today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Brexit: Πρόταση μομφής κατά της Μέι

Πρόταση μομφής σε βάρος της Συντηρητικής πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι κατέθεσε ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής Τζέικομπ Ρις Μογκ, με αφορμή την συμφωνία του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους του Brexit.

Η πρόταση του κ. Μογκ πρέπει πλέον να υποστηριχτεί από τουλάχιστον 47 ακόμα Συντηρητικούς βουλευτές. Εφόσον συγκεντρωθούν αρκετές επιστολές θα προκληθεί ψήφος εμπιστοσύνης για την κ. Μέι στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Συντηρητικών. Η ψήφος εμπιστοσύνης κρίνεται με απλή πλειοψηφία, που αντιστοιχεί σε 159 έδρες.

Εάν η κ. Μέι ηττηθεί οφείλει να παραιτηθεί και θα ακολουθήσει εκλογή νέου κομματικού ηγέτη που θα αναλάβει αυτόματα και την πρωθυπουργία, πιθανώς οδηγώντας σε ανατροπή της συμφωνίας για το Brexit.

Σε περίπτωση όμως που η κ. Μέι επικρατήσει θα ενισχύσει την θέση της τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο κ. Μογκ ηγείται της ομάδας περίπου 60 ευρωσκεπτικιστών βουλευτών, όμως δεν είναι σαφές εάν έως τώρα έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη 47 συναδέλφων του. Σε δηλώσεις του εξέφρασε αισιοδοξία πως ο απαραίτητος αριθμός επιστολών θα κατατεθεί.

Η επιστολή Μογκ κατατέθηκε στον απόηχο της παραίτησης δύο υπουργών και δύο υφυπουργών της κ. Μέι σε διάστημα λίγων ωρών, μία μόλις ημέρα αφότου η πρωθυπουργός κατάφερε με νύχια και με δόντια να αποσπάσει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για την συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Η πιο ηχηρή παραίτηση είναι του υπουργού αρμόδιου για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος θα ήταν εν πολλοίς αρμόδιος για την υλοποίηση της συμφωνίας.

Οι παραιτήσεις αναζωπύρωσαν τις αμφιβολίες για το κατά πόσον η κ. Μέι μπορεί να εξασφαλίσει την υπερψήφιση της συμφωνίας στην Βουλή των Κοινοτήτων, και συνάμα επανέφεραν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της Συντηρητικής ηγέτιδας από την πρωθυπουργία.

Sourceskai.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ