today-is-a-good-day
8.4 C
Athens

Υπουργικό: Αναβάθμιση και εξωστρέφεια στην Παιδεία και τα ΑΕΙ, «κάθαρση» στον αθλητικό χώρο

Την αποφασιστικότητα του, με πράξεις και έργα, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών, εξέφρασε με την εισήγηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνοντας, ως «μονόδρομο» την κατεύθυνση της χώρας που είναι η σταθερή ανάπτυξή της.

Του Κώστα Πασίση

Ο Πρωθυπουργός εστίασε στην επιτυχημένη οικονομική πορεία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από την κρίση. Γεγονός που επιβεβαιώνει πανηγυρικά και χωρίς αστερίσκους, η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε δυο κομβικές μεταρρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση και την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, που έχει ανάγκη ο τόπος.

Αλλαγές που παρέμειναν ζητούμενο για πολλά χρόνια, λόγω του ότι καμία κυβέρνηση δεν ήθελε να αναλάβει το πολιτικό κόστος της αλλαγής.

Τόσο στον αθλητισμό όσο και στην εκπαίδευση υπήρχαν ισχυρά συμφέροντα και κόμματα εναντίον…

Ωστόσο, με την πολιτική βούληση και τη στρατηγική προσέγγιση της κυβέρνησης όλα αυτά τα εμπόδια φαίνεται πως ξεπερνιούνται…

Από την εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο εξάγονται δυο βασικά  πολιτικά μηνύματα:

Το πρώτο αφορά την ενίσχυση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να αναβαθμίσει τόσο το δημόσιο πανεπιστήμιο όσο και τα μη κερδοσκοπικά μη κρατικά πανεπιστήμια.

Για το δημόσιο πανεπιστήμιο, το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να ενισχύσει την ευελιξία του και να διευρύνει τις συνεργασίες του με κορυφαία διεθνή ιδρύματα.

Για τα μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ, η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει την ίδρυση και λειτουργία τους, με αυστηρές προϋποθέσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτακης μίλησε για μια «ιστορική» μεταρρύθμιση στην Παιδεία.

Το νομοσχέδιο δίνει την προοπτική η χώρα μας να γίνει τόπος προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό αλλά και να μείνουν στην Ελλάδα οι περίπου 40.000 νέοι που κάθε χρόνο αναζητούν σπουδές στο εξωτερικό» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «οι νέες ρυθμίσεις απευθύνονται στην παγκόσμια ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα που τώρα αποκτά μια ευνοϊκή οδό επιστροφής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας το στίγμα του επίμαχου νομοσχεδίου.

Όπως επισημαίνει στενός συνεργάτης του, ο χαρακτηρισμός «ιστορική μεταρρύθμιση», δεν αποτελεί υπερβολική έκφραση ούτε έγινε για λόγους εντυπώσεων. Και αυτό επειδή το εν λόγω νομοσχέδιο ουσιαστικά σηματοδοτεί μια ρήξη με το παρελθόν και ένα νέο ξεκίνημα για την Παιδεία.

Εισάγει ένα εντελώς καινούργιο μοντέλο ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, το οποίο μέχρι σήμερα δεν υφίστατο και αλλάζει το ακαδημαϊκό τοπίο, δίνοντας περισσότερες επιλογές στους φοιτητές.

Εκτός αυτού η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που δεν είχε αναπτύξει αυτό το μοντέλο.

Επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο για το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» είναι ο προάγγελος για την ίδρυση ξένων ιδιωτικών ΑΕΙ και στην Ελλάδα, κάτι που επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτακης, λέγοντας: «…κάνουμε ένα πρώτο αλλά πολύ θεμελιώδες βήμα στον δρόμο και για την αναθεώρηση του Άρθρου 16, με έναν τρόπο που θα ανταποκρίνεται πια στα δεδομένα του 21ου αιώνα».

Μέτρα για την ομαδική βία

Το δεύτερο αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας. Άλλη μια «πληγωμένη» ιστορία με δεδομένο ότι έχει «τραυματίσει» το ελληνικό ποδόσφαιρο και την κοινωνία για πολλές δεκαετίες, χωρίς ουσιαστική αντιμετώπιση.

Στην προκείμενη περίπτωση η κυβέρνηση επιδιώκει να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Για το σκοπό αυτό, σχεδιάζει να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή μέτρων που δεν εφαρμόστηκαν από τις ΠΑΕ, όπως η λειτουργία καμερών, η καθιέρωση μητρώου με τα μέλη των ομάδων και η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Επιπλέον αυτή τη φορά δίδεται στην Πολιτεία η δυνατότητα να επιβάλλει αυτοματοποιημένες ποινές για συγκεκριμένα αδικήματα, όπως η ρίψη κροτίδας ή φωτοβολίδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ