today-is-a-good-day
13.5 C
Athens

ΟΗΕ σε G20: Οι ΥΠΕΞ να εργαστούν για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Ο επικεφαλής του γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) Μάικλ Γκρίφιθς ζήτησε χθες, Τετάρτη, από τους υπουργούς Εξωτερικών της G20 που συνεδριάζουν στη Βραζιλία να εργαστούν για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

«Έχετε τη δύναμη να κάνετε τη διαφορά. Χρησιμοποιείστε την», ανέφερε ο Γκρίφιθς σε άρθρο γνώμης που δημοσίευσε στον ιστότοπο του τηλεοπτικού δικτύου al Jazeera. «Η σιωπή σας και η απουσία δράσης απλώς θα οδηγήσει περισσότερες γυναίκες και παιδιά να ριχθούν στους ανοικτούς τάφους της Γάζας».

Σύμφωνα με το στέλεχος του ΟΗΕ, ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν καθημερινά ό,τι μπορούν για να απαλύνουν τα αδιανόητα δεινά του παλαιστινιακού λαού.

«Παρακαλούμε το Ισραήλ, ως δύναμη κατοχής στη Γάζα, να διευκολύνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας – με μικρό ή κανένα αποτέλεσμα.

«Ζητάμε την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση όλων των ομήρων – με μικρό ή κανένα αποτέλεσμα. Ζητάμε από τις πλευρές να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς και του ανθρωπιστικού δικαίου – με μικρό ή κανένα αποτέλεσμα», σημείωσε στο άρθρο του.

Εξάλλου ο Γκρίφιθς κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών της G20 «να χρησιμοποιήσετε την επιρροή σας για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος και να σωθούν οι κάτοικοι της Γάζας».

Προηγουμένως το άρθρο γνώμης του Γκρίφιθς είχε δημοσιευθεί και στην εφημερίδα της Βραζιλίας Folha de Sao Paulo.

Διχασμός στη G20

Ο βαθύς διχασμός της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα ήταν εμφανής χθες, κατά τη πρώτη ημέρα της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της G20 στο Ρίο ντε Ζανέιρο.

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση ο Βραζιλιάνος υπουργός Μάουρο Βιέιρα, η χώρα του οποίου προεδρεύει της Ομάδας των 20 από τον Δεκέμβριο, επέκρινε την παράλυση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Οι πολυμερείς θεσμοί δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένοι ώστε να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες προκλήσεις, όπως κατέδειξε η απαράδεκτη παράλυση του Συμβουλίου Ασφαλείας μπροστά στις τρέχουσες συγκρούσεις. Αυτή η αδράνεια προκαλεί άμεσα την απώλεια ανθρώπινων ζωών», τόνισε ο Βιέιρα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει καταφέρει να αντιδράσει στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πριν από δύο χρόνια, λόγω του ρωσικού βέτο, ενώ δεν έχει μπορέσει να εκδώσει ομόφωνη απόφαση για τον πόλεμο στη Γάζα, με τις ΗΠΑ να εμποδίζουν κάθε έκκληση για εκεχειρία.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ επέκριναν τις δηλώσεις του Βραζιλιάνου προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος συνέκρινε την Κυριακή τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας με το Ολοκαύτωμα, πυροδοτώντας διπλωματική θύελλα.

Στη διάρκεια συνάντησής του με τον Λούλα την Τρίτη στη Μπραζίλια ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν «εξέφρασε ξεκάθαρα τη διαφωνία μας με αυτές τις δηλώσεις», επεσήμανε στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Συνάντηση Μπλίνκεν- Λαβρόφ

Η ένταση μεταξύ Βραζιλίας και Ισραήλ, το οποίο χαρακτήρισε τον Λούλα «ανεπιθύμητο πρόσωπο», δεν έχει σταματήσει να οξύνεται από την Κυριακή.

Η καταιγίδα που προκάλεσε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έχει επισκιάσει σε μεγάλο βαθμό τη συνεδρίαση της G20.

Τα μέλη της Ομάδας των 20 είναι επίσης διχασμένα αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Λούλα να εκτιμά ότι τόσο η Ρωσία από τη μία πλευρά όσο και η Ουκρανία και η Δύση από την άλλη έχουν άδικο σε κάποια θέματα.

Δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου ο Μπλίνκεν θα βρεθεί στον ίδιο χώρο με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Η προηγούμενη συνάντησή τους χρονολογείται τον Μάρτιο του 2023 με την ευκαιρία της συνόδου της G20 στην Ινδία.

Ο Λαβρόφ, που πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον Λούλα στη Μπραζίλια, σύμφωνα με πηγή της βραζιλιάνικης προεδρίας, κατηγόρησε και πάλι την Ουκρανία και τους συμμάχους της.

«Ούτε το Κίεβο ούτε η Δύση δεν έχουν επιδείξει πολιτική βούληση για την επίλυση της κρίσης», κατήγγειλε στην εφημερίδα O Globo.

Σε ένα τόσο βαρύ περιβάλλον ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε τη σημασία ενός φόρουμ όπως η G20: «Πρέπει να επιδείξουμε ότι η πολυμέρεια λειτουργεί σε περιόδους κρίσης», έγραψε στο Χ.

Η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G20 θα εξετάσει σήμερα το πρωί «μια μεταρρύθμιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης», ένα ζήτημα που προωθεί ιδιαίτερα η Βραζιλία η οποία θέλει να αποκτήσουν μεγαλύτερο λόγο σε θεσμούς όπως ο ΟΗΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα οι χώρες του νότου.

Οι δύο άλλες προτεραιότητες της βραζιλιάνικης προεδρίας της G20 είναι η αντιμετώπιση της πείνας και της κλιματικής αλλαγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ