today-is-a-good-day
16.6 C
Athens

Ο Δ.Τζανακόπουλος μετέφερε… κυβερνητική τεχνογνωσία στους Εργατικούς της Βρετανίας.

Η εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση απασχόλησε το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Βρετανίας, τους Εργατικούς (Labours), οι οποίοι διοργανώνουν αυτές τις μέρες το ετήσιο συνέδριό τους στο Λίβερπουλ (23-26 Σεπτεμβρίου).

Σε σχετικό πάνελ συζήτησης, στο οποίο συμμετείχε με παρεμβάσεις του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ρωτήθηκε για τα προβλήματα που αντιμετώπισε το κυβερνών ελληνικό κόμμα, ποιες ήταν οι προκλήσεις και τα εμπόδια που έπρεπε να υπερβεί και γενικότερα τι σήμανε για τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβερνητική εξουσία. «Πήραν την πρωτοβουλία (σ.σ. οι Εργατικοί) να διοργανώσουν μία συζήτηση για την εμπειρία που έχει αποκομίσει ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια στην εξουσία, καθώς θεωρούν ότι πρέπει να μάθουν από αυτό το εγχείρημα. Εκτιμώ ότι θα αντιμετωπίσουν παρόμοιες προκλήσεις, εφόσον ο ηγέτης τους, Τζέρεμι Κόρμπιν, καταφέρει να εκλεγεί πρωθυπουργός. Τους ενδιαφέρει πολύ να έχουν μία σαφή εικόνα από το τι σήμανε για τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβερνητική εξουσία, τι προβλήματα αντιμετωπίσαμε, ποιες ήταν οι προκλήσεις και τα εμπόδια που έπρεπε να υπερβούμε, ειδικά με δεδομένους τους αρνητικούς συσχετισμούς δυνάμεων που υπάρχουν στην Ευρώπη», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για τη συμμετοχή του στο συνέδριο των Εργατικών της Βρετανίας.

Όπως είπε Εργατικοί και ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν τις βασικές δυνάμεις που έχουν μέτωπο απέναντι στην λιτότητα της Ευρώπης και έχουν πολλά κοινά σημεία τόσο στο επίπεδο της πολιτικής όσο και στον τρόπο που αντιμετωπίζονται από τις οικονομικές ελίτ και τα ΜΜΕ. Εξάλλου, η ανάληψη της ηγεσίας των Εργατικών της Βρετανίας από τον Τζ. Κόρμπιν, σηματοδότησε μία σαφή αριστερή στροφή του κόμματος.

«Οι Εργατικοί στη Βρετανία και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, δεν είναι κόμματα που έχουν την στήριξη της οικονομικής ελίτ. Οι Εργατικοί θέλουν να έχουν μία επαφή μαζί μας για να αντιληφθούν τι είναι αυτό που θα αντιμετωπίσουν, εφόσον γίνουν κυβέρνηση. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι και οι πολύ συχνές επιθέσεις που δέχονται από τα ΜΜΕ. Αυτό σχετίζεται με το προηγούμενο που έλεγα ότι δηλαδή δεν έχουν συμμαχίες με την οικονομική ελίτ» δήλωσε από τη Βρετανία, στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο υπουργός Επικρατείας.

Ωστόσο, τι μέλλον θα μπορούσαν να έχουν σε μία συνεργατική για την Ευρώπη πορεία, τα δύο κόμματα στη μετά Brexit περίοδο, σε μία Ευρώπη χωρίς τους Βρετανούς; Ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι μία νίκη των Εργατικών στη Βρετανία, καθώς πρόκειται για μεγάλη οικονομική δύναμη και ισχυρό κράτος, μπορεί να σηματοδοτήσει μία στροφή στην παγκόσμια πολιτική ή εν πάση περιπτώσει δημιουργεί περιθώρια για μία ευρύτερη οικονομική και πολιτική στροφή στον κόσμο. «Ανεξάρτητα από το Brexit μία νίκη μίας προοδευτικής ριζοσπαστικής δύναμης στη Βρετανία, είναι εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμμετείχε, επίσης με παρεμβάσεις του σε ένα ακόμη πάνελ του ετήσιου συνεδρίου των Εργατικών στο Λίβερπουλ, με θέμα «A radical Alliance for Europe» (Μία ριζοσπαστική συμμαχία για την Ευρώπη), όπου η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από την ανάγκη για την συγκρότηση μίας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας στην Ευρώπη, ώστε να αναχαιτιστεί η άνοδος της ακροδεξιάς, να αντιμετωπιστεί με ανθρωπιστικούς και δίκαιους όρους η προσφυγική κρίση και να υπάρξει ένα συγκροτημένο μέτωπο απέναντι στην λιτότητα.

Με αφορμή τις προκλήσεις της Ευρώπης, ενόψει και των ευρωεκλογών του Μαϊου, ο κ.Τζανακόπουλος, επεσήμανε μιλώντας στο Πρακτορείο, «η βασική αντιπαράθεση δεν αφορά τους προοδευτικούς και τους ευρωσκεπτικιστές. Επί της ουσίας υπάρχουν τρεις πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Αυτό είπα και στην τοποθέτησή μου, στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Πρόκειται για τις συντηρητικές δυνάμεις -αυτό που θα λέγαμε πολιτικό κατεστημένο της Ευρώπης- για την ακροδεξιά από την άλλη, και για την τρίτη πολιτική δύναμη, που δεν είναι ακόμη συγκροτημένη σε ένα ενιαίο μέτωπο.

Αυτή η δύναμη –συνέχισε- είναι τα προοδευτικά κόμματα στην Ευρώπη που είναι και φιλοευρωπαϊκά και απέναντι στην λιτότητα και τοποθετούνται με δημοκρατικό και ανθρωπιστικό τρόπο στο προσφυγικό ζήτημα που δημιουργεί μεγάλες εντάσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Επομένως το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι αυτές οι προοδευτικές δυνάμεις να μπορέσουν να βρουν έναν κοινό βηματισμό, δεν ξέρω ποιος μπορεί να είναι αυτός». Ο κ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε την τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού, την προηγούμενη εβδομάδα από το Στρασβούργο, όπου μίλησε για την ανάγκη μίας σύγκλισης των προοδευτικών και ριζοσπαστικών δυνάμεων, δηλαδή αυτών που προέρχονται από τη ριζοσπαστική αριστερά, από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία, αλλά και από τους Πράσινους, οι οποίοι θα πρέπει να βρουν τους τρόπους για κοινό βηματισμό, ενόψει των ευρωεκλογών.

Σε ό,τι αφορά το Brexit και τις συνέπειές του στις μελλοντικές συναλλαγές με την Ευρώπη, τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να επιτρέψει από την πλευρά της μία μη συμφωνία. «Θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι ώστε το Brexit να μην σηματοδοτήσει έναν κάθετο διαχωρισμό μεταξύ Ευρώπης και Μεγάλης Βρετανίας», είπε και πρόσθεσε: «όλοι πρέπει να δουλέψουν στο να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ για το εάν ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα μπορούσε να πετύχει καλύτερη συμφωνία αποχώρησης σε μία διαπραγμάτευση με την ΕΕ, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε: «Θεωρώ ότι σε όλα τα πολιτικά πεδία, οι Εργατικοί υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερες λύσεις, από ότι βρίσκει η σημερινή συντηρητική κυβέρνηση. Ωστόσο, το ποια θα είναι η συγκεκριμένη τους τοποθέτηση για το Brexit είναι δικό τους ζήτημα».

SourceΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ