Καλλιτεχνικός κόσμος, πλειστηριασμοί, συνταξιούχοι που δεν πήραν αύξηση. Αυτά είναι τρία ανοικτά «καυτά» μέτωπα, που καλείται να διαχειριστεί ο Πρωθυπουργός, ο οποίος αναζητεί βαλβίδες αποσυμπίεσης προκειμένου να λειανθούν γωνίες, να αποφευχθούν πιθανές κοινωνικές αντιδράσεις και προσωπικές πικρίες, ενόψει εκλογών.
Του Κώστα Πασίση
Αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει το γραφείο του και θα υποδεχθεί εκπροσώπους από τον κόσμο του Πολιτισμού με τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τους δεσμούς της.
Ένας χώρος δύσκολος που ποτέ δεν ήταν προνομιακός για τη ΝΔ.
Στην παρούσα φάση η πρόκληση για την Κυβέρνηση, να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη του κόσμου του πολιτισμού, της τέχνης, είναι μεγάλη.
Αν και εικάζεται ότι από τη στιγμή που πραγματοποιείται το εν λόγω ραντεβού στο Μαξίμου, οι πιθανότητες για εξεύρεση της «χρυσής τομής» είναι αυξημένες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Πρωθυπουργός θα δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις, αναφορικά με το Προεδρικό Διάταγμα και τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών και κυρίως θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης να δοθεί ένα οριστικό τέλος στο πρόβλημα, με τη θεσμική αναβάθμιση των πτυχίων τους, στο εγγύς μέλλον.
Ακόμη θα τονίσει ότι το ΠΔ δεν αλλάζει προς το χειρότερο τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες προσλαμβάνονται ή αμείβονται στον Δημόσιο Τομέα για καλλιτεχνικό ή εκπαιδευτικό έργο.
Το μήνυμα που έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, λίγες ώρες πριν το τετ-α-τετ με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών είναι ότι η Κυβέρνηση δεν είναι απέναντι από τους ανθρώπους του Πολιτισμού.
Είναι επίσης κοινό μυστικό ότι οι απεργίες σε θέατρα και μουσικές σκηνές έχουν δημιουργήσει μια απρόσμενη και άβολη κατάσταση για το Μαξίμου.
Πλειστηριασμοί
«Πονεμένη» ιστορία για όλες τις κυβερνήσεις μετα το 2015 είναι το πρόβλημα των πλειστηριασμών, που γίνεται ακόμη μεγαλύτερο από την εκμετάλλευση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η καυτή πατάτα για την κυβέρνηση προέκυψε μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, με συντριπτική πλειοψηφία, υπέρ της δυνατότητας των funds, να αγοράζουν τα «κόκκινα δάνεια» και άρα να διενεργούν τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικαστικές πράξεις, μεταξύ των οποίων και πλειστηριασμούς ακινήτων.
Η Κουμουνδούρου ζήτησε την αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι τις εκλογές και η Κυβέρνηση απάντησε ότι η λύση του θέματος δεν βρίσκεται στο πάγωμα του προβλήματος για λίγους μήνες και την επομένη των εκλογών να βρουν το …θηρίο μπροστά τους.
Το Μαξίμου εστιάζει στο ήδη υπάρχων νομοθετικό οπλοστάσιο που έχει θεσπίσει και δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να ρυθμίσουν το ιδιωτικό χρέος τους και υπενθυμίζει ότι τα «εργαλεία υπάρχουν και λειτουργούν».
«Με αυτά τα εργαλεία 590.000 χιλιάδες δανειολήπτες έκαναν ρύθμιση 27 δις χρεών», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβέρνηση, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι έχει απλώσει ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας.
Επίσης, παραδέχθηκε ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός πρέπει να τρέξει πιο γρηγορά και να γίνει πιο αποτελεσματικός.
Επιπλέον, η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου στήριξης των δανειοληπτών, αν παραστεί ανάγκη.
Στήριξη στους συνταξιούχους
Συζήτηση στο Μαξίμου μεταξύ του Πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου έγινε και για τους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς.
Η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών ένιωσε αδικημένη και τα σχετικά σήματα έφθασαν στην κυβέρνηση.
Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Κοζάνη σε κομματική εκδήλωση είπε ότι σήμερα θα ανακοινωθεί η ενίσχυση συνταξιούχων που αδικήθηκαν από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου.