Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που είναι προγραμματισμένη για τις 11 και 12 Ιουλίου, η Αθήνα θα κάνει μια πρώτη αξιολόγηση στα μηνύματα περί «νέας εποχής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» του σύγχρονου Σουλτάνου, αν και τα πρώτα μετεκλογικά δείγματα γραφής από τις δηλώσεις του στο ψευδοκράτος είναι ανησυχητικά…
Του Κώστα Πασίση
Η δήλωση Ερντογάν που μπήκε στο μικροσκόπιο, είναι ότι «θέλουμε ειρήνη στο Αιγαίο. Αν όμως κάποιοι δεν θέλουν, τότε θα εφαρμόσουμε άλλο σχέδιο».
Μια αναφορά, με έντονο το στοιχείο της απειλής, που αποκαλύπτει ταυτόχρονα τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές η Άγκυρα δείχνει τις προθέσεις της να ελέγξει τα νερά του Αιγαίου και να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή.
Το «άλλο σχέδιο» που είπε, υποδηλώνει ότι έχει εναλλακτικά σενάρια για να πετύχει τους στόχους του. Και πιθανώς να αποτελεί μια ξεκάθαρη απειλή κατά της Ελλάδας και της Κύπρου ότι αν δεν υποχωρήσουν στις τουρκικές αξιώσεις, θα προχωρήσει σε ενέργειες για να υλοποιήσει το πλάνο δράσης…
Ενώ ενδιαφέρον έχει και η θέση Ερντογάν για το κυπριακό όπου ξεκαθάρισε ότι θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο αν αναγνωριστούν τα «Κατεχόμενα» ως κράτος.
Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου σχολιάζοντας την «υψηλού συμβολισμού», όπως τη χαρακτήρισε επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα αλλά και τις δηλώσεις του γενικότερα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν αλλάζει εύκολα ο τουρκικός αναθεωρητισμός.
Επίσης επεσήμανε ότι «ένας στους τέσσερις τούρκους βουλευτές εξελέγησαν με εθνικιστικό κόμμα» και αυτό έχει τη σημασία του.
Από τα Δωδεκάνησα πάντως ο αρχηγός της ΝΔ φρόντισε να στείλει το δικό του μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν κάνει καμία έκπτωση στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Επί το λαϊκότερο ο κ. Μητσοτάκης είπε στον κ. Ερντογάν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις τουρκικές αξιώσεις και απειλές. Θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο.
Έστειλε το μήνυμα ότι η χώρα μας δεν θα δεχτεί την παραβίαση των δικαιωμάτων της και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της στην ΑΟΖ και τον εναέριο χώρο.
Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στον διάλογο, αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, αλλά δε θα δεχτεί την εκβιαστική διπλωματία και αυτό το απέδειξε πολλάκις την προηγούμενη τετραετία.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ενδιαφέρον έχει η διάθεση του προέδρου της ΝΔ, εφόσον παραμείνει ένοικος του Μαξίμου, να συναντηθεί στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ με τον Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες για ένα ενδεχόμενο restart στις σχέσεις των δύο χωρών.
Όπως επισημαίνεται η Αθήνα έχει πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και, σε αρκετά ιδιαίτερα σοβαρά θέματα, των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, αλλά ο σκοπός είναι να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και αν είναι δυνατόν να ξεκινήσει μια πιο οργανωμένη συζήτηση.
Η εκτίμηση είναι ότι κάποια πράγματα αναφορικά με τις διαθέσεις της Τουρκίας για προσέγγιση με τη Δύση, θα φανούν και από τη στάση της στο μείζον θέμα της εισόδου της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία…