today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Τις εργασίες της υπουργικής διάσκεψης των MED5 άνοιξε ο Μ.Σχοινάς

Στην καθοριστικής σημασίας συνεργασία των MED5 για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού αλλά και στην «ιστορική συμφωνία» της περασμένης Τετάρτης, στις Βρυξέλλες, προς την τελική ευθεία για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανοίγοντας τις εργασίας της υπουργικής διάσκεψης των MED5, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί, στη Θεσσαλονίκη.

Η συνεργασία της ομάδας των MED5 δυναμώνει αποδεικνύοντας ότι η δουλειά που γίνεται σε αυτό το επίπεδο είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για το μεσογειακό μέτωπο της Ένωσής μας αλλά για το σύνολο αυτής, ανέφερε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε: «Ύστερα από πολλά χρόνια, ο μεσογειακός νότος της Ευρώπης δεν ακολουθεί τα γεγονότα αλλά ηγείται αυτών […] Και έχει αποδείξει πως είναι ένας εταίρος, στον οποίον η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βασίζεται».

Για τη συμφωνία της περασμένης Τετάρτης στις Βρυξέλλες, ο κ. Σχοινάς είπε πως ήταν μια ιστορική στιγμή καθώς για πρώτη φορά έχουμε μια σταθερή συμφωνία των μελών για όλα τα στοιχεία του Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση. «Είναι μια στιγμή τώρα ή ποτέ» για το Σύμφωνο, τόνισε και υπογράμμισε τη σημασία του λέγοντας χαρακτηριστικά πως χρειαζόμαστε αυτό το σύστημα, σταθερά εδραιωμένο στο δίκαιο της ΕΕ, υποστηριζόμενο δεόντως με οικονομικά και επιχειρησιακά μέσα και εφαρμοστέο από την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η ομάδα των MED5 λέει εδώ και καιρό στην ΕΕ ότι η μετανάστευση είναι ευρωπαϊκή ευθύνη και όχι εθνική και έχει απόλυτο δίκαιο, είπε ο κ. Σχοινάς εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα υπάρξει επικύρωση του Συμφώνου μέσα στους πρώτους μήνες του 2024.

Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ακόμη τη σημασία της εξωτερικής διάστασης του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο, τις σχέσεις δηλαδή με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης (π.χ. Τυνησία, Τουρκία κ.ά), ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στους πόρους που θα χρειαστούν για την εφαρμογή των όσων προβλέπονται.

«Επειδή ακριβώς στο νέο Σύμφωνο φτιάχνουμε μια νέα πραγματικότητα- θα κινηθούμε σε διαδικασία συνολικού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων, γρήγορες διαδικασίες στα σύνορα κλπ- αυτό θα χρειαστεί χρήματα. Θα χρειαστεί, δηλαδή, ένας επιπλέον φάκελος απ’ αυτόν που έχουμε ήδη προϋπολογίσει στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Κάναμε μια πρόταση για επιπρόσθετη χρηματοδότηση δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για τη μετανάστευση» εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο EU Talent Pool (σ.σ. τις Συνεργασίες Ταλέντων), το μεγάλο πακέτο για τη νόμιμη μετανάστευση που θα ανακοινωθεί στα μέσα Νοεμβρίου.

Ίλβα Γιόχανσον προς νησιώτες: Δεν είστε μόνοι, η ΕΕ είναι μαζί σας

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ίλβα Γιόχανσον, η οποία απουσίαζε για ιατρικούς λόγους από τη σημερινή διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στις μεταναστευτικές πιέσεις που δέχονται αρκετά νησιά στις χώρες των MED5.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η κ. Γιόχανσον σημείωσε ότι «περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά αυτή τη χρονιά, ιδιαίτερα στη Λέσβο και τη Σάμο» γεγονός που, όπως είπε, θέτει τις τοπικές κοινωνίες, την Ελλάδα, υπό πίεση. «Θα πρέπει να πω ότι χειρίζεστε την κατάσταση πολύ καλά» πρόσθεσε.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στην κατάσταση στη Λαμπεντούζα, όπου έχουν φτάσει αυτή τη χρονιά περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι (ποσοστό άνω του 70% των συνολικών αφίξεων στην Ιταλία) αλλά και στην Κύπρο, η οποία είναι αντιμέτωπη με αυξημένες αφίξεις διά θαλάσσης, κυρίως από τον Λίβανο.

Απευθυνόμενη, δε, προς τους κατοίκους των νησιών στις χώρες της ομάδας των MED5, η κ. Γιόχανσον τους διαβεβαίωσε πως «δεν είστε μόνοι, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μαζί σας», ενώ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί η κατάσταση του 2015 και υπογράμμισε την κρίσιμη σημασία της συνεργασίας για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Υπενθυμίζεται ότι στη σημερινή υπουργική διάσκεψη της ομάδας των MED5, στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχουν:

– Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος και προεδρεύει της Συνόδου,
– Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα Γκόμεθ, η χώρα του οποίου βρίσκεται στο τιμόνι της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο,
– Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Πιαντεντόσι
– Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου, και
– Ο υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλιέρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ