today-is-a-good-day
10.3 C
Athens

Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο Κ.Καραμανλής – Θα μιλήσει στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ.Χαρβαλιά “ΓΙΑΒΟΛ! ΑΙΜΑ, ΛΗΘΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ”

Στη Θεσσαλονίκη χτυπά αύριο η καρδιά της επικαιρότητας, όπου πρόκειται να παραστεί και να μιλήσει ο Κ.Καραμανλής στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά  “ΓΙΑΒΟΛ! ΑΙΜΑ, ΛΗΘΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ”. Πρόκειται για την άγνωστη ελληνογερµανική ιστορία, με αντικείμενο τον ρόλο της Γερμανίας στο χθες και το σήμερα απέναντι στην Ευρώπη, την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και το ανοιχτό κεφάλαιο των πολεμικών επανορθώσεων.

Την τρίτη έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά, επέλεξε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής ως πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά την αποχώρηση του από τα κοινοβουλευτικά δρώμενα της χώρας.

Η παρέμβαση Καραμανλή έχει ιδιαίτερο σημειολογικό χαρακτήρα καθώς γίνεται στην «έδρα» του, δηλαδή στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών της Θεσσαλονίκης, μόλις μία εβδομάδα μετά το αρνητικό για τη Νέα Δημοκρατία εκλογικό αποτέλεσμα στον δήμο της συμπρωτεύουσας.

Το περιεχόμενο του βιβλίου

Στο πολύκροτο βιβλίο «Γιαβόλ: Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» του δημοσιογράφου και πολιτικού αναλυτή, Γιώργου Χαρβαλιά, που πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο στην κατάμεστη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας, ο Κώστας Καραμανλής έχει γράψει έναν προσεκτικά διατυπωμένο πρόλογο. Μία πρωτοβουλία που συζητήθηκε πολύ γιατί το συγκεκριμένο βιβλίο, αν και εξαιρετικά εμπεριστατωμένο, κινείται έξω από τα όρια του «συστημικού φάσματος» εγκαλώντας την Γερμανία για την άρνηση της να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις και τις ελληνικές μεταπολεμικές κυβερνήσεις για την απροθυμία τους να τις διεκδικήσουν.

Επιπλέον, ο συγγραφέας, εξαιρετικός αναλυτής των διεθνοπολιτικών εξελίξεων, ασκεί έντονη κριτική στον δυναστικό ρόλο της Γερμανίας απέναντι στους πιο αδύνατους οικονομικά εταίρους της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα στην Ελλάδα από την εποχή των μνημονίων.

Οι άλλοι ομιλητές

Στο πάνελ των ομιλητών της παρουσίασης που θα γίνει το βράδυ της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου φιγουράρει μία ακόμη σφοδρή επικρίτρια της Γερμανίας για το θέμα των αποζημιώσεων, η οικονομολόγος παγκοσμίου κύρους και τρεις φορές εκλεγμένη πρύτανης στο ΠΑΜΑΚ, Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν επίσης ο καθηγητής νεότερης ιστορίας, Νίκος Βασιλειάδης και ο οικονομολόγος και βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης», Βασίλης Βιλιάρδος.

Η ομιλία Καραμανλή και το δύσκολο «τάιμινγκ» της παρέμβασής του

Τα φώτα της δημοσιότητας πάντως, αναμένεται να προσελκύσει η ομιλία Καραμανλή με την οποία θα ολοκληρωθεί η εκδήλωση, ακριβώς επειδή συμπίπτει με ένα ιδιαίτερο «τάιμιγκ» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, καθώς από κοινού με τον Προκόπη Παυλόπουλο παραμένει ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς που εξακολουθούν να μνημονεύουν το ζήτημα αξιώνοντας μια αξιοπρεπή ρύθμιση.

Θεωρείται βέβαιον επίσης ότι ο κ. Καραμανλής θα αναφερθεί και στον τρέχοντα ρόλο της Γερμανίας που ποδηγετεί την ευρωπαική προοπτική, αλλά και στην φιλοδοξία του Βερολίνου να αναλάβει ένα ρόλο «ατζέντη» για την προώθηση της υποψηφιότητας των δυτικών Βαλκανίων και έναν ρόλο επιδιαιτητή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αγνωστο παραμένει αν ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ θα θελήσει να σχολιάσει,  τις εξελίξεις στην εσωτερική επικαιρότητα.

Η παρουσίαση του «Γιαβόλ» θα γίνει στις 7 το βράδυ, στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και θα είναι ανοιχτή για το κοινό, ενώ θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω live streaming στο link: https://www.youtube.com/watch?v=N9TFG4WXBEQ

Ο Γιώργος Χαρβαλίας

Ο Γιώργος Χαρβαλιάς είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής, εξειδικευμένος σε θέματα γεωστρατηγικής. Αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε για μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Kent της Μεγάλης Βρετανίας (Master στον τομέα της Συγκριτικής Πολιτειολογίας) και στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου (Master στον τομέα των Σπουδών Πολέμου).

Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα στον Ελεύθερο Τύπο της δεκαετίας του ’90 και την κρατική ραδιοτηλεόραση, ως αναλυτής διεθνών θεμάτων. Διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας Έθνος, απ’ όπου αποχώρησε το 2010, αρνούμενος να συναινέσει στην πολιτική μαζικών απολύσεων και συρρίκνωσης που είχε αποφασιστεί λόγω μνημονίου.

Σήμερα, αρθρογραφεί στην εφημερίδα Δημοκρατία και εργάζεται ως σύμβουλος στρατηγικής για μεγάλους επενδυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ