Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, αναμένεται να επισκεφθεί την Κίνα στα τέλη αυτού του μήνα, δήλωσαν τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα, ένα πολυαναμενόμενο ταξίδι που έχει σκοπό να σταθεροποιήσει μια ταραχώδη σχέση που έπεσε στο χαμηλότερο σημείο της των τελευταίων δεκαετιών.
Τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών δεν απάντησαν προς το παρόν σε αιτήματα για σχόλια.
Ο Κλέβερλι αναμενόταν στην Κίνα προς τα τέλη Ιουλίου, όμως το ταξίδι δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ καθώς η Κίνα ανακοίνωσε την απρόσμενη αντικατάσταση του ομολόγου του Τσιν Γκανγκ από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και βετεράνο διπλωμάτη Γουάνγκ Γι.
Η τύχη του Τσιν ήταν άγνωστη για πάνω από έναν μήνα προτού αντικατασταθεί στις 25 Ιουλίου, με τις λεπτομέρειες πίσω από την απομάκρυνσή του να παραμένουν ασαφείς από την πλευρά της κινεζικής κυβέρνησης. Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε δημόσια ήταν στα τέλη Ιουνίου.
Ο Κλέβερλι αναμένεται να προσγειωθεί στο Πεκίνο στις 29 Αυγούστου, δήλωσε μία από τις πηγές. Οι άλλες δύο πηγές είπαν πως το ταξίδι αναμένεται να πραγματοποιηθεί γύρω στο τέλος του μηνός, χωρίς να αναφέρουν συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Η επίσκεψη αναμένεται να διαρκέσει μόλις δύο ημέρες και η διάρκειά της έχει “μειωθεί σε σχέση με το αρχικό σχέδιο”, σύμφωνα με μία από τις πηγές.
Και οι τρεις πηγές ζήτησαν ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας του θέματος.
Ο Κλέβερλι θα είναι ο πιο υψηλόβαθμος Βρετανός αξιωματούχος που θα επισκεφθεί την Κίνα μετά την πανδημία, μετά τη κάθετη πτώση των σχέσεων για θέματα όπως η καταστολή από το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ και η μεταχείριση που επιφυλάσσει στη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων στη Σιντζιάνγκ.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια σχετικά επιθετική προσέγγιση απέναντι στην Κίνα, με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να δηλώνει τον Μάιο πως το Πεκίνο θέτει “τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας στην παγκόσμια ασφάλεια και ευημερία”.
Ο Σούνακ αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενη πίεση από ορισμένους βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματός του που θέλουν μια πιο σκληρή πολιτική του Λονδίνου απέναντι στην Κίνα. Στη Βρετανία ζουν επίσης μεγάλες κοινότητες της διασποράς του Χονγκ Κονγκ και των Ουιγούρων, ακτιβιστές των οποίων είναι πολύ μαχητικοί σε ό,τι αφορά παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα.
Αφότου το Πεκίνο ήρε τους περιορισμούς της COVID νωρίτερα φέτος, πλήθος Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων επισκέφθηκαν τη χώρα, ορισμένοι με μεγάλες φανφάρες. Υψηλόβαθμοι Βρετανοί δημόσιοι υπάλληλοι έχουν επισκεφθεί την Κίνα τους τελευταίους μήνες, όμως τα δικά τους ταξίδια ήταν συγκριτικά σχετικά χαμηλών τόνων.