today-is-a-good-day
9.1 C
Athens

Χρ. Δήμας: «Η ψηφιακή πλατφόρμα θα διευκολύνει την εξωστρέφεια της ΚΟΑ και την ανάπτυξη νέων συνεργειών»

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) καταβάλει συστηματική προσπάθεια προκειμένου να εκσυγχρονίσει την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση με το κοινό της, μέσω της ιστοσελίδας της, αλλά και της ζωηρής παρουσίας της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιεύοντας επιλεκτικά κάποια τμήματα του αρχείου της από παλιότερες συναυλίες και συνεργασίες με σημαντικούς συνθέτες και μαέστρους.

Αυτή την προσπάθεια υποστηρίζει και το υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ). «Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο κομμάτι του οπτικοακουστικού αρχείου της ΚΟΑ δεν είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε στο έργο για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με τη δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης και συστήματος οργάνωσης, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ)», δήλωσε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προβλέπεται η ψηφιοποίηση 130 ελληνικών έργων από τις αρχειακές ηχογραφήσεις και μαγνητοσκοπήσεις της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών από το 1990 μέχρι σήμερα, οι οποίες θα διατεθούν ελεύθερα στο κοινό μέσω της νέας της πλατφόρμας. Η ψηφιοποίηση του αρχείου της Ορχήστρας, αποτελεί μια από τις βασικότερες προτεραιότητες τόσο του ΥΠΠΟ όσο και της ΚΟΑ, καθώς είναι καθοριστική για την επιβίωση και διάσωση της συλλογικής μνήμης του πολιτιστικού της έργου, για την προσβασιμότητα και αξιοποίησή του από τους σύγχρονους μελετητές παγκοσμίως και για την προβολή και ανάδειξη τόσο της ευρύτητας του πεδίου δράσης της ορχήστρας, όσο και της ελληνικής μουσικής διεθνώς. Μπορεί επίσης να καταστεί ένα σημαντικό εργαλείο για την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών δράσεων της ορχήστρας, οι οποίες αποτελούν ζωτικό στοιχείο της λειτουργίας της ΚΟΑ.

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρίστος Δήμας, επελέγη η ψηφιοποίηση κατά προτεραιότητα των ελληνικών έργων που έχει ερμηνεύσει η Ορχήστρα από το 1991, όπου ξεκινά ουσιαστικά το μαγνητοσκοπημένο και ηχογραφημένο υλικό του αρχείου της μέχρι και σήμερα. Το αρχείο αυτό περιλαμβάνει εκτελέσεις έργων των σημαντικότερων Ελλήνων συνθετών μερικοί εκ των οποίων είναι ο Ν. Σκαλκώτας, ο Μ. Καλομοίρης, ο Ι. Χρήστου, ο Θ. Αντωνίου, ο Μ. Θεοδωράκης κ.α. με πολύ σημαντικούς Έλληνες μαέστρους και σολίστ. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ποιότητα της επεξεργασίας κατά την ψηφιοποίηση, καθώς η κλασική μουσική αποτελεί ένα ιδιαίτερα απαιτητικό είδος, ειδικά ως προς την σωστή απόδοση του ήχου. Επιπλέον, η αναβάθμιση περιλαμβάνει την αποθορυβοποίηση και την εκ νέου επεξεργασία του υλικού (mastering), που έχει ως αποτέλεσμα την καθαρότητα της εικόνας, τη προσθήκη δυνατότητας εστίασης και το διαχωρισμό του υλικού σε tracks. Με αυτόν τον τρόπο, ο θεατής θα δύναται να κάνει ζουμ σε μεμονωμένους μουσικούς και να εστιάσει στα soli, όπως και να επιλέξει να δει και να ακούσει το συγκεκριμένο σημείο που τον ενδιαφέρει.

Επιπλέον, το έργο του ΥΠΠΟ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΚΟΑ, προβλέπει την χρήση εξειδικευμένου φορητού τεχνικού εξοπλισμού, δεδομένου ότι το πεδίο δράσης της Ορχήστρας έχει διευρυνθεί, περιλαμβάνοντας πολλές συνεργασίες και περιοδείες στην ελληνική επαρχία και το εξωτερικό. Το έργο αποσκοπεί στη συνεχή ψηφιακή παρουσία της Ορχήστρας στο μέλλον και την υποστήριξη της αδιάκοπης παραγωγής ψηφιακού περιεχομένου και εμπλουτισμού της νέας διαδικτυακής πλατφόρμας/ιστοσελίδας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών που πρόκειται να δημιουργηθεί.

Προβλέπεται, επίσης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτισμού, η αναβάθμιση των εργαλείων με τα οποία πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δράσεις για χιλιάδες παιδία, μαθητές και σχολεία σε όλη την επικράτεια, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Η προσθήκη ψηφιακών εργαλείων, συνεισφέρει ουσιαστικά στην βέλτιστη χρήση του υλικού, ενώ παράλληλα διευκολύνει τόσο στην καλύτερη κατανόηση του εκπαιδευτικού περιεχομένου και την δυνατότητα πρόσβασης των παιδιών στην κλασική μουσική, όσο και την πρόσβαση στα προγράμματα πολύ μεγαλύτερου πληθυσμιακού ποσοστού.

Ο τρόπος προβολής του ψηφιοποιημένου και του νέου ψυχαγωγικού αλλά και εκπαιδευτικού υλικού θα γίνει μέσω της ειδικής υπο-σελίδας που δημιουργείται στην ιστοσελίδα της ΚΟΑ (www.koa.gr) και θα έχει τη μορφή μιας ψηφιακής βιβλιοθήκης/διαδικτυακής πλατφόρμας. Ο επισκέπτης θα έχει πρόσβαση τόσο στο οπτικοακουστικό υλικό των συναυλιών, όσο και σε συνοδευτικό υλικό, το οποίο περιλαμβάνει ιστορικές αφίσες συναυλιών, φωτογραφικό υλικό, προγράμματα, καμπάνιες, αποκόμματα τύπου και μουσικολογικές αναλύσεις. Παράλληλα, η ελεύθερη διάθεση των ψηφιοποιημένων συναυλιών τόσο μέσω της πλατφόρμας της ΚΟΑ, όσο και μέσω της πλατφόρμας του YouTube, δίνει και τη δυνατότητα διάδοσης του υλικού χωρίς κόπο, σε όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και ιστοσελίδες ανά τον κόσμο. Η διαδικτυακή πλατφόρμα της ΚΟΑ θα δίνει πρόσβαση και σε σύγχρονο περιεχόμενο, θα προβάλει στιγμιότυπα από δράσεις, πρόβες και εκπαιδευτικές δράσεις, ενώ θα επιτρέπει την δημιουργία οικειότητας μεταξύ κοινού και μουσικών, προωθώντας την κλασική μουσική σε όλη την Ελλάδα.

«Η ψηφιακή πλατφόρμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών αναμένεται να λειτουργήσει και ως κόμβος διασύνδεσης με ορχήστρες και φορείς του εξωτερικού, διευκολύνοντας ουσιαστικά την εξωστρέφεια της Ορχήστρας, με διεθνή παρουσία και ανάπτυξη νέων συνεργειών», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού.

Όπως ανέφερε ο κ. Δήμας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το έργο του ΥΠΠΟ για την ψηφιοποίηση και τη δημιουργία πλατφόρμας ανάδειξης αρχειακού αλλά και μελλοντικού οπτικο-ακουστικού υλικού, ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση από το ΤΑΑ. Το έργο προβλέπει, επίσης, ότι η ΚΟΑ θα αποκτήσει λογισμικό εξειδικευμένο για Ορχήστρες, αλλά και σύγχρονες διοικητικές εφαρμογές. Με τον τρόπο αυτό, εκσυγχρονίζεται πλήρως όλη η λειτουργία της ΚΟΑ. από διοικητικής σκοπιάς. Ως δημόσια υπηρεσία, η Ορχήστρα διαχειρίζεται έναν τεράστιο όγκο εγγράφων. Με την περάτωση του έργου, θα έχει επιτευχθεί η πλήρης λειτουργία ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου, η κατάργηση του φυσικού αρχείου εγγράφων, η δημιουργία ηλεκτρονικών φακέλων των υπαλλήλων και η τυποποίηση του αρχείου ηλεκτρονικών εγγράφων, μεταξύ άλλων.

Τα σύγχρονα συστήματα digital management των ορχηστρών αναβαθμίζουν τη λειτουργία τους και τους επιτρέπουν να έχουν μια ενιαία βάση όλων των λειτουργιών και των στοιχείων διαχείρισης. Τα στοιχεία επικοινωνίας των καλλιτεχνών συνδέονται με τις προηγούμενες εμφανίσεις τους, τα φορολογικά και οικονομικά στοιχεία και τις συμβάσεις τους, καθώς και με τα διαθέσιμα έργα στη μουσική βιβλιοθήκη του φορέα. Τα συστήματα αυτά διευκολύνουν τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων τμημάτων αυξάνοντας την διοικητική αποδοτικότητα. Ακόμη, τα εν λόγω συστήματα προσφέρουν τη δυνατότητα δημιουργίας μια ευρείας βάσης δεδομένων που αφορά τεχνικές ανάγκες διοργάνωσης συναυλιών και βοηθά στην σωστή κατανομή των εργασιών και την αποφυγή υπερκαλύψεων.

Απότοκος της χρήσης των συστημάτων αυτών είναι η αναδιοργάνωση του συνόλου της μουσικής βιβλιοθήκης της ΚΟΑ, με τη συνδρομή εργαζόμενου κατάλληλου να υποστηρίξει την ταξινόμηση της μουσικής βιβλιοθήκης και την καταγραφή όλων των αριστουργημάτων που βρίσκονται σε αυτήν. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν μουσικά υλικά ιστορικής αξίας για τα οποία γίνεται λεπτομερής απεικόνιση της κατάστασής τους και της αναγκαίας διαδικασίας συντήρησης, ενώ επιτυγχάνεται η «απόσυρσή» τους από τα αναλόγια της Ορχήστρας.

Τέλος, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτισμού, το έργο προβλέπει ότι οι νέες εφαρμογές θα συνδέονται με τα κινητά τηλέφωνα όλων των μελών της Ορχήστρας. Έτσι, απλοποιείται δραστικά το καλλιτεχνικό έργο της Ορχήστρας, αφού άμεση πρόσβαση σε όλες τις αναγκαίες πληροφορίες θα έχουν τόσο τα μέλη της Ορχήστρας, όσο και η διοίκηση, με προσωπικό username και password, εφαρμογή για τα κινητά και προσωπικά διαμορφωμένο ψηφιακό περιβάλλον.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αποτελεί το αρχαιότερο και μεγαλύτερο συμφωνικό σύνολο της Ελλάδας. Από την ίδρυσή της στα τέλη του 19ου αιώνα ως Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών, μέχρι και σήμερα έχει προσφέρει στο ελληνικό και διεθνές κοινό εξαιρετικές ερμηνείες τόσο των κλασικών έργων των μεγάλων συνθετών όσο και σύγχρονων Ελλήνων και ξένων. Καταστατικός σκοπός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών είναι να υπηρετεί πιστά την προώθηση, ανάδειξη και προβολή των Ελλήνων συνθετών και της ελληνικής συμφωνικής μουσικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ