today-is-a-good-day
13.6 C
Athens

Η Αφρική κατηγορεί τις δυτικές χώρες ότι “την ξεχνούν” λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Ναι στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά όχι εις βάρος της Αφρικής: κάποιοι Αφρικανοί ηγέτες ύψωσαν τους τόνους εναντίον των πλούσιων χωρών που είναι πρόθυμες να προσφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια στο Κίεβο, αλλά δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους προς την ήπειρο.

Στην πιο πρόσφατη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Απρίλιο στην Ουάσινγκτον «οι αφρικανικές χώρες εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά» σε ό,τι αφορά τη διεθνή βοήθεια, δήλωσε γαλλική κυβερνητική πηγή.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπο της δράσης των μεγάλων δυνάμεων προς την ήπειρο», παρατήρησε διπλωματική πηγή από το Μπενίν, πριν από τη διεξαγωγή αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι συνόδου για τη φτώχεια και την κλιματική χρηματοδότηση, εκτιμώντας ότι η Αφρική «παραμελείται».

Μεγάλο μέρος της βοήθειας προς την Ουκρανία αφορά την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού, ωστόσο συγκρίσεις γίνονται.

Η Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, λαμβάνει μαζική βοήθεια από τη Δύση. Οι σύμμαχοί της της είχαν υποσχεθεί ως τις 24 Φεβρουαρίου λίγα περισσότερα από 150 δισεκ. ευρώ σε βοήθεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Ινστιτούτου του Κιέλου (IfW). Νέες δεσμεύσεις αναμένεται να ανακοινωθούν στη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης που θα διεξαχθεί σήμερα στο Λονδίνο για την ανοικοδόμηση της χώρας, η οποία εκτιμάται από την Παγκόσμια Τράπεζα ότι θα κοστίσει 411 δισεκ. δολάρια.

Η υποσαχάρια Αφρική — η βασική περιοχή που λαμβάνει αναπτυξιακή βοήθεια– έλαβε πέρυσι 29 δισεκ. δολάρια (-8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά), ενώ η βοήθεια προς την Ουκρανία εκτοξεύθηκε στα 16 δισεκ. δολάρια από ένα δισεκ. το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Βλέπουμε αυτή τη μαζική εισροή χρημάτων, τα οποία θεωρούσαμε ότι είναι αδύνατο να αποδεσμευθούν και σήμερα αποδεσμεύονται», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Νίγηρα Χασούμι Μασούντου. Απόδειξη, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι «οι πόροι και οι μηχανισμοί υπάρχουν» και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την Αφρική.

«Πρωτοφανής στήριξη»

Την ώρα μάλιστα που κάποιες αφρικανικές χώρες είναι αντιμέτωπες με συγκρούσεις, οι οποίες προστίθενται στην οικονομική κρίση. «Υπάρχουν συγκρούσεις στο βόρειο Κονγκό, στο Σουδάν και σε τόσες άλλες περιοχές της Αφρική, αλλά η στήριξη που λαμβάνει η Ουκρανία από τις δυτικές χώρες είναι πρωτοφανής. Η Δύση επικεντρώνεται στην παροχή βοήθειας στις δυτικές χώρες», κατήγγειλε κυβερνητική πηγή στη Ζάμπια.

Οι δυτικές χώρες δέχονται επικρίσεις και επειδή δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους του 2019 να καταβάλουν 100 δισεκ. δολάρια ετησίως για βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των δωρητών και των χωρών του νότου», παρατήρησε η Ελίζ Ντιφιέ ερευνήτρια του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων (Iddri). Ακόμη περισσότερο «όταν βλέπουν την κρίση στην Ουκρανία ή ακόμη και τις βορειοαμερικανικές τράπεζες που χρεοκοπούν, εκεί δίνεται απάντηση πολύ γρήγορα».

Η αίσθηση ότι η Δύση ξεχνά την Αφρική είναι εμφανής και στην εκπροσώπηση της ηπείρου σε οργανισμούς που καθορίζουν τις διεθνείς προτεραιότητες, στους οποίους οι αφρικανικές χώρες ζητούν να αποκτήσουν ισχυρότερη φωνή.

«Η ιστορία της υποδούλωσης και του αποκλεισμού της Αφρικής απαιτεί τη ριζική επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο εκπροσωπείται στους παγκόσμιους θεσμούς», εκτιμά ο Χάουαρντ Ου. Φρεντς, καθηγητής Δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο Columbia. Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι «ο πληθυσμός (της Αφρικής), που αντιπροσώπευε λιγότερο από το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού το 1950, θα αντιπροσωπεύει το 40% της ανθρωπότητας ως το τέλος του αιώνα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ