Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς και το άνοιγμα της Βουλής, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση μια σειρά κομβικών νομοθετικών πρωτοβουλιών, με μεταρρυθμιστικό πρόσημο και στόχο την ενίσχυση του πολιτικού κεφαλαίου της ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών.
Του Κώστα Πασίση
Τα πρώτα νομοσχέδια που λαμβάνουν αριθμό …πρωτοκόλλου στο κοινοβούλιο είναι τα εξής:
– Νέοι Ποινικοί Κώδικες: Η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε μια συνολική αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
Στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει η πολιτική βούληση ώστε η διαδικασία απονομής της ποινικής δικαιοσύνης να γίνει πιο αποτελεσματική.
Οι καθυστερήσεις στα δικαστήρια είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Επιπλέον η θέσπιση νέων ποινών για κακουργήματα που σοκάρουν την κοινωνία πρέπει να αποτελέσουν πραγματικό αποτρεπτικό παράγοντα.
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τις αντιδράσεις των νομικών, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όπως οι συνεχείς αναβολές δικών. Και ο νομικός κόσμος πρέπει να αναλογιστεί τη δική του ευθύνη για την κατάσταση.
Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα ευνοούσε τους εγκληματίες (έβγαλε έναν ποινικό κώδικα το ’19 που ήταν η χαρά του εγκληματία). Και ότι θα βρεθούν λύσεις για θέματα όπως οι πολυπρόσωπες δίκες.
– Επιστολική ψήφος: Η κυβέρνηση θέλει να διευκολύνει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους πολίτες που ζουν ή εργάζονται εκτός Ελλάδας.
Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση που στοχεύει στην αύξηση της συμμέτοχης στις εκλογές. Ενώ θεωρείται και ένα βήμα προς την ενίσχυση του δημοκρατικού πολιτεύματος
Η επιστολική ψήφος ήταν μια προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την εποχή που η ΝΔ βρισκόταν στην Αντιπολίτευση.
Το νομοσχέδιο που ξεχωρίζει όμως, είναι η λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων.
Το Μαξίμου θέλει να ανοίξει το δρόμο για τη λειτουργία ξένων παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο είχε δηλώσει για τα μη κρατικά ΑΕΙ: «Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και ο διάλογος που θα ακολουθήσει για να φανεί ποιος είναι στην πράξη και όχι στα λόγια ο ειλικρινά προοδευτικός, ο ειλικρινά εκσυγχρονιστής».
Αυτή η «ατάκα» δεν αφορά μόνο τα ξένα, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια αλλά τις περισσότερες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που έχουν ως βάση να εκσυγχρονίσουν τη χώρα και να βάλουν στο «χρονοντούλαπο» τις γνωστές παθογένειες…
Το Μαξίμου με τη νομοθετική «καταιγίδα» βάζει ψηλά τον πήχη. Και όπως εξηγεί συνεργάτης του Πρωθυπουργού η πολιτική επιδίωξη είναι τριπλή.
Πρώτον η κυβέρνηση να παρουσιάσει τη δυναμική της και την αποφασιστικότητά της στην υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησής της.
Δεύτερον να προβάλει το προοδευτικό της πρόσημο σε κρίσιμους τομείς όπως η Δικαιοσύνη και η Παιδεία.
Τρίτον να αναδείξει τις ουσιαστικές διαφορές της με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν θολό στίγμα και κινούνται στη λογική του ναι μεν αλλά…
Τέλος, για το Μαξίμου παραμένει το «αγκάθι» με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το ακόμη μεγαλύτερο της τεκνοθεσίας.
Η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία έχει «παγώσει» μετά τις αντιδράσεις στο εσωτερικοί του κόμματος αλλά και της Εκκλησίας και είναι άγνωστο πότε θα έλθει για συζήτηση στη Βουλή. Ίσως μετά τις ευρωεκλογές…