Τα τελευταία 3,5 χρόνια, η Πολιτεία και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων υλοποιούν συστηματικά δράσεις, στοχεύοντας στην καλύτερη αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας που διεξάγεται στην Ελλάδα και την αποτελεσματικότερη σύνδεσή της με την καινοτόμο επιχειρηματικότητα.
Γράφει ο Χρίστος Δήμας*
Στο πλαίσιο ανάδειξης των δυνατοτήτων της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας, αξιοποιήσαμε πόρους του ΕΣΠΑ, προωθώντας νέες δράσεις όπως τα Κέντρα Ικανοτήτων (Competence Centers).
Τα Κέντρα Ικανοτήτων αποτελούν δομές δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που συνίστανται με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εξειδικευμένων υπηρεσιών καινοτομίας σε βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Διαθέτοντας την απαραίτητη υποδομή και τεχνογνωσία, παρέχουν εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες καινοτομίας σε επιχειρήσεις, ιδίως σε μικρομεσαίες, ενώ παράλληλα επιχειρούν τη μεταφορά τεχνολογίας σε αυτές.
Ενδεικτικά αναφέρω το ΠΥΘeΙΑ με έδρα την Λάρισα, το μοναδικό Κέντρο που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα, με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων στον χώρο της υγείας με γνώσεις και ψηφιακά εργαλεία όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Αντίστοιχα, το Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων αγροδιατροφής (MeditAgroCenter) MACC στο Ηράκλειο Κρήτης πλαισιώνεται από 48 εταίρους υψηλού επιπέδου εφαρμοσμένης τεχνογνωσίας και επιστημονικής κατάρτισης, αποσκοπώντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της αγροδιατροφής, μέσω της αξιοποίησης καινοτόμων τεχνολογιών.
Σήμερα, οι 11 δομές που έχουν συσταθεί απαρτίζονται συνολικά από 194 εταίρους/μέτοχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα: 25 ερευνητικούς οργανισμούς (Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα/Ινστιτούτα) και 169 επιχειρήσεις, ενώ οι τομείς εστίασης είναι οι πέντε από τους οκτώ τομείς της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης: Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ), Υλικά – Κατασκευές, Υγεία & Φάρμακα, Αγροδιατροφή, και Ενέργεια.
Στόχος της λειτουργίας των Κέντρων Ικανοτήτων είναι η προώθηση της καινοτομίας στην εγχώρια επιχειρηματικότητα. Τα Κέντρα λειτουργούν ως χώροι ανταλλαγής γνώσεων και εμπειρογνωμοσύνης, δημιουργίας δικτύων συνεργασίας με επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς, αλλά και από κοινού χρήσης εγκαταστάσεων και εξοπλισμού.
Μέσω των Κέντρων Ικανοτήτων ενθαρρύνεται η μεταφορά τεχνολογικών λύσεων σε διαδικασίες παραγωγής, καθώς και η προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών στις επιχειρήσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους. Παράλληλα, τα Κέντρα συμβάλλουν στον προσανατολισμό των επιχειρήσεων προς προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με στόχο την ανάπτυξη εξωστρέφειάς τους. Ακόμη, τα Κέντρα Ικανοτήτων επιδιώκουν την κατάρτιση των επιχειρήσεων για την απόκτηση αναγκαίων δεξιοτήτων και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στον κλάδο της βιομηχανίας, με στόχο τον τεχνολογικό και ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.
Με την θεσμοθέτηση και την ενίσχυση των Κέντρων Ικανοτήτων καλύπτεται ένα σημαντικό κενό στον τομέα της ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τις Δράσεις για τους Συνεργατικούς Σχηματισμούς Καινοτομίας, τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας, και την Δράση «Ερευνώ – Καινοτομώ», τα Κέντρα Ικανοτήτων αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την αποτελεσματικότερη σύνδεση των ερευνητικών φορέων με την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας και, επομένως, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
*Ο Χρίστος Δήμας είναι Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για Έρευνα και Καινοτομία και Βουλευτής Κορινθίας