό που είσαι, αγκαλιάζει όσα κουβαλάς και γίνεται συνταξιδιώτης σου. Στο πρόσωπο του θα δεις ίσως μια μητρική/πατρική φιγούρα, έναν άγνωστο αλλά τόσο δικό σου ταυτόχρονα. Θα σε βοηθήσει να απεγκλωβιστείς από φυλακές του εσωτερικού σου κόσμου, να λυτρωθείς από αρνητικές σκέψεις και να στηρίξεις τα δικά σου θέλω.

Πολλές φορές οι άνθρωποι νιώθουν μπερδεμένοι, αγχωμένοι, ανασφαλής για το αν μπορούν, αν θέλουν, αν το αξίζουν. Μεγαλώνουν με πρότυπα παραβιαστικά, συναισθηματικά ασταθή, επικριτικά, που αντίστοιχα και οι γονείς αυτοί κουβαλάνε από την δίκη τους οικογένεια όλα αυτά. Για να σπάσει λοιπόν αυτή η αλυσίδα θέλει να μπορέσει να τα αποδεχτείς και να συγχωρέσεις όλους όσους άθελα και ηθελημένα σε πλήγωσαν. Θέλει αποδοχή και σεβασμό αυτού που είσαι και όλων όσων έχεις καταφέρει μέχρι σήμερα. Εκπαιδεύεσαι να επικοινωνείς με ειλικρίνεια και αμεσότητα. Να λες αυτό που σκέφτεσαι και που νιώθεις. Συχνά οι άνθρωποι δυσκολεύονται να επικοινωνούν ή φοβούνται ότι αν μιλήσουν θα χρειαστεί να συγκρουστούν και να χάσουν άτομα από δίπλα τους.

Ζευγάρια μένουν σε νεκρούς γάμους γιατί θέλουν να μεγαλώσουν πρώτα τα παιδιά τους με το πρότυπο του συμβιβασμού, της διαφωνίας και των συγκρούσεων μεταφρασμένο σαν αγάπη. Καλύπτουν με τα παιδιά τα συναισθηματικά τους κενά και συχνά τα ίδια τα παιδιά ανυπομονούν να λυτρωθούν μέσα από τον χωρισμό. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται περισσότερα ακόμα και από τους ενήλικες συχνά. Οι λάθος επιλογές είναι κομμάτι της ζωής και το να τις παραδέχεσαι διδάσκεις την συγχώρεση και ότι είναι μέρος της ζωής και τα λάθη.

Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις και ειδικοί για να μπορέσει κάποιος να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει καλύτερα. Είναι αρκετά σημαντικό να το θέλει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος. Η πρόληψη και η φροντίδα της Ψυχικής μας υγείας στη σημερινή εποχή κρίνεται αναγκαία ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε δύσκολες καταστάσεις, να μάθουμε να αποδεχόμαστε αυτό που είμαστε, να αγαπήσουμε αυτό που είμαστε και κάτι που ακούγεται απλό αλλά λείπει στις μέρες μας να υπάρχει κάποιος που θα μας ακούσει και θα μοιραστούμε μαζί του όλα όσα έχουμε μέσα μας.

Αφιερώστε χρόνο για εσάς, επενδύστε σε δραστηριότητες που σας δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα, ζητήστε την συνεργασία με έναν ειδικό όταν νιώσετε την ανάγκη. Στον καθένα ταιριάζει κάτι άλλο αρκεί να φροντίζει το μέσα του.

* Η Μίκα Πανάγου είναι κοινωνική λειτουργός με εκπαίδευση στη συστημική οικογενειακή θεραπεία – Facebook – Instagram

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ