today-is-a-good-day
16.1 C
Athens

Τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων Βραζιλίας και Ισραήλ, για Γάζα και ομήρους

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα συνομίλησε χθες Πέμπτη με τον ισραηλινό ομόλογό του Ισαάκ Χέρτσογκ, κυρίως για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και για τους ομήρους της Χαμάς, μερικά 24ωρα αφού στηλίτευσε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακο.

Ο Λούλα έχει επικρίνει με έντονο τρόπο την αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, έναυσμα του πολέμου ανάμεσα στα δυο μέρη, και τη Δευτέρα τη χαρακτήρισε «εξίσου βαριά» με την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

«Συζήτησα (σ.σ. τηλεφωνικά) με τον πρόεδρο του Ισραήλ, τον Ισαάκ Χέρτσογκ, για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς και τον επαναπατρισμό Βραζιλιάνων από τη Λωρίδα της Γάζας», εξήγησε ο κεντροαριστερός πρόεδρος μέσω X (του πρώην Twitter).

Εξέφρασε την «μεγάλη ανησυχία του για τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα» και δήλωσε συγκλονισμένος για «την απώλεια ζωών, ειδικά παιδιών», σημείωσε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η βραζιλιάνικη προεδρία.

Την 7η Οκτωβρίου, η επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εναντίον του Ισραήλ, η πιο πολύνεκρη από καταβολής του εβραϊκού κράτους το 1948, στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, κατά τον επίσημο απολογισμό.

Οι ισραηλινές αρχές λένε πως άλλοι περίπου 240 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κρατούνται όμηροι.

Έκτοτε, το Ισραήλ σφυροκοπεί τη Λωρίδα της Γάζας ακατάπαυστα και από την 27η Οκτωβρίου διεξάγει χερσαία επιχείρηση με διακηρυγμένο στόχο να «αφανιστεί» η Χαμάς. Οι βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 11.500 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, ανάμεσά τους 4.710 παιδιά, κατά τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Κατά την ανακοίνωση των υπηρεσιών του, ο Λούλα δεσμεύθηκε στον κ. Χέρτσογκ να «ενισχύσει» τις εκκλήσεις του να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι της Χαμάς και υπενθύμισε τις συνομιλίες που είχε για το ζήτημα με τους ηγέτες του Ιράν, της Αιγύπτου και της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο τόνος της συνδιάλεξης των κ.κ. Λούλα και Χέρτσογκ ήταν «πολύ φιλικός», παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώτου, που προκάλεσαν την αντίδραση της ισραηλιτικής κοινότητας, διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στη βραζιλιάνικη προεδρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ