Oι τράπεζες είναι σε θέση να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την πράσινη μετάβαση, όπως απέδειξαν και με την επιτυχημένη απορρόφηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι τώρα, καθώς και με τη συνολική επέκταση του πράσινου χαρτοφυλακίου τους, ανέφερε από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Κώστας Βασιλείου, επισημαίνοντας ότι η Eurobank το 2022 κατέγραψε αύξηση άνω του 60% σε ετήσια βάση στις πράσινες χρηματοδοτήσεις, με περίπου 1 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις νέων πράσινων δανείων. Στοχεύουμε ότι μέχρι το τέλος του 2027, το 20% του δανειακού μας χαρτοφυλακίου θα είναι πράσινο, πρόσθεσε.
Ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διάφορες προκλήσεις όπως:
-Μη ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο εξελίσσεται συνεχώς με μεγάλη ταχύτητα και δυστυχώς μεταβάλλεται ανάλογα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
-Greenwashing risk: λόγω του συνεχώς εξελισσόμενου ρυθμιστικού πλαισίου και δεδομένου ότι όλοι οι παίχτες της αγοράς βρίσκονται σε φάση εκμάθησης, ενδέχεται να προκύψουν ακούσια περιστατικά greenwashing. Αυτό απαιτεί σωστή επιμέλεια και αυξημένη διαχείριση από την πλευρά των τραπεζών.
-Innovation risk: O μετασχηματισμός της οικονομίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από καινοτόμες εταιρείες που αναπτύσσουν, παράγουν και διαθέτουν τεχνολογίες, προϊόντα και λύσεις που προστατεύουν το περιβάλλον. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες αξιολόγησης και ακολούθως χρηματοδότησης αυτών των εταιρειών, καθώς οι καινοτόμες εταιρείες είναι σε αρχικό στάδιο, λιγότερο δοκιμασμένες σε σχέση με εκείνες που χρησιμοποιούν και διαθέτουν δεδομένες τεχνολογίες και προϊόντα.
-Η έλλειψη δεδομένων ESG: Η δημοσιοποίηση ESG δεδομένων από τις επιχειρήσεις βαίνει ολοένα και αυξανόμενη, αλλά απέχει ακόμα πολύ από τον απαιτούμενο στόχο.
Ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε στην σημασία της βοήθειας που χρειάζονται ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα της πράσινης μετάβασης. Οι μεγάλες εταιρείες διαθέτουν τους πόρους για να αντιμετωπίσουν τις net zero υποχρεώσεις τους, κάτι που δεν συμβαίνει πάντα με τις μικρές επιχειρήσεις, και ως εκ τούτου πολλές από αυτές καθυστερούν τη δράση τους απέναντι στην κλιματική αλλαγή, συνήθως λόγω έλλειψης ικανοτήτων, γνώσεων ή/και πόρων. Χωρίς σημαντική δράση από αυτό το τμήμα της επιχειρηματικής κοινότητας, θα είναι πολύ δύσκολο να εκπληρωθούν αποτελεσματικά οι δεσμεύσεις για μηδενικές εκπομπές. Επομένως, είναι σαφές ότι απαιτείται υποστήριξη. Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες βασίζονται σε μικρομεσαίους προμηθευτές ενώ παράλληλα οι τράπεζες εξυπηρετούν καθημερινά μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων (χρηματοδοτικά/ συναλλακτικά κ.λπ.). Ως εκ τούτου, τόσο οι τράπεζες όσο και οι μεγάλες εταιρείες καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παροχή κυρίως κινήτρων και καθοδήγησης για την πράσινη μετάβαση των μικρότερων εταιρειών, χωρίς βεβαίως να αποκλείονται και πιθανά αντικίνητρα για όσους αρνούνται την απαιτούμενη μετάβαση, ανέφερε ο κ. Βασιλείου.
Η παρακολούθηση του Φόρουμ online είναι ελεύθερη με εγγραφή εδώ