Η παραγωγικότερη κοινοβουλευτική περίοδος των τελευταίων σαράντα ετών, είναι αυτή που ολοκληρώνει τις εργασίες της σήμερα, ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαϊου. Είναι η ΙΗ περίοδος που διήρκησε από τις 17 Ιουλίου 2019 έως και σήμερα 11 Απριλίου 2023 και κατά την οποία ψηφίστηκαν 423 νόμοι (270 νόμοι και 153 διεθνείς συμβάσεις), σημειώνοντας μια ανοδική μεταβολή κατά 49% σε σύγκριση με την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο (από 1η Οκτωβρίου έως 11 Ιουνίου του 2019) κατά την οποία ψηφίστηκαν 284 νόμοι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, κατά την τελευταία του ομιλία στην Ολομέλεια εν είδει απολογισμού ώστε – όπως είπε – «να αντιληφθούμε όλοι το μέγεθος της εργασίας που επιτελέστηκε, παρά το ότι ούτε σε όλα ήμασταν σύμφωνοι, ούτε οι αντιδράσεις ή οι διενέξεις αποφεύχθηκαν, αλλά όλα αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι της Δημοκρατίας».
Τα επείγοντα και κατεπείγοντα «τα οποία μας είχαν ενοχλήσει και ιδιαίτερα την αντιπολίτευση τους πρώτους δύο μήνες της παρούσας θητείας» – όπως είπε χαρακτηριστικά – περιορίστηκαν στον πολύ μικρό αριθμό των 10 νομοσχεδίων (τρία επείγοντα, επτά κατεπείγοντα) έναντι 47 επειγόντων και κατεπειγόντων νομοσχεδίων της προηγούμενης τετραετίας. Οι τροπολογίες, «για τις οποίες δεχόμαστε μεγάλη κριτική» είπε ότι μειώθηκαν κατά 50% μέσα στην παρούσα τετραετία και για την ακρίβεια ψηφίστηκαν 717 τροπολογίες έναντι 1.422 την προηγούμενη περίοδο. «Είναι σημαντική η διαφορά. Δεν λέω ότι είναι λίγες, αλλά επειδή τα πράγματα είναι συνήθως σε σύγκριση με κάτι άλλο, τολμώ να πω ότι η σύγκριση είναι συντριπτική» τόνισε ο κ. Τασούλας.
Επίσης:
– Έγινε μία συνταγματική αναθεώρηση ενώ η επόμενη Βουλή – όπως έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό – θα είναι προτείνουσα στο πως θα πάμε σε μια νέα συνταγματική αναθεώρηση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2024, πέντε δηλαδή χρόνια μετά την δημοσίευση του ΦΕΚ της προηγούμενης αναθεώρησης του 2019.
– Διεξήχθησαν δύο προανακριτικές Επιτροπές και δύο εξεταστικές Επιτροπές, όπως και στην προηγούμενη Βουλή
– Συνεδρίασε 98 φορές η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, έναντι 90 της προηγούμενης τετραετίας, κυρίως για θέματα άσκησης κριτικής προς την κυβέρνηση
– Διεξήχθηκαν 1.304 συνεδριάσεις Διαρκών Επιτροπών, έναντι 996 της προηγουμένης τετραετίας (31% αύξηση)
– Συζητήθηκαν 2.553 επίκαιρες ερωτήσεις, αυξημένες κατά 51% έναντι 1.687 επίκαιρων ερωτήσεων της προηγούμενης τετραετίας. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι από τις προγραμματισμένες επίκαιρες ερωτήσεις συζητήθηκε το 76% με το υπόλοιπο 24% να μην συζητείται κατόπιν συνεννόησης, υπουργών και ερωτώντων βουλευτών. «Είναι πολύ εντυπωσιακό ποσοστό αν σκεφτεί κανείς ότι την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο συζητήθηκε το 51% των προγραμματισμένων επίκαιρων ερωτήσεων με 30% αδικαιολόγητα κωλύματα υπουργών» υπογράμμισε ο κ. Τασούλας.
«Όλη αυτή η ποσοτική βελτίωση οφείλεται σε όλες και σε όλους. Οφείλεται στο προεδρείο της Βουλής, στον ειδικό γραμματέα, που τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως. Είναι ο κ. Μπαγιώκος ο άνθρωπος ο οποίος νυχθημερόν κοπιάζει και συνεργάζεται με όλες τις παρατάξεις για να προχωρήσει το κοινοβουλευτικό έργο» είπε ο πρόεδρος της Βουλής.
«Αυτή η Βουλή είναι η παραγωγικότερη των τελευταίων 40 ετών. Την πλησιάζει από πλευράς νομοθετικής παραγωγής η Βουλή του 2000- 2004, που είχε 408 νομοθετήματα. Την ξεπερνούν οι Βουλές της Μεταπολίτευσης, οι οποίες είχαν περισσότερα από 400 νομοθετήματα μέχρι το 1981, λόγω του ότι έπρεπε να αλλάξουν οι νόμοι της δικτατορίας» ανέφερε επίσης.
Σχετικώς με το κοινωνικό, πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο της Βουλής, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην «κορωνίδα» αυτού που είναι οι 50 θέσεις εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Σωτηρία. Προσφάτως επίσης η Βουλή, ενίσχυσε το νοσοκομείο της Αεροπορίας και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας στην μνήμη των πεσόντων αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, που υπηρετούσαν στην βάση της Ανδραβίδας και βοήθησε αποφασιστικά τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Καταλήγοντας την ομιλία του ο κ. Τασούλας έκανε ειδική μνεία στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας, κατά την οποία η Βουλή ήταν μεν απροετοίμαστη όχι όμως και απροσάρμοστη. «Προσαρμόστηκε και έδωσε ένα παράδειγμα προς την κοινωνία προφύλαξης χωρίς να αποποιείται τον ρόλο της», επισήμανε και ευχαρίστησε όλους για την συμπαράστασή τους.
Ο πρόεδρος της Βουλής, απευθύνθηκε τέλος προς τους βουλευτές – οι οποίοι τον χειροκρότησαν όρθιοι μετά το πέρας της ομιλίας του – λέγοντας: «Σαν έτοιμοι από καιρό σαν θαρραλέοι, σαν που σας αξίζει που αξιωθήκατε μια τέτοια πόλη να επανέλθετε με την ψήφο του λαού και στην επόμενη Βουλή, υγιείς, παραγωγικοί και χρήσιμοι για να υπηρετήσετε τον ρόλο σας και την αποστολή σας».