today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Διπλωματικό επεισόδιο με τη Βρετανία: Η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία, ο Σούνακ επιμένει στο unfair

Την αποκλιμάκωση του διπλωματικού επεισοδίου και την αποφυγή περαιτέρω έντασης στις σχέσεις με τη Βρετανία, δείχνει η νέα αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος χαρακτήρισε  ατυχές περιστατικό την ακύρωση της συνάντησης του με τον Ρίσι Σούνακ, κατά την επίσκεψη του στην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Του Κώστα Πασίση

Μετά τη γνωστή απρέπεια του κ. Σούνακ  στο πρόσωπο του Έλληνα Πρωθυπουργού  και το πλήθος των αρνητικών σχολίων για τον Βρετανό πολιτικό, ο  νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας  προσπάθησε να μαζέψει το ολίσθημα που εξέθεσε την Αγγλία.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον επικοινώνησε με τον Γιώργο Γεραπετρίτη προκειμένου να βρουν έναν κοινό παρονομαστή στην υπόθεση αυτή και να προχωρήσουν μπροστά…

Ωστόσο ο Βρετανός Πρωθυπουργός φαίνεται  να επιμένει στο λάθος του. Δήλωσε ότι οι άνθρωποι όταν δίνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις τηρούν, υπονοώντας ότι υπήρξε προσυννενόηση με την Αθήνα για τα ζητήματα που επρόκειτο να τεθούν στο Λονδίνο.

Μια θέση που το Μαξίμου έχει διαψεύσει κατηγορηματικά. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως απέφυγε συνειδητά να ρίξει λάδι στη φωτιά…

Σε αυτή τη φάση προτιμά μια πιο ψύχραιμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου. Και όπως λέγεται θέλει να αποφύγει την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων με έναν σημαντικό εταίρο σε μια περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας.

Άλλωστε από αυτό το διπλωματικό επεισόδιο απέκτησε ηθικό πλεονέκτημα, ενισχύοντας την υποστήριξη στο αίτημα για τα γλυπτά σε διεθνές επίπεδο.

«…η ακύρωση αυτής της συνάντησης είχε και μια θετική πλευρά, απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην παγκόσμια κοινή

γνώμη, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Στο ίδιο μήκος, να πέσουν οι τόνοι,  ήταν και η διαρροή από το Μαξίμου αναφορικά με τη νέα ακατανόητη παρέμβαση του κ. Σούνακ

«Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ’ όσα έχουμε ήδη πει», ανέφεραν κύκλοι του Μαξίμου

Όπως επισημαίνει διπλωματική πηγή  η αμετανόητη στάση του κ. Σούνακ έχει την ερμηνεία της.  

Προφανώς θέλει να δείξει στο εσωτερικό του κοινό ότι δεν υποχωρεί σε πιέσεις, έχει σταθερές θέσεις και ενόψει εκλογών κοιτάζει σε εθνικιστικούς ψηφοφόρους προκειμένου να μειώσει τη διαφορά από τον ηγέτη της Αντιπολίτευσης κ. Στάρμερ. 

Μια παραδοχή του λάθους του θα ήταν κίνηση με υψηλό πολιτικό ρίσκο για τον ίδιο και τις ηγετικές ικανότητές του. 

Επιμένει μεταρρυθμιστικά ο Μητσοτάκης

Στο εσωτερικό της χώρας η κυβέρνηση επιμένει στο νομοθετικό έργο, τις μεταρρυθμίσεις και την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Στα συγκεκριμένα θέματα αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης στην τακτική ενημέρωση της κυρίας Σαλκελλαροπούλου.

Ειδική αναφορά έκανε στο φορολογικό νομοσχέδιο και την πάταξη της φοροδιαφυγής που αποτελεί μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο.

Τελευταία προσθήκη στο εν λόγω νομοσχέδιο μετ τη δημόσια διαβούλευση όπου ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης  άκουσε τους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι ότι ο φορολογούμενος που  θεωρεί ότι αδικείται από το τεκμήριο έχει τη δυνατότητα πια να ζητήσει ο ίδιος φορολογικό έλεγχο για τα τελευταία 5 χρόνια. 

Όπως επισημαίνεται τα χρήματα που θα προκύψουν από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής θα κατευθυνθούν  στο κοινωνικό κράτος την  υγεία και την Παιδεία.

Σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία χαρακτηρίζονται  από το Μαξίμου  και οι παρεμβάσεις   στον Ποινικό Κώδικα που ρυθμίζουν  ζητήματα ατιμωρησίας και προβλήματα με την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε τους ελέγχους που γίνονται στην αγορά για την αντιμετώπισης των επιπτώσεων  της εισαγόμενης ακρίβειας.

Από την πλευρά της  η πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η δίκαιη φορολογία και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι σημαντικά ζητήματα. Υπογράμμισε ότι τα μέτρα πρέπει να επιβαρύνουν αυτούς που έχουν περισσεύματα. 

Ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και επεσήμανε το πρόβλημα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα είπε ότι το αίτημα βρίσκει αναγνώριση από τη διεθνή κοινή γνώμη και ότι ελπίζει σε ανταπόκριση από τη Βρετανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ