Επίσημη επίσκεψη στο Ζάγκρεμπ πραγματοποιεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης μετά από πρόσκληση της ομολόγου του Marija Vučković
Στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος περιλαμβάνονται διμερείς συναντήσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Κροατίας στην αγροτική πολιτική και κοινή στάση σε EPP και EUMED-9 εν όψει αλλαγών στην ΚΑΠ
Κατά την επίσκεψή του στο Ζάγκρεμπ ο Έλληνας υπουργός θα έχει αύριο το πρωί στις 9.00 συνεργασία με την κυρία Marija Vučković καθώς και με τους υφυπουργούς Tugomir Majdak και Zdravko Tušek.
Στη διμερή συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Κροατίας θα μετάσχουν επίσης η πρεσβευτής της Ελλάδας στο Ζάγκρεμπ Αντωνία Κατζουρού, ο Μιχαήλ Χαροκόπος, Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Ζάγκρεμπ, ενώ από πλευράς Κροατίας θα μετάσχουν οι: Anita Sever-Koren, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής, ΕΕ και Διεθνούς Συνεργασίας, Željka-Gudelj Velaga, Διευθύντρια της Διεύθυνσης στήριξης γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης, Mladen Fruk, Διευθυντής Επαγγελματικής Υποστήριξης για την Αγροτική Ανάπτυξη, Petra Badovinac, Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας και Εμπορικών Σχέσεων και Irena Georgievski, Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας.
Στις 10.30 Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, θα παραστεί σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Δασών και στη συνέχεια θα επισκεφθεί γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
Στις διμερείς συναντήσεις αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι η ανάπτυξη δράσεων για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κροατίας στον αγροτικό τομέα με την οικοδόμηση μιας ισχυρής συμμαχίας στρατηγικής σημασίας στον αγροδιατροφικό τομέα.
Το τρίπτυχο στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί η στρατηγική αυτή συμμαχία είναι:
1. Η επίτευξη κοινών στόχων σε ευρωπαϊκές συζητήσεις και η ανάπτυξη αγροτικής διπλωματίας μέσω της συμμετοχής των δύο χωρών στις ομάδες των EUMED9 και του EPP.
2. Η ανταλλαγή γνώσεων και τεχνογνωσίας, αλλά και η συνεργασία στην χάραξη πολιτικών όπως για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η αναπτυξιακή πολιτικών δράσεων για την αντιμετώπιση της ερήμωσης της υπαίθρου.
3. Παραγωγικές – αναπτυξιακές πολιτικές όπως η τόνωση του εμπορίου προϊόντων πρωτογενούς τομέα και η συνεργασία σε εκπαίδευση, έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά την πρόταση της Κροατίας για διάθεση του 2% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, με στόχο τη διαχείριση κρίσεων.
Τέλος σημειώνεται ότι η Ελλάδα και η Κροατία είναι οι δύο μοναδικές χώρες εκ των 27 της ΕΕ που μετέχουν ταυτοχρόνως και στις συναντήσεις υπουργών Γεωργίας του EPP και της ομάδας μεσογειακών χωρών της EUMED-9, γεγονός που προσδίδει μεγαλύτερη σημασία στην εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών και στην τήρηση κοινής στάσης στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν αυτήν την περίοδο την ΕΕ, όπως η αναθεώρηση της ΚΑΠ και η δημιουργία μόνιμων μηχανισμών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.