today-is-a-good-day
14.1 C
Athens

Ιων. Κεφαλογιάννης: Σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από το 2024

Είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που, για πρώτη φορά, μετά από 14 χρόνια, προχωρεί σε σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς τους από το 2024. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα δουν κατά περίπτωση από το νέο έτος έως και πέντε διαφορετικές αυξήσεις στις απολαβές τους. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Παρασκήνιο».

‘Οπως είπε ο κ. Κεφαλογιάννης «όλα τα στελέχη θα δουν την οριζόντια αύξηση των 70 ευρώ ασχέτως μισθολογικού κλιμακίου, προϋπηρεσίας και θέσης. Θα λάβουν αυξημένη οικογενειακή παροχή για κάθε τέκνο, ενώ εκείνοι που κατέχουν θέση ευθύνης θα δουν να αυξάνεται κατά 30% το επίδομα ευθύνης». «Περίπου 21.200 στελέχη θα δουν αύξηση κατά 30% των επιδομάτων παραμεθορίου» πρόσθεσε.

«Ελπίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί ότι οι παραπάνω αυξήσεις στις απολαβές αποτελούν ένα απτό δείγμα γραφής αυτής της κυβέρνησης για το πως αντιλαμβάνεται το έργο και την προσφορά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων» επεσήμανε.

Αναφερόμενος στα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε: «Στην περίπτωση των πυρκαγιών, το φετινό καλοκαίρι ήταν το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα και εκδίδεται χάρτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς στη χώρα. Επτά φορές μεγάλες περιοχές της χώρας τέθηκαν για πρώτη φορά σε κατάσταση συναγερμού βαθμού 5. Τετραπλάσιες από το 2019 και επταπλάσιες από το 2012».

Για την κακοκαιρία «Daniel», ξεκαθάρισε ότι «επιστημονικοί φορείς επισήμαναν ότι το καιρικό φαινόμενο δεν έχει προηγούμενο, όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και στα ευρωπαϊκά μετεωρολογικά χρονικά. Τα νέα που λαμβάνουμε και οι εικόνες που βλέπουμε ακόμα και στη Λιβύη, δυστυχώς επιβεβαιώνουν αυτό το γεγονός. Είναι προφανές, επομένως, ότι η κλιματική κρίση επιβάλλει μια διαρκή ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και μια συνεχή επαναξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των επιχειρησιακών σχεδίων για την επίτευξη των στόχων της πολιτικής προστασίας».

Ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας τόνισε ότι «ο μηχανισμός και το προσωπικό των Ένοπλων Δυνάμεων τέθηκε από τη πρώτη στιγμή σε ετοιμότητα και ανταποκρίθηκε άμεσα στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο για τη Διαχείριση Κρίσεων του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας». Δεν παρέλειψε, δε, να εκφράσει «τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη» του «στα στελέχη γυναίκες και άνδρες, των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία εκτέλεσαν με αυταπάρνηση το καθήκον τους, συμβάλλοντας καθοριστικά στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης και προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια στους πληγέντες συμπολίτες μας στη Θεσσαλία».

Για τη δυσκολία εύρεσης κατοικίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος.

«’Εχουμε ήδη διαμορφώσει μια ρεαλιστική εικόνα και σύντομα, σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, θα εντοπίσουμε εκείνα τα ακίνητα που, μέσω σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, θα μπορούν να αξιοποιηθούν για την κατασκευή νέων και σύγχρονων στρατιωτικών οικιών» διευκρίνισε.

Για την εκπαιδευτική πολιτική των Ενόπλων Δυνάμεων, είπε ότι «η αναβάθμιση της παρεχόμενης από τα ανώτατα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα εκπαίδευση αποτελεί αναμφίβολα μια βασική κυβερνητική προτεραιότητα».

«Στα ιδρύματα αυτά», συμπλήρωσε, «παρέχεται ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης στα νεοεισερχόμενα στις Ένοπλες Δυνάμεις στελέχη προκειμένου να μπορέσουν στη συνέχεια να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στα καθήκοντά τους».

Ειδικότερα, για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής πολιτικής οι «βασικοί άξονες» αφορούν «στον πολλαπλασιασμό των παρεχόμενων δυνατοτήτων για συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, την απλούστευση της ίδρυσης μεταπτυχιακών σπουδών καθώς και τη δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικής διατριβής υπό την αιγίδα των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ