Με πρωτοβουλία του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, Δημήτρη Φραγκάκη, του γενικού διευθυντή του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου, Ηλία Σπιρτούνια, του προέδρου της επιτροπής Τουρισμού του Επιμελητηρίου, Τιμ Ανανιάδη, καθώς και των υπολοίπων μελών της επιτροπής.
Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η επιβεβαίωση του θετικού κλίματος, όπως αυτό αποτυπώθηκε στο πρόσφατο ταξίδι της υπουργού Τουρισμού στις ΗΠΑ, αλλά και ο καθορισμός των πρωτοβουλιών που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω βελτίωση της σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ στον τομέα του τουρισμού.
Η Όλγα Κεφαλογιάννη, σημείωσε ότι πλέον υπάρχει στρατηγικό πλάνο να γίνει η Ελλάδα «top of mind» προορισμός για τους πολίτες της Βόρειας Αμερικής, καθώς η δυναμική της συγκεκριμένης αγοράς είναι ιδιαίτερα σημαντική. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο άνοιγμα της ελληνικής τουριστικής αγοράς στις περιοχές της δυτικής ακτής των ΗΠΑ, καθώς μέχρι τώρα ο κύριος όγκος επισκεπτών προς την Ελλάδα προέρχεται από την ανατολική ακτή.
Αυτό που επεσήμανε, ήταν η ανάγκη να επενδύσει η χώρα μας περισσότερο στον πολιτιστικό τουρισμό και σε ήπιες μορφές τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός και ο γαστρονομικός τουρισμός, προβάλλοντας και προτείνοντας μια νέα οπτική για την Ελλάδα, πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα, που θα ευνοεί τις τοπικές κοινότητες και τη βιωσιμότητα.
Στις τοποθετήσεις των μελών της επιτροπής, έγινε αναφορά στην προώθηση αυτών των μορφών τουρισμού, στην ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων στις ξενοδοχειακές μονάδες και στην εκπαίδευση και στελέχωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων με όρους reskilling και upskilling. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, η υπουργός Τουρισμού υπενθύμισε ότι «τρέχει» το πρόγραμμα εκπαίδευσης με voucher που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά 18.000 εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού.
Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, τόνισε ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για να ενταθεί η παρουσία της Ελλάδας στις αγορές της Βόρειας Αμερικής και συμπλήρωσε ότι το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ είναι ανοιχτοί σε προτάσεις και συνεργασίες.
Τόσο η κα Κεφαλογιάννη, όσο και τα μέλη της επιτροπής Τουρισμού, τόνισαν τη θετική εξέλιξη που έχει συντελεστεί με την αύξηση των απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ προς την Αθήνα, αλλά και την ωρίμανση της συζήτησης για πτήσεις από τις ΗΠΑ προς τη Θεσσαλονίκη.
Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν εκτενώς και οι προοπτικές της κρουαζιέρας. Ο Ανδρέας Στυλιανόπουλος, Founder της ViaNavigator, σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες να αποτελέσει ο Πειραιάς «home port» για τα κρουαζιερόπλοια, καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλά για τα λιμάνια αναχώρησης.
Με τη σειρά της η υπουργός Τουρισμού, γνωστοποίησε την πρόθεση του υπουργείου για την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων αναφορικά με την κρουαζιέρα. Οι προτάσεις θα αφορούν στην ποσόστωση (quota), στην επιβολή τελών και στο σύστημα κατανομής θέσεων αγκυροβολίας/ελλιμενισμού (berth allocation). Στόχος αυτών των πρωτοβουλιών, είναι η αποσυμφόρηση συγκεκριμένων προορισμών με την ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων.
Τέλος, η Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι χάρη και στην καλή συνεργασία με την επιτροπή Τουρισμού του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, η Ελλάδα μπορεί να διεισδύσει περαιτέρω στην αμερικανική αγορά. Να προσφέρει τουριστικό προϊόν και εμπειρίες υψηλής ποιότητας, με ενθάρρυνση των επισκεπτών να γνωρίσουν και νέους προορισμούς εκτός των δημοφιλών, με παράλληλη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.