«Γκουρμέ» θεωρείται πλέον το ελαιόλαδο, καθώς η τιμή του στα ράφια κινείται από 12,3 έως 16,7 ευρώ το λίτρο, χωρίς μάλιστα να έχει αρχίσει να διατίθεται στις βιομηχανίες το προϊόν της νέας σοδειάς. Η παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με πέρυσι στους 160.000-180.000 ωθώντας προς τα πάνω την τιμή παραγωγού, η οποία αυτό το διάστημα ξεκινά από τα 7,2 έως και τα 9,20 ευρώ το κιλό.
Της Γωγώς Κατσέλη
Αν και το προηγούμενο διάστημα η τιμή του είχε υποχωρήσει στα 7-7,5 ευρώ το κιλό μετά τα 9,25 ευρώ που είχε κλείσει η πρώτη εμπορική πράξη της νέας παραγωγικής περιόδου, έχει αρχίσει και πάλι να «τσιμπάει». Κι αυτό λόγω των αναθεωρημένων προβλέψεων του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC), οι οποίες δείχνουν περαιτέρω μείωση της παραγωγής για τις μεσογειακές ελαιοπαραγωγικές χώρες. Σύμφωνα με το IOC, τη νέα ελαιοκομική χρονιά η παραγωγή ελαιολάδου θα είναι κατά 9,3% χαμηλότερη σε σχέση με την περυσινή και κατά 26,2% από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.
Ειδικότερα, το Συμβούλιο προβλέπει ότι η ισπανική παραγωγή θα κινηθεί στους 766.000 τόνους από 780.000 την περίοδο 2022-2023, ενώ πτωτικά θα κινηθεί και η Τουρκία από τους 380.000 στους 210.000 τόνους και του Μαρόκου από τους 156.000 στους 106.000 τόνους. Αντίθετα, ανοδικά αναμένεται να κινηθούν φέτος η ιταλική παραγωγή από τους 235.000 στους 300.000 τόνους, η πορτογαλική από τους 125.000 στους 150.000 τόνους, ενώ θετικό πρόσημο θα εμφανίσει η παραγωγή σε Τυνησία και Αλγερία.
Με το ενδιαφέρον των αγοραστών να αναθερμαίνεται, η παραγωγοί βλέπουν τις τιμές τους να ανεβαίνουν και πάλι. Στη Λακωνία, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων προχώρησε στην πώληση τριών βυτίων εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου εσοδείας 2023-2024 πετυχαίνοντας νέα υψηλή τιμή στα 9,05 ευρώ το κιλό.
Ανοδικά κινούνται εδώ και λίγες ημέρες και οι τιμές στην Κρήτη, ξεκινώντας από τα 7, 5 ευρώ και πάνω, ενώ στη Μεσσηνία η τιμή η ελάχιστη τιμή διαμορφώνεται στα 7,8 ευρώ το κιλό.
Στο πλαίσιο αυτό, εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν ότι στο ράφι το ελαιόλαδο θα πωλείται σταθερά πάνω από τα 15 ευρώ το λίτρο, αν και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές παίζονται και κερδοσκοπικά παιχνίδια. «Το λογικό είναι να πωλείται κατά 2 ευρώ ακριβότερα από την τιμή παραγωγού, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα (μεταφορικά, υλικά συσκευασίας κλπ) των βιομηχανιών, ωστόσο το «καπέλο» από το χωράφι στο ράφι φτάνει ακόμα και τα 5-6 ευρώ το κιλό», αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι της αγοράς.
Από την πλευρά τους, πάντως, οι βιομηχανίες ισχυρίζονται ότι έχουν συμπιέσει το περιθώριο κέρδους τους και ότι η τιμή στο ράφι δεν ακολουθεί την ίδια πορεία με την τιμή παραγωγού.
Στα 180 ευρώ ο «τενεκές»
Παράλληλα, όσο σχεδόν και τα επώνυμα ελαιόλαδα πωλείται το χύμα ελαιόλαδο, καθώς η τιμή του τενεκέ αγγίζει τα 180 ευρώ από 60-80 ευρώ που ήταν τις προηγούμενες χρονιές. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι στη χώρα μας η εμπορία χύμα ελαιολάδου, σε τενεκέ, ανέρχεται στους 70.000 τόνους ετησίως, όταν η διακίνηση μέσω των αλυσίδων σούπερ μάρκετ είναι μόλις 12.000 τόνοι και μάλιστα με πτωτική τάση.