Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση που, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, κατέθεσαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, στηλιτεύει «το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ».
Συγκεκριμένα η ΕΟ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:
«Το αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ στην Ελλάδα επιδιώκει να ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία την Οδηγία (ΕΕ) 2019/1152 που υπερψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο η ΝΔ μαζί με τους ναζί Χρυσαυγίτες και την υπέγραψε στο Συμβούλιο η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Έχει στόχο να κατοχυρώσει και να προσδώσει νομοθετική κάλυψη στο όργιο της εκμετάλλευσης των εργαζομένων από το κεφάλαιο. Ανάγει σε νόμιμη “και με τη βούλα” την αθλιότητα των ονομαζόμενων “άτυπων μορφών απασχόλησης”, που τσακίζουν τα δικαιώματα, την ίδια την υγεία και τη ζωή των εργατών.
Το νέο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης υλοποιεί τις Οδηγίες 2003/88 και 2019/1152 της ΕΕ που καθιερώνουν την εργασία μέχρι και 13 ώρες την ημέρα και 78 ώρες τη βδομάδα, σε πολλαπλούς εργοδότες, την κατάργηση της 5μερης εργασίας, τη δουλειά χωρίς κανένα όριο για 6 ακόμη και 7 ημέρες τη βδομάδα, γενικεύει την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Προβλέπει απολύσεις των εργαζομένων στο 6μηνο χωρίς αποζημίωση, με την απαράδεκτη εργοδοτική δικαιολογία της δήθεν “δοκιμαστικής περιόδου”.
Εισάγονται οι “συμβάσεις εγγυημένων και μη ωρών απασχόλησης”, δηλαδή οι πιο άθλιες ελαστικές εργασιακές σχέσεις ομηρίας, που δεσμεύουν τους εργαζόμενους σε αναμονή του εργοδότη να τους ειδοποιεί πριν 24 ή και λιγότερες ώρες (εάν συντρέχουν “αντικειμενικοί λόγοι”) αν θα τους “χρειαστεί”. Παράλληλα επεκτείνει ακόμη περισσότερο τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Όλες οι παραπάνω αντεργατικές ρυθμίσεις συνοδεύονται και από την ουσιαστική κατάργηση της ειδικότητας του Ιατρού Εργασίας, δυναμιτίζοντας όλους τους όρους που αφήνουν εκτεθειμένες την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων. Επιπλέον, η κυβέρνηση περιορίζει δραστικά το δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, καθώς εμποδίζει την εφαρμογή των αποφάσεων των σωματείων για απεργία και ποινικοποιεί την περιφρούρηση της στους χώρους εργασίας επιβάλλοντας 6μηνη φυλάκιση. Οι παραπάνω κατευθύνσεις όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τη “μαύρη εργασία” και τη “στρεβλή αυτοαπασχόληση”, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά νομιμοποιούν αυτές τις άθλιες συνθήκες εργασίας και εκμετάλλευσης για την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων που μόνο πέρσι αυξήθηκε κατά 303%.
Η κατάργηση της 8ωρης εργασίας και του 5νθημέρου, η καθιέρωση της 13ωρης ημερήσιας και 6ημερης εβδομαδιαίας εξουθενωτικής εργασίας συντελείται, μάλιστα, σήμερα που η ενσωμάτωση της επιστήμης και τεχνολογίας στην παραγωγή δίνει τη δυνατότητα για 7ωρο-5ήμερο-35ωρο, τη διασφάλιση ασφαλέστερων και λιγότερο επίπονων συνθηκών εργασίας με αξιοπρεπές εισόδημα που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων».
Βάσει αυτών, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπέβαλαν το εξής ερώτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο γεγονός ότι οι αντεργατικές Οδηγίες 2019/1152 για “διαφανείς όρους εργασίας” συνδυαστικά με την 2003/88 “για την οργάνωση του χρόνου εργασίας” αποτελούν τη νομοθετική βάση πάνω στην οποία οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών, όπως αυτή της ΝΔ στην Ελλάδα, οικοδομούν σκληρούς αντεργατικούς νόμους που επιβάλλουν μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας καταργώντας εργατικά δικαιώματα κατακτημένα από αιώνες με σκληρούς και αιματηρούς εργατικούς αγώνες, ενώ με τα απάνθρωπα ωράρια που προωθούν διαμορφώνουν όρους για εκτίναξη των εργατικών ατυχημάτων – εργοδοτικών εγκλημάτων με εκατόμβες νεκρών και σακατεμένων εργατών;».