Έδωσε κάποιες πρώτες εξετάσεις ανακαινίζοντας την National Portrait Gallery του Λονδίνου και κλήθηκε να αναλάβει και την ανακαίνιση του Βρετανικού Μουσείου, έργο σαφώς μεγαλύτερο. Το Βρετανικό Μουσείο όρισε τον Nicholas Cullinan, ιστορικό τέχνης, ως διευθυντή του. Ο 46χρονος Cullinan θα αναλάβει τα καθήκοντά του το ερχόμενο καλοκαίρι, ανέφερε το Βρετανικό Μουσείο σε σχετικό δελτίο Τύπου.
Ο νέος διευθυντής θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις, ειδικά μετά το ντροπιαστικό σκάνδαλο με την κλοπή πάνω από 1.800 αντικειμένων από έναν πρώην επιμελητή, ο οποίος στη συνέχεια πούλησε αρκετά από αυτά στο eBay.
Ο Cullinan θα χρειαστεί επίσης να ηγηθεί μιας εκτεταμένης προσπάθειας συγκέντρωσης κεφαλαίων ύψους 1,2 δισ. δολαρίων για την χρηματοδότηση μιας μεγάλης ανακαίνισης, αλλά και φυσικά να εξετάσει τις απαιτήσεις για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα αλλά και άλλων σχετικών αιτημάτων, όπως αυτό της Νιγηρίας για την επιστροφή της συλλογής των «Χάλκινων του Μπενίν».
Το Μουσείο ήταν χωρίς μόνιμο διευθυντή εδώ και επτά μήνες, από τότε που παραιτήθηκε ο Hartwig Fischer, Γερμανός ιστορικός τέχνης. Η αποχώρηση του Φίσερ τον περασμένο Αύγουστο, έγινε λίγο μετά την δημοσίευση στοιχείων πως είχε υποβαθμίσει τις ανησυχίες για την κλοπή των αρχαιοτήτων από τον επιμελητή του μουσείου. Τον Σεπτέμβριο, το Μουσείο διόρισε τον Mark Jones, πρώην επικεφαλής του μουσείου Victoria and Albert, ως προσωρινό αντικαταστάτη. Η θητεία του έληγε ούτως ή άλλως μέσα στον Οκτώβριο.
Ο Cullinan – ο οποίος θεωρείται από τους γνώστες του κόσμου των μουσείων ως ένας διευθυντής ικανός να ανανεώσει τα κουρασμένα ιδρύματα – ήταν το φαβορί για τη θέση του Βρετανικού Μουσείου. Πέρυσι, άνοιξε ξανά την National Portrait Gallery ύστερα από μια ανακαίνιση προϋπολογισμού 53 εκατομμυρίων δολαρίων. Πάντως, παρά την οξυδέρκειά του στη συγκέντρωση κεφαλαίων, διάφοροι ακτιβιστές τον έχουν τόσο επαινέσει όσο και επικρίνει για την επιλογή των χορηγών.
Κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης της National Portrait Gallery, επαινέθηκε γιατί απέρριψε μια δωρεά 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων από ένα από τα φιλανθρωπικά ιδρύματα της οικογένειας Sackler. Μέλη της οικογένειας είχαν αντιμετωπίσει αγωγές σχετικά με την υπερσυνταγογράφηση εθιστικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένου του OxyContin. Επίσης έλαβε θετικά σχόλια όταν τερμάτισε μια συμφωνία με τη BP.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ορισμένοι από τους ίδιους ακτιβιστές επέκριναν την National Portrait Gallery όταν ανακοίνωσε μια παρόμοια συμφωνία χορηγίας με τον Herbert Smith Freehills, μια δικηγορική εταιρεία με διασυνδέσεις με τη βιομηχανία πετρελαίου. Ο Cullinan είχε υπερασπιστεί τη χορηγία, λέγοντας ότι τα μουσεία αντιμετώπιζαν ένα «ολοένα και πιο προκλητικό» οικονομικό περιβάλλον.
Ως διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου θα έχει να διαχειριστεί την συμφωνία με τον πετρελαϊκό κολοσσό ΒΡ, ύψους 50 εκατομμυρίων λιρών . Η συμφωνία θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού του μεγάλου αλλά προβληματικού κτιρίου του μουσείου στο Bloomsbury, στο κέντρο του Λονδίνου. Η συμφωνία κλείστηκε τον Δεκέμβριο.
Στο παρελθόν έχει εργαστεί στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη και στην Tate Modern στο Λονδίνο. Ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, είπε ότι οι διαχειριστές τον επέλεξαν τον Cullinan καθώς «φέρνει αποδεδειγμένη ηγεσία σήμερα και μεγάλες δυνατότητες για το αύριο». «Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ενθουσιασμένος για τον Νικ και πιο ενθουσιασμένος για εμάς καθώς μπαίνουμε σε αυτό το νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία του Βρετανικού Μουσείου με αυτοπεποίθηση».
Ο διορισμός του Cullinan έρχεται αφότου ένας δικαστής διέταξε την Τρίτη έναν πρώην επιμελητή που το Βρετανικό Μουσείο ισχυρίζεται ότι έκλεψε ή κατέστρεψε αντικείμενα και πούλησε εκατοντάδες από αυτά στο eBay, να επιστρέψει τα αντικείμενα που είχε ακόμα στην κατοχή του. Ο Peter Higgs, ο επιμελητής αρχαίων ελληνικών συλλογών του μουσείου και ο εν ενεργεία επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας και Ρώμης, απολύθηκε πέρυσι μετά την αποκάλυψη των φερόμενων ως κλοπών.
Η απόφαση προβλέπει πως ο Χιγκς πρέπει να καταγράψει ή να επιστρέψει τυχόν κλεμμένα αντικείμενα εντός τεσσάρων εβδομάδων. Το Βρετανικό Μουσείο είχε ανακτήσει 356 αντικείμενα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ακρόαση.
Ο Χιγκς, ο οποίος αμφισβητεί τους ισχυρισμούς, δεν παρέστη στην ακρόαση λόγω κακής υγείας.
Η Μητροπολιτική Αστυνομία ερευνά τις υποτιθέμενες κλοπές, αλλά ένας εκπρόσωπος είπε ότι δεν απήγγειλε κατηγορίες σε κανέναν σε σχέση με τα αγνοούμενα αντικείμενα.
Αγγελική Κώττη