today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Washington Post: Ρωσία και Δύση μάχονται για το μέλλον της «Μακεδονίας»

. Το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ έχει μεταβληθεί στην πιο πρόσφατη δοκιμασία για την επιρροή του Κρεμλίνου, υποστηρίζουν «Μακεδόνες» και δυτικοί αξιωματούχοι, ενώ μυστηριώδεις χούλιγκαν εμφανίζονται σε ποδοσφαιρικούς αγώνες για να προκαλέσουν προβλήματα, ένας στόλος νέων ιστοσελίδων κάνει έκκληση για μποϋκοτάζ της ψηφοφορίας και ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Σκόπια προειδοποιεί ότι η χώρα θα μπορούσε να γίνει «ένας νομιμοποιημένος στόχος» αν αυξηθούν οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, οι πολιτικοί που τάσσονται υπέρ της αλλαγής του ονόματος δηλώνουν ότι έχουν μια μοναδική ευκαιρία να κινηθούν προς τη Δύση και ότι πρέπει να την αδράξουν. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι «Μακεδόνες» υποστηρίζουν τη συμφωνία, αλλά το δημοψήφισμα θα μπορούσε να απειληθεί από χαμηλή προσέλευση, διαβάζουμε. «Εάν ψηφίσουν ‘όχι’, η Ρωσία θα το δει αυτό ως μια τεράστια νίκη», λέει ο Michael Carpenter, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου της κυβέρνησης Obama και νυν διευθυντής του Biden Center for Diplomacy and Global Engagement του Παν/μίου της Pennsylvania.

Διαρροή των μυστικών υπηρεσιών της πΓΔΜ επιβεβαιώνει ότι το Κρεμλίνο εμπλέκεται σε οργανωμένη προσπάθεια παρεμπόδισης των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. «Μακεδόνες» ηγέτες διαπιστώνουν αύξηση των ρωσικών προσπαθειών να επηρεάσουν τη συζήτηση πριν από την ψηφοφορία. Μία από αυτές τις προσπάθειες μπορεί αφορά δράση χούλιγκαν που συνδέονται με ποδοσφαιρική ομάδα της πΓΔΜ που ανήκει σε πλούσιο Ρώσο επιχειρηματία, αναφέρεται.

Οι χούλιγκαν δήλωσαν σε τοπικά ΜΜΕ ότι είχαν πληρωθεί για να προκαλέσουν επεισόδια στη διάρκεια διαμαρτυριών κατά της αλλαγής του ονόματος στα Σκόπια τον Ιούνιο. Από την άλλη και η Ελλάδα απέλασε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες τον Ιούλιο με την κατηγορία της απόπειρας υποδαύλισης της οργής για τη συμφωνία στη Θεσσαλονίκη. Οι απελάσεις ήταν μια απότομη ρήξη στις ιστορικά θερμές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, σημειώνεται επίσης. Οι περισσότεροι «Μακεδόνες» υποστηρίζουν την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ -το σπάνιο ζήτημα που ενώνει μια κοινωνία βαθιά κατακερματισμένη στη βάση των εθνοτικών γραμμών, διαβάζουμε.

Πολλοί από αυτούς που αντιμάχονται τη συμφωνία λένε ότι δεν πρόκειται για επιλογή μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, αλλά μεταξύ ένταξης στο ΝΑΤΟ με απαράδεκτους όρους και μιας προσπάθειας να επαναληφθούν οι συνομιλίες. «Πρόκειται για παραβίαση των αξιών της ΕΕ. Τα κράτη πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το όνομά τους», διαμαρτύρεται ο Zhidas Daskalovski, δ/ντής της Σχολής Δημόσιας Πολιτικής «Μητέρα Τερέζα» στα Σκόπια. «Θέλουμε να είμαστε Μακεδόνες … Θέλουμε να είμαστε μια ανεξάρτητη χώρα.» Οι υποστηρικτές της συμφωνίας λένε ότι ελπίζουν να προχωρήσει ο εκδυτικισμός της χώρας τους. Το δημοψήφισμα «δεν θα επιλύσει τα πάντα, αλλά θα επιτρέψει στις επόμενες γενιές να το συζητήσουν με πιο πολιτισμένο τρόπο», λέει ο Ljupcho Petkovski, επικεφαλής του Eurothink Center for European Strategies, ενός φιλοευρωπαϊκού think tank στα Σκόπια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ