today-is-a-good-day
11.2 C
Athens

Γ.Βαρουφάκης: Να ξαναγίνει η χώρα μας πρωταγωνίστρια του αριστερού κινήματος

«Πρώτη Φορά Ρήξη, Όλα μπορούν να είναι αλλιώς»: υπό το κεντρικό αυτό σύνθημα, η παράταξη ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη ξεκίνησε, και επισήμως, σήμερα τον προεκλογικό της αγώνα. Ήδη, για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής. Στην έναρξη της οποίας συνεδρίασης, ανακοινώθηκαν τα πρώτα ονόματα υποψηφίων βουλευτών για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή συμμετέχουν, εξ άλλου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, άνθρωποι «με σημαντική παρουσία στα κινήματα, με ενεργό πολιτική δράση, άνθρωποι του πολιτισμού και των επιστημών».

Στη σχετική παρουσίαση, πρώτος πήρε το λόγο ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ξεκίνησε από μία ιστορική αναδρομή: «Η ρήξη δεν έγινε το 2015, συζητήθηκε… Εμείς το εννοούσαμε, οι άλλοι που ψήφισαν μνημόνια, όχι». Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 χαρακτήρισε τα γεγονότα της περιόδου εκείνης ως «τεράστια ήττα για την Αριστερά στον κόσμο όλο». Ζήτησε, επίσης, να ξαναγίνει η χώρα μας πρωταγωνίστρια του αριστερού κινήματος, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι τους πολίτες τους ενδιαφέρει «ένα αξιοπρεπές μέλλον, που περνά μόνο μέσα από τη ρήξη».

Στο επόμενο σημείο της ομιλίας του, ο Γ. Βαρουφάκης ανέπτυξε τις 7+1 τομές του κυβερνητικού προγράμματος των 100 πρώτων ημερών, τις οποίες και «δεν διαπραγματευόμαστε», όπως σημείωσε με έμφαση.

Αυτές, συνοπτικώς, είναι:

-Κατάργηση του «Ηρακλή».

-Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

-Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή κατώτατων μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων.

-ΦΠΑ από το 24% στο 15%, και από το 13% στο 7%. Πρόστιμα και λουκέτα στα σούπερ μάρκετ που αισχροκερδούν.

-Επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων σε όλους τους κλάδους.

-Απαγόρευση χρεώσεων για τραπεζικές συναλλαγές.

-Τέλος στις εξορύξεις και τις χερσαίες ανεμογεννήτριες.

-Έναρξη διεθνούς εκστρατείας για τη δημιουργία, με πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας, του Νέου Κινήματος Αδεσμεύτων.

Συμπερασματικώς, «θα τους χαλάσουμε την αριθμητική της μνημονιακής συναίνεσης», υποσχέθηκε.

Μεταξύ εκείνων που ήταν στο πάνελ, ήταν και η αντιπρόεδρος της Βουλής, Σοφία Σακοράφα, η οποία θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Η οποία ξεκίνησε τη δική της παρέμβαση από την υπόμνηση ότι σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά, εκδηλώνοντας τη συμπαράσταση προς εκείνους. Ακολούθως, έκανε σύντομη κοινοβουλευτική αναδρομή της τετραετίας που τελειώνει: «Το ΜέΡΑ25 ήταν το μόνο κόμμα που έκανε πραγματική αντιπολίτευση, καταθέτοντας ουσιαστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις για τα προβλήματα του κόσμου, ενάντια στην κακοφωνία της υπόλοιπης κοινοβουλευτικής διαδικασίας». Ζήτησε, μάλιστα, από τους πολίτες που είναι κοντά στην παράταξη, να γίνουν αυστηροί ελεγκτές της για την εφαρμογή όσων εκείνη υποσχέθηκε.

Ο συν-γραμματέας της «Λαϊκής Ενότητας» Δημήτρης Στρατούλης, ξεκινώντας από την εκτίμηση ότι ο αγώνας τους θα είναι επιτυχημένος, περιέγραψε το πρόγραμμα της παράταξης, ως αντινεοφιλελεύθερο, αντιμνημονιακό και φιλολαϊκό. «Θα ζητήσουμε από το λαό να… καταμαυρίσει την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη», τόνισε. Και, ζήτησε, η ψήφος τιμωρίας να μην κατευθυνθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, γιατί, όπως υποστήριξε, είναι ψήφος συνέχισης των ίδιων πολιτικών. Εκτίμησε δε, πως με ενισχυμένη την παράταξη ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, θα αναβαθμιστεί και το αγωνιστικό φρόνημα του λαού. Ενώ έκλεισε με την υπόμνηση, όπως είπε, πως όσοι δίνουν τον κοινό αγώνα, δεν υποτάχθηκαν, αντιθέτως παρέμειναν πιστοί στο περήφανο «Όχι» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα. Ζήτησε, εν κατακλείδι, να υπάρξει ισχυρός αντιπολιτευτικός πόλος στο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, από όποια κυβέρνηση και αν αυτό εφαρμοσθεί.

Η έτερη συν-γραμματέας της «Λαϊκής Ενότητας» Μαριάννα Τσίχλη, υποψήφια στην Α’ Αθήνας, έκανε λόγο για έναν αγώνα, που είναι ωραίος, γιατί είναι κοινός, όπως σημείωσε. Επ’ αυτού υπογράμμισε και την «ενότητα πάνω σε ένα πρόγραμμα ρήξης». Ενώ, στη συνέχεια, εστίασε την κριτική της στην κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, «έπρεπε να φύγει χθες, είναι η πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης». Στη συνέχεια, όμως, μίλησε για «δήθεν αντιπολίτευση, η οποία συγκλίνει στην ίδια πολιτική. Το μικρότερο κακό νομιμοποιεί το μεγαλύτερο κακό, που εφαρμόζει η παρούσα κυβέρνηση», προσέθεσε.

Παρούσα στην κοινή προσπάθεια και η Ηρώ Διώτη, παλαιότερα βουλευτής Λάρισας, όπου και θα είναι εκ νέου υποψήφια. «Δεν μας αρκεί το μικρότερο κακό», δήλωσε με έμφαση, ενώ αναφέρθηκε στη σημερινή συνάντηση ως «πρώτο ρήγμα στην ηττοπάθεια». Ακόμη, «θα είναι μεγάλη νίκη αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα ρήγμα στο τείχος της ηττοπάθειας που έχτισε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την προδοσία του Ιουλίου του 2015».

Από την πλευρά του ο Χρήστος Λάσκος, αφού υπογράμμισε ότι «ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού και δη της εργατικής τάξης απορρίπτει τις ιδιωτικοποιήσεις», μίλησε για ευκαιρία, που αν αξιοποιηθεί, θα υπάρξει και πολιτικό αποτέλεσμα.

«Όπλο μας, το πρόγραμμα και οι θέσεις μας, την ώρα που οι άλλοι αναλώνονται σε κοκορομαχίες στη Βουλή», παρατήρησε η υποψήφια βουλευτής Κέρκυρας Λίτσα Αλεξάκη, θέτοντας σειρά προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες (πλειστηριασμοί, εργασιακά κ.α.).

Παρών και ο καλλιτέχνης Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο οποίος κατέρχεται στην πολιτική μέσα από τις τάξεις του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, στο ψηφοδέλτιο της Β’ Θεσσαλονίκης. «Η ρήξη αποτελεί προοπτική για τον τόπο και το λαό μας», ανέφερε προσθέτοντας ότι βλέπει ήδη αποτελέσματα στην επικοινωνία της παράταξης με την κοινωνία. «Δημιουργείται, επιτέλους, ο τρίτος πόλος στην Αριστερά, που θα την βοηθήσει να πάρει πίσω το πλεονέκτημά της», συμπλήρωσε.

Κλείνοντας τη συνάντηση ο Γ. Βαρουφάκης είπε πως «σήμερα, από εδώ, ξεκινά μια νέα, μεγάλη, αγωνιστική, ανυπότακτη, ανένδοτη, ανυπάκουη, δημιουργική Αριστερά, που ξεκινάει για πρώτη φορά μετά το 2015».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ