«Η χώρα μας χρειάζεται μια ολοκληρωμένη κυβερνητική πρόταση για προοδευτική διέξοδο αλλά και ένα κόμμα που να μπορεί να την υλοποιήσει. Που να έχει κυβερνητική δυνατότητα και να μην έχει εξαρτήσεις. Αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: να προχωρήσουμε τις απαραίτητες πολιτικές αλλαγές για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας». Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5», υποστηρίζοντας ότι ζητούμενο είναι να υπάρξει αλλαγή πορείας στη χώρα σε όλα τα επίπεδα, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, που «θα οδηγήσει σε ανατροπή του σημερινού συστήματος εξουσίας». «Επιθυμούμε αυτή η αλλαγή πορείας να εκφραστεί με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Ερωτώμενος για πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Φάμελλος απάντησε μεταξύ άλλων ότι «η συνεργασία κρίνεται στο πεδίο συγκεκριμένων επιλογών αλλά και στο εάν τα προοδευτικά κόμματα θα μπορέσουν να ξεφύγουν από τη λογική του κομματικού εγωισμού, ο οποίος δυναμίτισε στις τελευταίες εκλογές τη δυνατότητα συνεργασίας μέσω της απλής αναλογικής». Είπε, επί παραδείγματι, ότι στην επικείμενη συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, «το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν εάν είναι με τα συμφέροντα των πολλών ή εάν θα αφήσουν να ανοίξει παράθυρο για την κερδοσκοπία λίγων στην ανώτατη εκπαίδευση». Πρόσθεσε ότι «και η συζήτηση για το δικαίωμα στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι αποκαλυπτική και για το ρήγμα και τις αντιθέσεις στη ΝΔ, ενώ και η τοποθέτηση του κ. Κουτσούμπα στη Βουλή που μας προβλημάτισε πολύ». Είπε ότι το Κείμενο Θέσεων που κυκλοφορεί στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, «αναδεικνύει τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά και τη δυνατότητα να υπάρχουν προοδευτικές συμμαχίες», ενώ σχολίασε ότι «ο κ. Μητσοτάκης αξιοποιεί τη διάσπαση της κεντροαριστεράς και της αριστεράς για να προωθήσει τη δική του ατζέντα».
Μιλώντας για τα θέματα κράτους δικαίου και δημοκρατίας ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. «Η χώρα μας δεν διασύρεται διεθνώς επειδή αναδεικνύονται τα ζητήματα αυτά, αλλά από το γεγονός ότι οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου και του συντάγματος υπάρχουν και συζητούνται στο Ευρωκοινοβούλιο», είπε. Αναφορικά με την υπόθεση των υποκλοπών σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμπιστεύεται το θεσμό της δικαιοσύνης και αυτό τον υποχρεώνει να συνεχίσει να ζητά από τη δικαιοσύνη να αποκαλύψει ποια είναι η αλήθεια και πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ζητά την πλήρη διερεύνηση του θέματος. «Προφανώς υπάρχουν πτυχές που δεν δημιουργούν αισιοδοξία, όπως η πρόσφατη πειθαρχική απαλλαγή της εισαγγελέως που είχε υπογράψει τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και ότι ο συγκεκριμένος φάκελος δεν θα έρθει στη Βουλή παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ το ζήτησε. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί σε όλα τα επίπεδα να κλείσει τη συζήτηση για το θέμα, επικρίνοντας ακόμη και ευρωπαϊκές αρχές και θεσμούς, όταν τη βολεύει», ανέφερε.
Σχετικά με το νομοσχέδιο της επιστολικής ψήφου, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί υπέρ επί της αρχής που θέτει το Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει την επιστολική ψήφο για την εξυπηρέτηση των πολιτών που αδυνατούν να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα: Σημείωσε ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις η επιστολική ψήφος πρέπει να συνδυαστεί με ένα πολύ στιβαρό και αυστηρό σύστημα ταυτοπροσωπίας και διαφύλαξης της μυστικότητας της ψήφου, το οποίο δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται με το πολύπλοκο και ημιτελές σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση». Αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον ψηφιακό εκλογικό κατάλογο, που θα επέτρεπε σε όσους θέλουν να ψηφίσουν σε άλλη εκλογική περιφέρεια να το ζητάνε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, εκφράζοντας την ελπίδα να το υιοθετήσει η κυβέρνηση. Τόνισε ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι η αμεσότητα και η μυστικότητα της ψηφοφορίας. «Αυτό ζητάει το Σύνταγμα και αυτό προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με σύγχρονα και όχι με πρόχειρα εργαλεία», υπογράμμισε.