Στο συμπέρασμα πως “δεν προκύπτουν ποινικά αδικήματα υπουργών, αναφορικά με την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων”, καταλήγει το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας για τις αρθροσκοπήσεις, το οποίο παρουσίασε σήμερα στην Επιτροπή ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Συγκεκριμένα ο κ. Κεφαλογιάννης, τόνισε ότι «δεν προκύπτει πολιτική ευθύνη στα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στη συγκεκριμένη υπόθεση». Αναφορικά με τον Μάκη Βορίδη, ο εισηγητής της ΝΔ είπε ότι «αποδέχτηκε μία ομόφωνη απόφαση του ΚΕΣΥ καθώς ένας υπουργός Υγείας δεν είναι υποχρεωμένος να έχει ειδικές γνώσεις».
Ο κ. Κεφαλογιάνης δήλωσε επίσης πως ο ισχυρισμός ότι όσοι ενεπλάκησαν έχουν σχέση με τη ΝΔ «είναι αυθαίρετος και ανυπόστατος» και προσέθεσε: «Το ΚΕΣΥ δεν είναι κομματικό όργανο και επιπλέον δεκάδες μέλη που συμμετείχαν σε 4 διαφορετικές κυβερνήσεις, 6 υπουργών Υγείας, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχαν συνεννοηθεί για την υλοποίηση της απόφασης των αρθροσκοπήσεων».
Ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για «κομματικές σκοπιμότητες» που διαφαίνονται από το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι η ΝΔ θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και αναζητηθούν ευθύνες στο ΚΕΣΥ και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη για την ανακοστολόγηση της συγκεκριμένης εξέτασης το 2015. «Θα πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες ζημίας του Δημοσίου από την ανακοστολόγηση» δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ και συνέχισε λέγοντας: «Όσον αφορά τη υποτιθέμενη ζημιά του Δημοσίου είναι γνωστό ότι δεν επιβαρύνθηκε ο προϋπολογισμός τους ΕΟΠΥΥ».
Τέλος, ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι «ως ΝΔ θεωρούμε ότι δεν προκύπτει ευθύνη των πολιτικών προσώπων για μέχρι το 2014, θεωρούμε, όμως, ότι εάν υπάρχει ζημία πρέπει να ελεχθούν τα μετέπειτα έτη».
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, ζήτησε «να επιστραφούν στο ακέραιο τα ποσά που εκταμιεύτηκαν και να αναζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές όλη η κίνηση των λογαριασμών των μετόχων της εταιρείας που ενεπλάκη στη υπόθεση».
Η εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, με τη σειρά της δήλωσε ότι η θέση του κόμματό της είναι «η περαιτέρω διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη», ωστόσο, τόνισε ότι κατά τη γνώμη τους δεν προκύπτουν ποινικά αδικήματα υπουργών
«Η υπόθεση αυτή είναι εξαιρετικά περίπλοκη όσον αναφορά την διαπίστωση και περιγραφή συγκεκριμένου ποινικού αδικήματος. Η πράξη αυτή γεννά πολλά ερωτηματικά, σοβαρές υπόνοιες, για συμπαιγνία και μεθοδεύσεις ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαπιστωθεί το αδίκημα της απιστίας για τα πρόσωπα και για τις υπηρεσίες», τόνισε η κ. Χριστοφιλοπούλου.