today-is-a-good-day
16.1 C
Athens

Η εθιμοτυπική συνάντηση Μητσοτάκη – Κασσελάκη και το «καυτό» θέμα του Υπουργικού Συμβουλίου  

Ένα πρώτο θετικό βήμα, στη βάση της προσωπικής γνωριμίας και του πολιτικού πολιτισμού μεταξύ των κομμάτων, είναι το τετ-α -τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Μια συνάντηση που θα γίνει αύριο το πρωί στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή ενώ είχε προαναγγελθεί  μετά την εκλογή Κασσελάκη στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από σχετική πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ.

Του Κώστα Πασίση

Πέρα από την τυπική πλευρά και το θεσμικό χαρακτήρα της συνάντησης, δεν υπάρχουν εκατέρωθεν υψηλές προσδοκίες για τη βελτίωση των σχέσεων των δυο κομμάτων, που είναι στο «κόκκινο» εδώ και πολλά χρόνια…

Η …ευχή του Μαξίμου είναι επιτέλους η χώρα να αποκτήσει σοβαρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ να εισέλθει στον δρόμο της αλήθειας και του ρεαλισμού.

«Η αντιπαράθεσή μας με τον κ. Κασσελάκη θα είναι πολιτική, γι αυτό και αναμένουμε τις θέσεις και τις προτάσεις του σε όλα τα μεγάλα ζητήματα», υπογράμμισε ο Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς για την αλλαγή ηγεσία στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο η συμπόρευση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη, γνωστό για τον τοξικό λόγο του και τον Νίκο Παππά, καταδικασμένο από το Ειδικό Δικαστήριο για τη γνωστή υπόθεση απόπειρας χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έπεισαν την κυβέρνηση, ότι το συγκεκριμένο κόμμα δεν μπορεί να ξεφύγει από τα δεσμά του διχαστικού λόγου, όπως αναφέρει συνεργάτης του Πρωθυπουργού.

Τα δυο κόμματα έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις και διαφωνούν σχεδόν σε όλα τα πολιτικά ζητήματα, καθιστώντας αδιέξοδη οποιαδήποτε προσπάθεια συνεννόησης.

Κατά τη συνάντηση, περισσότερο διερευνητικού ενδιαφέροντος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως θα επιχειρήσει να δει αν υπάρχουν περιθώρια για μια ελάχιστη συναίνεση στα εθνικά ζητήματα, ενώ δεν αποκλείεται να θέσει και το ζήτημα των ιδιωτικών ΑΕΙ, παρότι σε πρόσφατη συνέντευξη του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  έχει τονίσει ότι δεν είναι υπέρ των ιδιωτικών Πανεπιστημίων και ότι επιθυμεί συμπράξεις με ξένα ΑΕΙ.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον δείχνει να έχει η συγκεκριμένη συνάντηση για τα τεκταινόμενα στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού, με δεδομένο ότι η ριζοσπαστική πτέρυγα του κόμματος είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε επαφή με την κυβέρνηση.

Ενδεχομένως η αποδοχή της να εντάσσεται στη στρατηγική Κασσελάκη να αλλάξει το ΣΥΡΙΖΑ, αφού προηγουμένως κλείσει τους ανοικτούς λογαριασμούς με την εσωκομματική αντιπολίτευση του…

Σύμφωνα με κομματικές πήγες από την Κουμουνδούρου ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης, ανέλαβε τη θεσμική πρωτοβουλία συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επίσης, παρόμοια θεσμική πρόσκληση απευθύνθηκε από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στο ΚΚΕ.

Πιθανότατα με τον Νίκο Ανδρουλάκη θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες.

Υπουργικό – Πάταξη της φοροδιαφυγής

Εν τω μεταξύ σήμερα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο και ένα από τα βασικότερα θέματα του είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Οπως φάνηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος έδωσε και το στίγμα για το πως θα κινηθεί η κυβέρνηση, φαίνεται ότι πλέον υπάρχει πολιτική βούληση για να μπει ένα «φρένο» στην απώλεια σημαντικών εσόδων από το κρατικό «θησαυροφυλάκιο».

Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, όσοι καταγγέλλουν υποθέσεις φοροδιαφυγής σε ηλεκτρονική πλατφόρμα θα λαμβάνουν χρηματική αμοιβή.

Όπως επισημαίνεται η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της κυβέρνησης σηματοδοτεί μια στροφή σε μια πιο επιθετική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Η παροχή χρηματικής αμοιβής είναι ένα κίνητρο στους πολίτες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι επίσης ενδεικτική της προσπάθειας της κυβέρνησης να καταστήσει τη φορολογική νομοθεσία πιο δίκαιη.

Η πρόσφατη αναφορά του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, στους επαγγελματίες που πληρώνουν λιγότερα από τους υπαλλήλους τους, υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η φοροδιαφυγή δεν είναι μόνο θέμα απώλειας εσόδων για το κράτος, αλλά και θέμα κοινωνικής αδικίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ