Τον εμπλουτισμό της θεματικής «ατζέντας» με νέες σημαντικές πρωτοβουλίες που θα δώσουν ώθηση στην κυβέρνηση, επιδιώκει το Μαξίμου, προκειμένου να «απεγκλωβιστεί» η δημόσια συζήτηση από το αμφιλεγόμενο ζήτημα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών.
Του Κώστα Πασίση
Στη βάση αυτή ο Πρωθυπουργός, μετά το τέλος των διήμερων ζυμώσεων στην Πειραιώς με τους βουλευτές της ΝΔ και λίγο πριν αναχωρήσει για το Νταβός, έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να αρχίσουν τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την επίσπευση της ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου και ταυτόχρονα να προβάλλουν προς τα έξω τις επόμενες μεταρρυθμιστικές κινήσεις της κυβέρνησης.
Έτσι το πιθανότερο σενάριο είναι το εν λόγω νομοσχέδιο να εισαχθεί προς συζήτηση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο και να πάρει το …δρόμο του ώστε να κλείσει η «ενοχλητική» εκκρεμότητα που έχει φέρει αναστάτωση στους κόλπους της ΝΔ, σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις σκορπίζουν χαμόγελα στο Μαξίμου.
Πρόκειται για πρωτοβουλία με συγκεκριμένη στόχευση. Η κυβέρνηση επιχειρεί να διευρύνει το φάσμα των πολιτικών της και να κατευθύνει τη συζήτηση και σε άλλα σημαντικά θέματα ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών.
Η αλλαγή της εκ των πραγμάτων μονοθεματικής ατζέντας κρίθηκε επιβεβλημένη για μια σειρά από λόγους.
Ένας σοβαρός λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι άκρως διχαστικό και έχει προκαλέσει εσωτερικές τριβές εντός της ΝΔ.
Παρεμπιπτόντως να πούμε ότι αναταράξεις έχουν δημιουργηθεί τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που οδήγησε τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη να επιβάλλει κομματική πειθαρχία για ένα κοινωνικό ζήτημα… Πρωτόγνωρη κίνηση για ένα αριστερό κόμμα…
Ένας άλλος λόγος είναι ότι η συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αποσπά την προσοχή από άλλα, πιο σημαντικά θέματα. Έτσι ο πολιτικός γάμος των ομόφυλων μετατρέπεται σε μια διαμάχη που δεν μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση.
Εν κατακλείδι το Μαξίμου θέλει να «κλείσει» το θέμα που «πνίγει» άλλα ζητήματα στα οποία η κυβέρνηση ποντάρει για να ενισχύσει το κοινωνικό της πρόσημο και να προωθήσει κομβικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.
Υπό το πρίσμα αυτό η κυβέρνηση αρχίζει να εστιάζει σε καινοτόμες νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως είναι η επιστολική ψήφος, ένα νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Μια ρύθμιση που δίνει το δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν στο τόπο κατοικίας τους, χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες, ενισχύοντας τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές.
Επισημαίνεται ότι η αλλαγή ατζέντας συμπίπτει χρονικά με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τους στόχους της νέας τετραετίας.
Ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να πάρει μέρος στις εργασίες του επενδυτικού συνεδρίου της JP Morgan, στοχεύοντας στην ανάδειξη της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.
Εκτός της επιστολικής ψήφου, που οσονούπω γίνεται νομός του κράτους, τη νομοθετική σκυτάλη παίρνει το υπουργείο Παιδείας με την εμβληματική μεταρρύθμιση των μη κρατικών ΑΕΙ.
Το φιλόδοξο νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας των χούλιγκαν και λοιπών εγκληματικών στοιχείων, που είναι αιμορραγούσα πληγή και μεγάλη πρόκληση για την Κυβέρνηση και η αναθεώρηση των Ποινικών Κωδίκων, που δημιουργεί ελπίδες για τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης.