today-is-a-good-day
14.9 C
Athens

Μ.Χρυσοχοΐδης: Δεν θα αφήσουμε την τρομοκρατία να αναβιώσει

Πολύ σοβαρή και βαριά εγκληματική ενέργεια χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης την βομβιστική επίθεση χτες τα ξημερώματα στο κέντρο της Αθήνας και ταυτόχρονα τόνισε ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την υπόθεση να αναβιώσει» σε συνέντευξη που έδωσε το πρωί στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΪ.

«Κάποιοι θρασείς και επικίνδυνοι προέβησαν σε ενέργεια που μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο ζωές συμπολιτών μας, βράδυ Παρασκευής στο κέντρο της πόλης, ώρα που νέα παιδιά είναι έξω για διασκέδαση», ανέφερε ο Υπουργός και πρόσθεσε: «Τα έχουμε ζήσει αυτά και στο παρελθόν. Δεν πρέπει να τα ξαναζήσουμε, δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την υπόθεση να αναβιώσει. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν μέσα από την οργάνωση και σωστή δουλειά των αστυνομικών υπηρεσιών έτσι ώστε να επαναληφθεί αυτό που γίνεται κάθε φορά για την δράση τέτοιων εγκληματικών ομάδων. Δηλαδή να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη και να τιμωρούνται. Αυτή είναι η θέση μου, έτσι γίνεται στην δημοκρατία και δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ να γκριζάρουν τη Δημοκρατία διάφοροι».

Συνεχίζοντας ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι αυτές οι καταστάσεις κάνουν κακό στη χώρα και σημείωσε: «Νομίζω, πέρα από την καταδίκη που είναι αυτονόητη από όλους, αυτό που χρειάζεται είναι οι αστυνομικές υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, μέσα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και να οδηγήσουν τους δράστες εκεί που πρέπει… Δεν έχουν σημασία τα λόγια, σημασία έχουν οι δράσεις, η σωστή λειτουργία και οργάνωση των υπηρεσιών, η σωστή διερεύνηση και το τελικό σωστό αποτέλεσμα».

Ο υπουργός δεν αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα πορεία των ερευνών για το τρομοκρατικό χτύπημα, ωστόσο η συγκεκριμένη ενέργεια έχει προκαλέσει προβληματισμό στα επιτελεία της ΕΛ.ΑΣ.

Αρμόδιοι κύκλοι εκφράζουν φόβους ότι η βομβιστική επίθεση με στόχο το Υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου, τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε συνδυασμό με την ανεπιτυχή βομβιστική επίθεση τον περασμένο Δεκέμβριο στα ΜΑΤ στου Ζωγράφου, αποτελεί την αρχή «επανεκκίνησης» της τρομοκρατίας στη χώρα μας και μια νέα φάση, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη σοβαρότητα.

Ειδικά τελευταία τρομοκρατική ενέργεια στο Υπουργείο Εργασίας, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς της ΕΛ.ΑΣ «επαγγελματική», από άτομα που ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν, με τεχνογνωσία στην κατασκευή βομβών και στις λεπτομέρειες πυροδότησης. Για τοι λόγο αυτό προκλήθηκε «τέλεια» έκρηξη, με αποτέλεσμα να διαλυθούν τα πάντα και να μην υπάρχουν υπολείμματα. Βρέθηκε μόνο ένα κομμάτι ύφασμα και ελάχιστα στοιχεία, που θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα για να βγουν από τα εγκληματολογικά εργαστήρια κάποια ασφαλή συμπεράσματα για την σύνθεση του εκρηκτικού μηχανισμού και την εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε.

Πάντως, από το μέγεθος της έκρηξης, που χαρακτηρίζεται ισχυρή, θεωρείται πιθανό να χρησιμοποιήθηκαν 3-5 κιλά ζελατοδυναμίτιδας, σε συνδυασμό ίσως και με ποσότητα και άλλης εκρηκτικής ύλης, για αυτό το ωστικό κύμα προξένησε ζημιές στο κτίριο του Υπουργείου Εργασίας μέχρι και τον έκτο όροφο, ενώ έσπασαν τζάμια και σε άλλα γύρω κτίρια.

Υπενθυμίζεται ότι υπήρξαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, το ένα που έλεγε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στο Υπουργείο Εργασίας και ένα δεύτερο που διευκρίνιζε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί απέναντι από το Υπουργείο. Ακόμα και αυτό θεωρείται από τους αστυνομικούς ένδειξη «επαγγελματισμού», αφενός γιατί δίνει ακριβώς στο στίγμα για να μειωθεί ο κίνδυνος για τυχόν διερχόμενους, αλλά κυρίως γιατί με τον τρόπο αυτό εξασφάλισαν οι δράστες ότι το ωστικό κύμα θα κατευθυνόταν προς το Υπουργείο, καθώς πίσω από το κάγκελο που είχαν κρεμάσει το σακίδιο με μη βόμβα, ήταν λαμαρίνες λόγω εργασιών στο κτίριο τράπεζας, οι οποίες λειτούργησαν στην κατεύθυνση του ωστικού κύματος προς τον στόχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί που τοποθέτησαν την βόμβα ήταν δύο άτομα που έχουν καταγραφεί από κάμερες της περιοχής , αλλά προφανώς το γνώριζαν για αυτό είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι η ομάδα που αυτοαποκαλείται «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», αποτελείται από «νέο αίμα» που όμως έχει «θητεύσει» κοντά σε παλιούς, οι οποίοι παρείχαν τεχνογνωσία και οργανωτικές κατευθύνσεις. Από την ίδια «δεξαμενή» εκτιμούν ότι προέρχονται και τα μέλη της «Ένοπλης Προλεταριακής Δικαιοσύνης», που ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση της βόμβας στα ΜΑΤ τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά όπως λένε, επιχειρησιακά φαίνεται να πρόκειται για διαφορετικές ομάδες, με εμφανώς πιο αναβαθμισμένες ικανότητες αυτής που πραγματοποίησε το χτύπημα χτες τα ξημερώματα στο κέντρο της Αθήνας.

«Η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι μετά την εξάρθρωση, ή διάσπαση κάποιων οργανώσεων, όταν αργότερα εμφανίζονται κάποιες άλλες, έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχει μεταφορά τεχνογνωσίας από τους παλιότερους στους νεότερους. Το ίδιο πιθανόν συμβαίνει και εδώ, αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως νέα απειλή, που πρέπει να την διερευνήσουμε μεθοδικά, ώστε να κλείσει ολοκληρωτικά αυτή η υπόθεση», ανέφερε ανώτατος αξιωματικός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει μέχρι στιγμής υλικό από κάμερες στην περιοχή το οποίο μελετά, ενώ συγκεντρώνει καταθέσεις κα άλλο υλικό που θα μπορούσε να βοηθήσει στις έρευνες ενώ βρίσκεται σε αναμονή των αποτέλεσμα των από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών αλλά και προκήρυξης από πλευράς των δραστών, η οποία θα βοηθήσει στη διαμόρφωση του προφίλ τους.

“Τετραπλασιάσαμε τη δύναμη της Τροχαίας”

αναδιαμόρφωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ για την ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης, με έμφαση στην Τροχαία, στην ΟΠΚΕ, στη ΔΙΑΣ, τη ΔΡΑΣΗ, αλλά και στη χρήση τεχνολογίας που θα βοηθήσει στα καλύτερα αποτελέσματα, όπως και στη διασφάλιση της διαφάνειας στη σχέση αστυνομίας και πολιτών, αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Παράλληλα εξέφρασε την στήριξη του στους αστυνομικούς και δεσμεύτηκε ότι θα πάρουν επίδομα οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, θα γίνει προσπάθεια για την αύξηση του εισοδήματος όλων, ενώ παράλληλα θα συνεργαστεί στενά με τον νέο δήμαρχο Αθηναίων για να εξαλειφθούν τα σημεία εγκληματικότητας στην πόλη, θα επεκταθεί στις 52 αστυνομικές διευθύνσεις των νομών της χώρας η ίδρυση γραφείων ενδοοικογενειακής βίας καθώς και το «κουμπί πανικού» στα κινητά για τις κακοποιημένες γυναίκες και θα συνεργαστεί με όλους τους φορείς για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων.

«Αυτές τις μέρες, τετραπλασιάσαμε τις δυνάμεις της Τροχαίας. Δεν μπορούν ορισμένοι να θεωρούν ότι οι δρόμοι είναι πίστες. Πρέπει να υπάρξει μια συνολική πολιτική ασφάλειας απέναντι στα τροχαία ατυχήματα. Και αυτή τη στιγμή, ο Πρωθυπουργός συντονίζει μια επιτροπή για την οδική ασφάλεια στη χώρα. Αποτελούν στίγμα στην Ευρώπη οι πρωτιές της χώρας μας αναφορικά με την κακή οδηγική συμπεριφορά», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας για το επιχειρησιακό σχέδιο της τροχαίας, που έχει ως στόχο από τη μία, τον έλεγχο της παραβατικότητας και της οδηγικής συμπεριφοράς που οδηγεί σε σοβαρά τροχαία ατυχήματα και από την άλλη, στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας.

«Αν και η ΕΛ.ΑΣ δεν μπορεί να λύσει το κυκλοφοριακό ζήτημα καθολικά, πρέπει να κάνει καλύτερα τη δουλειά της. Μπορεί να διευκολύνει τη ζωή των πολιτών. Πρέπει να είμαστε στους δρόμους. Απαιτείται έλεγχος και η βοήθεια της τεχνολογίας, για τη βεβαίωση των παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας για την ενίσχυση των υπηρεσιών που ασχολούνται με την αντιμετώπιση των κοινωνικών μορφών παραβατικότητας όπως η βία ανηλίκων και η ενδοοικογενειακή βία, τόνισε ότι υπάρχει «αόρατη» παρουσία μάχιμων στελεχών, που κάνουν εξαιρετική δουλειά.

Και ειδικότερα σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση της ανήλικης παραβατικότητας ο Υπουργός σημείωσε πως πρόκειται για το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί την σύγχρονη εποχή και πως γίνεται μια συνολική προσπάθεια από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ζητήματος ολοκληρωμένα.

Ήδη όπως είπε βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο της αστυνομίας με περιπολίες νεαρών αστυνομικών σε πλατείες όπου -από Παρασκευή έως Κυριακή – υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ανηλίκων ώστε να παρέμβουν άμεσα όπου χρειαστεί. Παράλληλα, εξετάζεται η δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση για να δέχεται καταγγελίες, όπως και η δημιουργία αντίστοιχου, με αυτό της ενδοοικογενειακής βίας, panic button, όπου θα μπορούν οι γονείς ή τα παιδιά να ειδοποιούν άμεσα.

«Πρέπει να στηρίξουμε την αστυνομία. Να την αγαπήσουμε, να τη στηρίξουμε, να τη βοηθήσουμε και να συνεργαστούμε μαζί της έτσι ώστε και αυτή να γίνει καλύτερη, να αντιλαμβάνεται καλύτερα τη σχέση της με τον πολίτη, αλλά ταυτόχρονα και όλοι μαζί να λύσουμε και τα κοινωνικά ζητήματα, γιατί δεν είναι μόνο αστυνομικά τα προβλήματα που προηγούνται της παραβατικής πράξης» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση των περιστατικών της ενδοοικογενειακής βίας προανήγγειλε την επέκταση της εφαρμογής του Panic Button σε όλη την Ελλάδα, με τη δημιουργία συνολικά 52 γραφείων αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

«Θα φτιάξουμε ένα γραφείο σε κάθε νομό, σε κάθε αστυνομική διεύθυνση, έτσι ώστε οι πολίτες όλων των περιοχών, όλων των νομών της χώρας και της περιφέρειας, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας να μπορούν να απευθύνονται στο αρμόδιο γραφείο, το οποίο θα υποδέχεται και θα διαχειρίζεται αυτά τα περιστατικά. Να μπορέσουμε έτσι να δώσουμε τη δυνατότητα αποτροπής φαινομένων τα οποία πραγματικά ντροπιάζουν την εποχή μας και την κοινωνία μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. υπουργός.

Σε ότι αφορά στην ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης ώστε οι πολίτες να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε: «Θέλουμε να καταπολεμήσουμε τη μεσαία και βαριά εγκληματικότητα, για αυτό υπερδιπλασιάσαμε τις ΟΠΚΕ. Θέλουμε να συγκροτήσουμε αξιόμαχες ομάδες, ώστε να αντιμετωπίσουμε όλους όσοι τρομοκρατούν τους πολίτες. Σκοπός είναι να καταλάβουν ότι η Ελλάδα είναι χώρα της νομιμότητας», κατέληξε.

Και συνέχισε επισημαίνοντας πως «θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα καθεστώς ειρήνης και ασφάλειας σε όλους, οι περιπολίες ήδη ενισχύονται. Ανασυντάσσονται οι ομάδες της ΔΙΑΣ και της Αμέσου Δράσεως, οι οποίες ενισχύονται και επίσης θα διπλασιαστούν. Το βασικό ζητούμενο είναι να συνεργασθούμε με τους Δήμους, ώστε με κοινές δράσεις να εξαλείψουμε τα σημεία παραβατικότητας και να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον που διασφαλίζει ένα αίσθημα ασφάλειας σε όλους, κατοίκους, τουρίστες, επισκέπτες ότι η χώρα μας είναι απόλυτα ασφαλής», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος που δρουν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε πως «όλα τα περιστατικά βρίσκονται στο “μικροσκόπιο” της αστυνομίας».

Μιλώντας για τα ζητήματα της οπαδικής βίας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι υπάρχουν εγκληματικές ομάδες που δεν σχετίζονται αναγκαστικά με το ποδόσφαιρο, αλλά είναι εγκληματικές συμμορίες, οι οποίες να προσπαθούν να συνδεθούν με τον αθλητισμό προκειμένου και εκεί να ασχημονούν. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, η αστυνομία έχει καθήκον να εξιχνιάσει αυτά τα εγκλήματα. Ενώ, επανέλαβε πως «η αστυνομία δεν πρέπει να βρίσκεται μέσα στα γήπεδα. Είναι ευθύνη των ΠΑΕ, των εταιρειών που διεξάγουν το ποδοσφαιρο και της Αρχής που οργανώνει το ποδόσφαιρο, τους αθλητικούς αγώνες. Εάν υπάρχουν γεγονότα έξω και γύρω από τον αθλητικό χώρο τότε η αστυνομία καλείται να επέμβει και θα επέμβει», σημείωσε.

Καταλήγοντας στη συνέντευξη και ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της χορήγησης επιδόματος σε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είπε πως γίνεται προσπάθεια ώστε να «βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε το εισόδημα των αστυνομικών», ενώ σε ότι αφορά στην απασχόληση των αστυνομικών σε «αλλότρια καθήκοντα» υπογράμμισε πως η «η αστυνομία δεν είναι ούτε για τους επίσημους, ούτε για τα κτήρια, ούτε για τα υπουργεία, ούτε για τους ιδιώτες. Η αστυνομία είναι για να υπάρχει στο δρόμο, να είναι κοντά στον πολίτη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ