«Η Ελλάδα οφείλει να πετύχει την αναγκαία μεγάλη υπέρβαση», συνεχίζοντας και επιτυγχάνοντας τη διαδικασία ενός συνολικού εκσυγχρονισμού σε όλα επίπεδα, σε ρήξη με «παρωχημένες» νοοτροπίες και «βαθιά εδραιωμένες, καθεστηκυίες συμπεριφορές και αντιλήψεις», υπογράμμισε, σε αναφορά της για το πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα των Τεμπών, η Yπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την ομιλία της στην έκθεση κειμηλίων της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, με τίτλο: «Μικρά Ασία, Χαίρε!» στη Μονή Λαζαριστών, στη δυτική Θεσσαλονίκη.
«Τελούνται (τα εγκαίνια της έκθεσης) υπό τη βαριά σκιά του πρόσφατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. Μιας ανθρώπινης τραγωδίας που μας έχει συγκλονίσει όλους. Και η δυτική Θεσσαλονίκη κατέβαλε κι αυτή το δικό της φόρο αίματος» υπογράμμισε η κ. Μενδώνη και πρόσθεσε:
«Σήμερα το δημιουργικό δυναμικό της χώρας εργάζεται για τη διαμόρφωση ενός νέου εθνικού και αναπτυξιακού οράματος και τον επαναπροσδιορισμό του οικονομικού και παραγωγικού προτύπου της χώρας. Όμως, γεγονότα όπως αυτό των Τεμπών έρχονται να καταδείξουν ότι πρέπει να καταβληθούν πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες, προκειμένου η ελληνική πολιτεία, αλλά και η ελληνική κοινωνία να απαλλαγούν οριστικά από παρωχημένες νοοτροπίες και παθογένειες του παρελθόντος, το εθνικό κόστος των οποίων είναι πραγματικά τεράστιο. Ένα κόστος, η οικονομική και αναπτυξιακή παράμετρος του οποίου, ωχριούν μπροστά σε εκείνη της ανθρώπινης απώλειας».
«Η Ελλάδα οφείλει να πετύχει την αναγκαία μεγάλη υπέρβαση. Οφείλει να συνεχίσει με αποφασιστικότητα τη διαδικασία ενός συνολικού μετασχηματισμού και εκσυγχρονισμού σε όλα τα επίπεδα. Και η διαδικασία αυτή είναι δύσκολη και επίπονη. Απαίτησε και απαιτεί τομές και ρήξεις με βαθιά εδραιωμένες καθεστηκυίες, ακόμη και αταβιστικές συμπεριφορές και αντιλήψεις» συνέχισε η κ. Μενδώνη και επεσήμανε:
«Όμως, από το βαθμό επιτυχίας του συνολικού μετασχηματισμού της χώρας εξαρτάται, όχι μόνο η περαιτέρω ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά συνολικά η συνοχή, η πρόοδος και η ευημερία της κοινωνίας μας τις επόμενες δεκαετίες. Μόνο έτσι το «Ποτέ Ξανά» θα γίνει πράξη. Αυταπάτες δεν υπάρχουν. Την τραγωδία την ακολουθεί η κάθαρση, δια της οποίας οι προκλήσεις μετουσιώνονται σε πράξεις λύτρωσης και αλήθειας».
Η Yπουργός Πολιτισμού, με αφορμή την έκθεση που διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, έκανε μια ιστορική αναδρομή και αναφορά στα τραγικά γεγονότα, στην προσφυγιά, στα «δυσεπούλωτα τραύματα» και στις οδυνηρές μνήμες, που «ταυτόχρονα, σφυρηλάτησαν και χαλύβδωσαν τη θέληση και την αντοχή του ελληνισμού, επιτρέποντας του να ανταπεξέλθει επιτυχώς στο «πλήθος των ιστορικών προκλήσεων» που ακολούθησαν. Σημείωσε, τη μεγάλη δυναμική και τη συμβολή των προσφύγων στην εξέλιξη της χώρας μας και αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη συναισθηματική αξία που έχουn τα κειμήλια που ήρθαν από τα προγονικά τους εδάφη, μέρος των οποίων παρουσιάζεται στη συγκεκριμένη έκθεση προσφυγικών κειμηλίων της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, λέγοντας:
«Οι πρόσφυγες μετέφεραν στον ταπεινό μποξά τους τα λιγοστά τους υπάρχοντα, φυλάσσοντας ως κόρη οφθαλμού όσα κειμήλια κατάφεραν να διασώσουν, να κρατήσουν ζωντανές τις αναμνήσεις των χαμένων ανθρώπων και των εστιών τους. Ανάμεσα σε αυτά ήταν εικονίσματα, ιερά σκεύη και άγια λείψανα από τους ναούς και τα μοναστήρια του τόπου τους εκφραστές και στηρίγματα της πίστης και της ελπίδας για το νέο ξεκίνημα».
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, του μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβα και μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, βουλευτές, δήμαρχοι και πλήθος κόσμου.