today-is-a-good-day
11.4 C
Athens

Ν.Δένδιας: Διαχρονική και απόλυτη προσήλωση στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυρίαρχων δικαιωμάτων της πατρίδας

Τη «διαχρονική και απόλυτη προσήλωση κάθε κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, των νησιών της πατρίδας μας», τόνισε, μεταξύ άλλων, σήμερα, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον Άγιο Ευστράτιο, όπου εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την 111η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού.

«Την απόλυτη συνταγματική υποχρέωση υπεράσπισης του έσχατου βράχου και της έσχατης βραχονησίδας της πατρίδας μας» πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα», συμπλήρωσε, «δεν έχει καμία πρόθεση, αλλά και δεν υφίσταται καμία συνταγματική πρόβλεψη για να καταστεί η χώρα περιορισμένης κυριαρχίας. Διατηρεί, όπως κάθε χώρα στον πλανήτη, το αυτονόητο δικαίωμα της άμυνας έναντι κάθε επιβουλής. Διατηρεί το δικαίωμα της άμυνας κάθε σημείου του εθνικού της χώρου».

Όπως ανέφερε: «Τα νησιά του αρχιπελάγους μας σηματοδοτούν όχι μόνο τα δικά μας εθνικά ελληνικά σύνορα, αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Συνιστούν για εμάς τους Έλληνες τον πυρήνα και το σημείο που πάλλεται ιστορικά η καρδιά της χώρας, που πάλλεται η καρδιά της πατρίδας μας».

«Ο Άγιος Ευστράτιος», είπε, «γιορτάζει τα 111 χρόνια από την αποτίναξη του ζυγού, που τον κρατούσε μακριά από τον εθνικό κορμό. Ο Εθνικός Στόλος και η στρατιωτική αρετή των Ελλήνων κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων, απελευθέρωσαν το νησί από τους Οθωμανούς. Το ενσωμάτωσαν στο αναγεννημένο ελληνικό κράτος».

«Η απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου, αποτελεί μια από τις ένδοξες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, της ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού, της ιστορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα στην πορεία για την εθνική μας ολοκλήρωση» επισήμανε.

Χαρακτήρισε, δε, τον Άγιο Ευστράτιο, «ένα νησί που έχει ιδιαίτερο ειδικό βάρος και στο οποίο βρίσκεται το Μουσείο Δημοκρατίας».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι: «Ζούμε σε μια εποχή όπου η γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι ανακατατάξεις εξελίσσονται με απίστευτη ταχύτητα. Εμείς, η πατρίδα μας, στηριζόμενοι στις Ένοπλες Δυνάμεις μας και στην αξιόπιστη εξωτερική μας πολιτική, έχουμε αποκτήσει παρουσία στη διεθνή πολιτική σκηνή. Είμαστε ένας πυλώνας ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης σε μια ευρύτερη ταραγμένη περιοχή».

«Η χώρα μας παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Δικαίου, στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στις αρχές του Δικαίου της Θάλασσας, στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που απαγορεύουν κατηγορηματικά όχι μόνο τη χρήση βίας, αλλά και την απειλή της χρήσης βίας. Οι κανόνες και τα δικαιώματα που εμπεριέχονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, οφείλουν να αποτελούν το πλαίσιο κάθε έλλογης συζήτησης μεταξύ των κρατών» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Δένδιας παρακολούθησε τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Γέννησης του Χριστού, την οποία τέλεσε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης Κύριλλος, ως εκπρόσωπος του σεβασμιώτατου μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιερόθεου.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του Μνημείου Πεσόντων Αγιοστρατιτών και η τελετή κατάθεσης στεφάνων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων συνοδευόταν από τον διοικητή της ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγο Σωτήριο Κωστάκογλου και τον επιτελάρχη ΓΕΑ υποπτέραρχο (Ι) Ιωάννη Μπιρμπίλη.

Επίσης παρέστησαν ο διοικητής της 88 Στρατιωτικής Διοίκησης, ταξίαρχος Ιωάννης Κορρές, ο διοικητής της 130 ΣΜ, σμήναρχος (Ι) Θωμάς Παπαδημητρίου, η δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Μαρία Κακαλή, ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Λήμνου, αστυνόμος Α’ Σωκράτης Κρομυδέλλης, ο υπολιμενάρχης Μύρινας Λήμνου, ανθυποπλοίαρχος Γεώργιος Καραπαπάζογλου και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και συλλόγων.

Ακολούθως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεναγήθηκε στο Μουσείο Δημοκρατίας του Αγίου Ευστρατίου, όπου ενημερώθηκε για την ιστορία του χώρου, την ίδρυση του Μουσείου και τη λειτουργία του.

Τέλος, ο κ. Δένδιας μετέβη στο Μνημείο του υποσμηναγού (Ι) Νικόλαου Σιαλμά όπου κατέθεσε στέφανο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ