today-is-a-good-day
8.1 C
Athens

Ξεκινάει η διαδικασία για την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου

Ξεκινάει η διαδικασία για την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, καθώς και η επίλυση ουσιωδών ζητημάτων που δυσχεραίνουν το έργο των δικαστικών λειτουργών του Ρεθύμνου.

Πρόκειται για μέγαρο που έχει ανεγερθεί το 1981 και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στις εγκαταστάσεις του, δεδομένων των πάνω από 40 χρόνων λειτουργίας του. Θα ανακατασκευασθεί ώστε να πληροί τις αρχές και προϋποθέσεις σχετικά με τον βιοκλιματικό σχεδιασμό, τη μηδενική κατανάλωση ενέργειας, και μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Παράλληλα θα παρέχει την αυξημένη ασφάλεια τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πολίτες και σύμφωνα με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και βουλευτή Ρεθύμνου, Γιάννη Κεφαλογιάννη, θα μετατραπεί «…σε ένα πραγματικά σύγχρονο δικαστικό μέγαρο διασφαλίζοντας παράλληλα μέσα από τον ίδιο διαγωνισμό τη συντήρηση και διαχείριση του κτιρίου για τα επόμενα χρόνια».

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός σχετικά με τη συγκεκριμένη εξέλιξη «η προσπάθεια μας για το Ρέθυμνο βασίζεται στη συνεργασία, ώστε να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα για τον τόπο μας. Κάθε μικρό ή μεγάλο λιθαράκι που προστίθεται θετικά στις βασικές συλλογικές διεκδικήσεις είναι εξαιρετικά χρήσιμο και σημαντικό, ειδικά αν αναλογιστούμε την εξορισμού συνθέτη περίοδο την οποία διανύουμε. Από την αρχή της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη κινηθήκαμε ακριβώς πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία, τόσο για το σχεδιασμό από μηδενική βάση, όσο και σε κάθε επιχειρούμενη υφιστάμενη προσπάθεια για το Ρέθυμνο. Σε αυτή την κατεύθυνση, βήμα βήμα, αναπτύξαμε για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εκσυγχρονισμού για τις δημοσιές υποδομές του Ρεθύμνου στο οποίο εντάχθηκε και η ανακατασκευή του Δικαστικού μας Μεγάρου. Από την πρώτη στιγμή το 2019, ως υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, προχωρήσαμε το σχεδιασμό ενός συνθέτου έργου που περιλάμβανε εργασίες ανακαίνισης, τεχνικής διαχείρισης και βαριάς συντήρησης του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου μέσω της διαδικασίας ΣΔΙΤ, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι υφιστάμενες συνθήκες διευκολύνοντας εργαζόμενους και πολίτες».

Τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου περιλαμβάνουν: «Εργασίες αποκατάστασης του φέροντος οργανισμού, εσωτερικές διαρρυθμίσεις για την αποκατάσταση προβλημάτων που σχετίζονται με τη χρήση, παρεμβάσεις στο εξωτερικό κέλυφος και στο εσωτερικό του κτιρίου για την αποκατάσταση προβλημάτων, παρεμβάσεις βασιζόμενες στις αρχές του “βιοκλιματικού σχεδιασμού” για να αποκτήσει το κτίριο μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, χρήση αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), εργασίες ενίσχυσης της ασφάλειας για το προσωπικό και τους επισκέπτες, εσωτερικές διαρρυθμίσεις για την πλήρη προσβασιμότητα του κτιρίου σε ΑμεΑ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ